4. Luontohaaste: Lähde hämäräretkelle!

Aamut ovat jo valoisampia ja siitä tunteekin kuinka koko ajan mennään kevättä ja kesää kohti. Iltaisin ja aamuisin on kuitenkin vielä hämärää. Koska enää ei ole kuitenkaan hirveän kylmä, onkin nyt itseasiassa loistava aika kokeilla retkeilyä hämärällä tai jopa pimeällä.

Viikon luontohaasteena onkin lähteä hämäräretkelle. Pakkaa mukaasi jonkinlainen valonlähde: taskulamppu, otsalamppu, lyhty tai vaikka kännykän valo ja lähde ulos ihmettelemään hämärää luontoa. Voit lähteä katsomaan kuutamoa ja tähtiä, kuuntelemaan metsän ääniä tai kokeilemaan millaisia kuvia saat otettua pimeällä. Voit verrata kuulostaako pimeä metsä erilaiselta kuin metsä päivänvalossa.

Ohjeet hämäräretkelle:

  1. Lähde retkelle hämärän tai pimeän aikaan. Suunnittele oman tasosi mukaan retki lähelle tai kauas; esimerkiksi omaan kotipihaan katselemaan tähtiä tai yön yli kestävälle pöllöretkelle. Pakkaa mukaasi haluamasi valonlähde.
  2. Kokeile valokuvaamista hämärässä. Saisiko taskulampun, lyhdyn, kuutamon tai nuotion valosta hämärässä tunnelmallisia kuvia.
  3. Esittele retkikuvasi tägäämällä se häshtägillä #luontohaaste. Inspiroidu muiden kuvista.

hämärällä

Kuva: Jaakko Juntunen

lumikenkäily

Kuva: Jaakko Juntunen

Näkö- ja kuuloaisti tarkkana!

Pimeä ympäristö on jännittävä ja innostavakin retkikohde. Mielikuvitus alkaa helposti laukkaamaan pimeässä, saaden ympäristön tuntumaan ja näyttämään jännittävältä. Oletko retkeillyt pimeään aikaan tai käynyt kuuntelemassa pimeää metsää? Oma pihakin saattaa olla ihan eri näköinen otsalampun valossa seikkaillessa.

image

Miltä taivas näyttää pimeällä?

Kuutamo oli viikonloppuna parhaimmillaan. Alkuviikon kuutamo valaisee vielä selkeinä kirkkaina öinä iltaretkeläisten matkaa. Etenkin lumisessa maastossa kuutamo valaisee yllättävänkin paljon. Tunnistatko tähtikuvioita? Löydätkö taivaalta Otava -tähtikuvion tai vaikkapa Pikkukarhun? Mitä muuta pimeällä taivaalla saattaa nähdä? Ursan -sivuilta  näät, mitä tähtitaivaalla päivittäin tapahtuu. Sieltä löytyy myös perustietoa tähtitaivaan havaitsemisesta ja tähtikartta. Haluaisitko luontohaasteen kautta jakaa jo omaamaasi tietoa eteenpäin muillekkin? Voit kirjoittaa siitä kuvaasi.

17238074_10155653409861393_253328_n(1)

Miltä pimeä metsä kuulostaa?

Tällä hetkellä on myös loistava aika kuunnella metsässä huhuilevia pöllöjä, sillä pöllöillä on parasta aikaa soidinmenot käynnissä. Oletko miettinyt millaisia erilaisia ääniä pöllöt pitävät? Voi lähteä korva tarkkana metsään ihan vain kuuntelemaan metsän ääniä. Täältä löytyy vinkkejä pöllöretkelle innostuville.

Hämärää retkeilyviikkoa kaikille! 😉

-Kaisa ja Ella

DSC01886

Categories: Yleinen

Tagged as: , , , , , ,

1 reply »

Vastaa