6. Luontohaaste: Lintujen kevätmuutto

Kevät puksuttaa eteenpäin ja muuttolinnut suuntaavat nokkansa kohti pohjoisen pesimäseutujaan. Sitä mukaa, kun lumet sulavat pelloilta ja jäät vesistöiltä, etenevät muuttolinnutkin yhä pohjoisemmaksi. Osa linnuista asettuu Suomeen pesimään ja osa on matkalla vielä pohjoisemmaksi kohti jäämerta ja tundraa.

Seuraavat pari kuukautta ovatkin linnuista pitäville kiintoisaa aikaa, kun hyvältä näköalapaikalta voi havaita päivän aikana jopa tuhansia lintuyksilöitä niiden lentäessä ylitsemme.

Luontohaaste: Lintujen kevätmuutto

  1. Etsi lähistöltäsi lintutorni tai jokin muu korkea tai avara paikka luonnossa, josta voit tähyillä lintuja.
  2. Kiinnitä katseesi taivaalle, puiden latvoihin ja aukeille alueille, kuten pelloille tai vesistöihin. Mitä lintuja havaitset? Käytä tunnistamisessa apuna lintukirjaa tai internetiä.
  3. Kuvaa haluamasi hetki linturetkeltäsi ja kirjaa lintuhavaintosi kuvaan. Jaa kuva instagramissa hashtagilla #luontohaaste tai luontohaasteen facebook-sivuilla.

torniinlintukirja3

Hyvinä muuttopäivinä, etelästä saapuvien lämpimien ilmavirtausten mukana saapuvia joutsenia, kurkia sekä hanhia näkyy kasvavissa määrin niin taivaalla, kuin pelloilla tai rannoillakin. Petolintuja, kuten haukkoja levittäytyy meille myös pikkuhiljaa lisää.
Pienet paikkalinnut, kuten tiaiset, herättävät jo ikkuna auki nukkuvan konsertillaan ja pian lauluun yhtyvätkin etelästä saapuvat peipot, punarinnat ja rastaat.
Lähtölaukaus lintujen kevätmuutolle on siis ammuttu ja tahti vain kiihtyy kohti kesää mentäessä.

kiikaroi x2

kiikarissa

Oletko koskaan käynyt lintutornissa? Lintujen muuttoa on kätevää tarkkailla korkealta, koska silloin näkyvyys on pitemmälle ja usein myös laakeille alueille, kuten pelloille, jonne linnut tapaavat pysähtyä lepäämään. Me kävimme viikonloppuna usealla eri lintutornilla tarkkailemassa lintujen muuttoa. Suomessa lintutorneja on itse asiassa useita satoja, joten lähes jokaisen kaupungin lähistöltä voit löytää tornin.

kiikarit kalliollakalliolla kiikaroimassa

Pakkaa siis tällä viikolla reppuusi kiikarit ja lintukirja jos sellaisia omistat. Lintukirjan voi myös lainata vaikka kirjastosta. Toisaalta ilmankin pärjää hyvin ja tuntomerkkejä voi katsella netistäkin vaikka jälkeenpäin!

Muistakaa, että lyhyillekin retkille voi aina ottaa eväitä mukaan 😉

Mukavia lintuhetkiä toivottaen,

Ella, Kaisa ja Ale

 (Tämän viikon haaste on laadittu yhteistyössä Aleksanteri Siikjärven kanssa, joka laajalla lintutietämyksellään on meitäkin perehdyttänyt aiheen pariin. Haasteen asiapitoisimmat osiot ovat näin ollen Alen käsialaa :))välipala

1 reply »

Vastaa