Uncategorized

5. Luontohaaste: Kevään ensimerkit

Aurinko paistaa ja vettä sataa, taitaa tulla kevät!

Suomi on suhteellisen pitkä maa, joten kevätkin saapuu eri aikaan eri puolille maata. Tällä viikolla 20.3  on kevätpäivän tasaus, jolloin päivä ja yö ovat yhtä pitkät. Tämä on ainakin yhteinen kevään merkki meille kaikille Suomessa.

Luontohaasteessa lähdetään tällä viikolla etsimään kevään ensimerkkejä luonnosta. Ihastellaan kuinka luonto alkaa hiljalleen heräämään kevääseen ja valmistautuu tulevaan kesään.

Luontohaaste: kevään ensimerkit

  1. Lähde luontoon etsimään kevään ensimerkkejä. Kiinnitä katseesi esimerkiksi puiden kukintoihin, taivaan lintuihin, sulaviin jäihin ja lumiin, maasta esiin pilkottaviin kasveihin ja heräilevien eläinten jälkiin.
  2. Kuvaa kaunis, mielenkiintoinen tai sinulle tärkeä kevään merkki tai hetki luonnossa.
  3. Jaa kuva instagramissa hashtagilla #luontohaaste tai luontohaasteen facebooksivuilla (www.facebook.com/luontohaaste/)

image

image

Sääolosuhteilla on tutkitusti vaikutusta ihmisen mielialaan ja terveyteen. Valon määrä, ilman lämpötila ja lumitilanne talvisin vaikuttavat haluihimme lähteä ulkoilemaan ja esimerkiksi harrastamaan liikuntaa. Moni suomalainen kärsii talvella niin sanotusta kaamosmasennuksesta, joka useimmilla helpottaa keväällä, kun valon määrä kasvaa päivittäin. Lisääntyvä valo kohentaa mielialaa ja tasaa päivärytmiä selkeyttäen ihmisen sisäisen kellon toimintaa. Uv-säteily myös käynnistää D-vitamiinituotannon. Keväällä keho tuottaa enemmän testosteronia ja serotoniinin määrä aivoissa kasvaa. Nämä vaikuttavat osaltaan mielialan kohentumiseen ja esimerkiksi sosiaalisuuteen ja ruokahaluun.

Kevät ei ole kuitenkaan kaikille yhtä piristävää ja helppoa aikaa. Joillakin unen määrä saattaa valoisien iltojen vuoksi kärsiä ja ennestään alakuloinen mieliala siitä syystä jatkua tai syventyä. Siksi kevät voi olla myös levotonta ja ahdistavaa aikaa.

Yle uutiset / Ilmasto-opas

imageimage

Viime viikolla.

Aurinko paistoi. Vettä satoi. Lunta suli. Saatiin hiihtää auringon paisteessa. Kävellä saunalle räntäsateessa. Ihastella kirkkaan punaisia auringonlaskuja järven rannalla.

Koulun pihassa lenteli töyhtötiainen. Kyy paistatteli päivää auringossa. Koskikarat sukeltelivat jäiden lomassa koskella.

Pajunkissat kukkivat ja lumen alta paljastui vihreää sammalta. Kukkiakin.

Kevät.

image

Valokuva: Minna Tammesvirta

image

Jos viikolla sataa vettä, laitatko kumisaappaat jalkaan ja pompit vesilätäköissä vai viihdytkö peiton alla katsellen kauniita vesipisaroita ikkunassa?

 

Keväisin terveisin Ella ja Kaisa

1 reply »

Vastaa