2. Luontohaaste: Lähde löytöretkelle lähimetsään!

Me ollaan usein havahduttu siihen, että elämyksiä kokeakseen ei tarvitse todellakaan lähteä kauas, vaan kauneinta luontoa ja yllätyksellisiä seikkailuja voi löytää ihan omasta lähiympäristöstään. Ennakkoluuloton asenne ja hyvä mielikuvitus voivat tehdä lyhyestä päiväretkestäkin unohtumattoman seikkailun. Oletko koskaan pysähtynyt päivittäisen lenkkipolkusi tai kotimatkasi varrella ihmettelemään jälkiä maassa? Kaupunkien läheisissä metsissä liikkuu yllättävän paljon eläimiä, vaikka niitä harvemmin kerkeää näkemään.

Nyt haastammekin sinut lähtemään löytöretkelle lähimetsään! Tarkoituksena on tutkia omaa lähiympäristöä aiempaa tarkemmin, kiinnittäen huomiota erityisesti erilaisiin jälkiin talvisessa metsässä. Haastamme sinut poikkeamaan polulta ja lähtemään seuraamaan löytämiäsi eläimen jälkiä. Selviäisikö liikkumistavan tai jälkien päätekohdan avulla mikä eläin on kyseessä? Jälkiä seuratessasi tarkkaile kuitenkin ympäristöäsi, ettet vain eksy.

fullsizerender-3

fullsizerender-6

Lasketaanko kuinka monet erilaiset jäljet löytyvät lähimetsästä? Voit haastaa esimerkiksi ystäväsi, perheesi, työporukkasi tai koululuokkasi kilpailuun: Kuka löytää eniten erilaisia jälkiä päivän tai koko viikon aikana? Jälkien jättäjän arvuuttelu porukalla voisi olla sekin hauskaa!

Löytöretken ohjeet:

  1. Haasta itsesi lähtemään tällä viikolla löytöretkelle lähimetsään. Haastatko kaverin mukaan?
  2. Pukeudu lämpimästi ja pakkaa reppuusi löytöretkeilijän tavarat: halutessasi eväät, lämmintä juomaa ja istuinalusta taukoa varten.
  3. Suuntaa lähialueellasi valitsemaasi metsään ja ryhdy salapoliisin lailla tarkkailemaan luonnosta löytyviä jälkiä.
  4. Kuvaa löydöksesi tai muu haluamasi hetki löytöretkeltä. Jaa se instagramissa hashtagilla #luontohaaste, liitä @luontohaaste kuvaasi tai jaa kuva suoraan luontohaasteen facebooksivuilla. Voit kuvailla havaintosi, jos keksit kuka tai mikä jäljen on jättänyt.

img_2586

fullsizerender-2

Tiesitkös, että tulitikkuaskia käytetään usein apuna jälkien tunnistamisessa? Aski toimii jäljen koon mittana, jolloin jälki on helpompi erottaa muista saman kaltaisista, mutta eri kokoisista jäljistä. Me tullaan tämän viikon aikana jakamaan lisää vinkkejä jälkien tunnistamiseen. Jos sinulla jo on jotain omia vinkkejä, voit halutessasi jakaa ne muiden kanssa #luontohaaste hashtagilla tai facebooksivuilla. Näin opitaan toinen toisiltamme luontotietoutta.

Taukoistuskelu kiven päällä tai puun juurella sopii löytöretkeilijälle vallan mainiosti! Tauon voi myös pitää riippumattoillessa siinä missä kesälläkin. Retkiriippumatossa kelpaa köllötellä ja tuijotella talvisiin puiden oksiin lämmintä juomaa siemaillen. Ei kuitenkaan kannata jäädä liian pitkäksi aikaa lepäämään, ettet vaan kylmety.

fullsizerender-5

fullsizerender-4

Tätä haastetta, kuten kaikkia muitakin luontohaasteita saa tietysti varioida mielensä mukaan. Mikään ei estä kuvaamasta vaikka omia tai lemmikkisi tuttuja jalanjälkiä 🙂 Kuvata saa myös löytöretkeilijää itseään tai taukohetkeä. Pääasia, että lähdet luontoon ja haastat itsesi havainnoimaan ympäristöäsi aiempaa tarkemmin.

Lähde siis löytöretkelle lähimetsään ja haasta myös muita tarttumaan tämän viikon luontohaasteeseen! Olemme vakuuttuneita, että tulet yllättymään kuinka paljon eläimiä omassa lähiympäristössäsi liikkuu!

Mukavia löytöretkiä, toivottavat:

Ella ja Kaisa

1 reply »

Vastaa