7. Luontohaaste: Keväinen ruokaretki!

Ihan ensimmäinen luontohaaste oli viettää talvinen eväshetki. Nyt on aika nostaa ulkona ruokailemisen tasoa ja lähteä retkelle aterioimaan lämmin ruoka. Oletko jo kokenut retkiruokailija ja esittelet lempireseptisi muille vai haastaisitko itsesi uuden ruokailumuodon pariin? Jos olet tottunut paistamaan makkaroita, kokeilisitko tällä kertaa astetta haastavampaa ruokaa? Me olemme tämän viikon Kebnekaisella Pohjois-Ruotsissa hiihtovaelluksella, joten ruuanlaitto retkiolosuhteissa kuuluu jokaiseen viikonpäiväämme.

 1. Etsi inspiroiva retkiruokaresepti. Tee ruoka joko kotona valmiiksi termospulloon tai eväsrasiaan, tai valmista ateria luonnossa.
 2. Nauti ruoka luonnon helmassa retken lomassa.
 3. Jaa kuva retkiruoastasi tai reseptisi muiden kanssa, joko instagramissa hashtagilla #luontohaaste tai luontohaasteen facebook -sivulla.
keitto.jpg

Talvella linssikeitto lämmittää retkeilijää. Keitto odottaa ruokataukoa valmiiksi lämpimänä termospullossa.

Ulos lähtiessä ruuan voi tehdä jo kotona valmiiksi ja pakata termospulloon tai ruualle tarkoitettuun leveäsuisempaan ruokatermokseen. Ulkona ruuanlaittoon on monta tapaa. Tuttua lienee monille tulilla grillailu, mutta tulilla voi tehdä ruokaa monin eri valmistusmenetelmin ja välinein. Retkeilijöillä on usein mukana retkikeitin. Retkikeitin pakkautuu pieneen tilaan, joten sen saa sujautettua reppuun ja ruoka valmistuu missä vain, ei tarvita puita eikä tulipaikkaa.

perunat

Tulella kokkailuun on monta tapaa. Loimulohi on perinteinen herkku ja lisukeperunat voi paistaa suoraan tulen päälle aseteltavalla pannulla.

Millainen on sinun retkiruokailusi ulkona luonnossa? Tässä muutama vinkki:

 • Helpointa on aloittaa termospulloruuilla tai tulilla grillaillen.
 • Osa retkiruuista valmistuu myös vain kuuma vesi joukkoon lisäämällä.
 • Jos et omista retkikeitintä, niin niitä pystyy monesta paikasta vuokraamaan tai lainaamaan vaikkapa kokeiluun. Lainaamista voi kysyä kaverilta, vuokraamista esimerkiksi Suomen ladun paikallisyhdistyksiltä.

 

retkellä

Leirissä aamupalaksi valmistuu käden käänteessä mangokookospuuro. Talvella suositaan bensalla toimivan keittimen käyttöä, joka turvallisuuden vuoksi on usein “keitinlaatikossa”. Bensa palaa kaasua luotettavammin kylmällä.

DSC_3704

Talvella keittiön voi rakentaa ja sisustaa mieleisekseen lumesta ja esimerkiksi hiihtovälineistä.

Kaisan ja Ellan herkkupuuro (2hlö)

 • 3 dl pikakaurahiutaleita
 • 0,5 dl kuivattuja/tuoreita omenaviipaleita
 • 0,5 dl siemeniä (kurpitsa ja auringonkukka)
 • 1 pussillinen. omena-kaneli -lämmin kuppi
 • ripaus kanelia
 • ripaus suolaa
 • kuumaa vettä
 1. Mittaa ainekset kotona yhteen pussiin/purkkiin
 2. Retkellä: laita puuroaineet lautaselle ja kaada kuuma vesi joukkoon, sekoittele
 3. Nauti!

Puuro valmistuu lisäämällä muiden aineiden joukkoon lautaselle kuuma vesi termospullosta tai kiehautettuna tulella tai retkikeittimellä. Et siis välttämättä tarvitse keitintä, vaan riittää, että sinulla on kuumaa vettä termospullossa, syvä lautanen, lusikka ja puuroaineet pussitettuna valmiiksi. Helppoa ja herkullista!

Tässä siis vinkkinä meidän resepti ja lisää on tulossa viikon aikana.

Retkelle sopivia ruokareseptejä löytyy kattavasti muun muassa Tunturikeittiö-sivustolta ja Vegeretki- sivustolta.

Valitse omaan viikkoosi sopiva uusi resepti tai jaa meille ja muille oma suosikki retkireseptisi.

Maukasta viikkoa!

Kaisa ja Ella

Categories: Yleinen

Tagged as: , , , ,

6 replies »

Vastaa