Retkikeittimet esittelyssä

Retkellä ruuan valmistustapoja on useita. Yksinkertaisimmillaan retkiruoka on jo valmistettu etukäteen kotona ja nautitaan lämpimänä termospullosta. Etenkin talviretkeilyssä suositaan lyhyitä lounastaukoja, jotta kroppa ei kerkeä kylmettyä. Talvilounailla keitto on kätevä olla valmiiksi lämmitettynä termospullossa, josta sen voi sopivan hetken koittaessa syödä saman tien.

DSC_3446

Keittiö lumiluolaleirissä

Tulilla vai keittimellä?

Tulen tekoon on tiettyjä rajoitteita, eikä avotulenteko kuulu jokamiehen oikeuksiin. Merkityillä tulentekopaikoilla avotulenteko on sallittua, muussa tapauksessa lupa on kysyttävä maanomistajalta. Metsäpalovaroituksen aikaan tulta ei saa tehdä.

Retkikeitinten käyttöä ei ole rajoitettu, koska niitä ei lasketa avotuleksi. Retkikeitinten käytössä tulee kuitenkin noudattaa turvallisuutta ja huolellisuutta. Huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi paikan valintaan, retkikeittimen alustaan sekä sääoloihin.

Retkikeittimiä on useita erilaisia vaihtoehtoja: kaasupolttoisia, bensapolttoisia, sinolilla palavia ja yhdistelmäkeittimiä. Alle on listattu erilaisia keittimiä.

Trangia

Trangiasta puhutaan usein yleisesti retkikeittimenä, vaikka oikeasti se on Trangia-merkkisen valmistajan oma keitin. Trangia on retkikeitinten konkari, ja näitä niin sanottuna myrskykeittimiä onkin valmistettu jo yli 50 vuotta. Trangiassa on samassa paketissa tuulisuoja, poltin ja kattilat sekä paistinpannu. Trangian polttimeen käytetään perinteisesti sinolia tai marinolia, mutta nykyään trangiaan on saatavilla myös muita polttimia.

trangia2

Popcorneja trangialla Sipoon korvessa. Trangia on luotettava ja helppo keitin spriipolttimella, mutta muihin keittimiin nähden hitaampi.

Kaasukeitin

On nopea ja luotettava keitin lämpimillä keleillä. Kaasukeitintä on helppo käyttää. Keitin ruuvataan kiinni pulloon, pullonventtiili avataan ja keitin sytytetään tulitikulla tai keittimen omalla sytyttimellä. Eri valmistajilla on erilaisia kaasukeittimiä mm. tuulensuojilla ja ilman. Toimintaperiaate kuitenkin on sama; tarvitset mukaan keittimen, kaasupullon sekä kattilat.

DSC_0013_26

Kesällä tyynellä kelillä aamupuuro valmistuu kaasukeittimellä nopeasti ilman tuulensuojaakin.

Bensakeitin

Talviretkeilyyn ainut varma ja tehokas keitin on bensakeitin. Bensa syttyy ja palaa tehokkaasti kylmissäkin oloissa. Bensakeittimen käyttö vaatii harjoittelua, ja tähän onkin hyvä pyytää opastusta osaavalta retkikaverilta, mikäli aloitat bensakeittimen käyttöä. Bensakeitin tulee sytyttäessä ensin esilämmittää, jolloin se alkaa toimia halutulla tavalla. Bensakeittimen kanssa on hyvä käyttää keitinlaatikkoa, johon laitetaan keitin ja bensapullo. Mikäli bensa jostain syystä leimahtaa saa laatikon kannen sulkemalla palon tukahdutettua. Tarvitset siis bensapolttimen, bensapullon, kattilat sekä tuulensuojan tai keitinlaatikon.DSC_2343

bensa

Bensakeittimen käyttöä kannattaa harjoitella ja keittimen huoltoon on hyvä perehtyä.

Risukeitin

Risukeittimiä on monenlaisia, isompaa, pienempää, itsetehtyä, pyöreää, koottavaa jne. Risukeittimen idea on polttaa keittimen alla pientä puutikkua koko ajan, teet siis pienen nuotion keitinhäkkyrän sisäpuolelle. Tämä siis vaatii pientä puuhaa koko ruoan valmistuksen ajan. Pientä puutikkua ja risua tulee olla jatkuvasti valmiina, jotta ruoka valmistuu. Tässä saa veistellä ja keräillä tikkuja ympäristöstä. Plussana on, että yleensä polttokelpoista risua löytyy aina (paitsi tietenkin puuttomilta tuntureilta). Huomaathan, että risukeitin on verrattavissa avotuleen, joten käytössä on samat rajoitukset kuin avotulenteossa (vain maanomistajan luvalla tai merkityillä tulentekopaikoilla).

risu2

Risukeittimessä on nuotiosta tuttua avotulen tunnelmaa ja liekki palaa kuumana, jolloin ruokakin valmistuu suht nopeasti.

risu3

Jäälle saa tehdä nuotion.

Vinkit ensimmäisen retkikeittimen hankintaan:

  • Retkikeittimiä myydään yleisissä retkeilyalan liikkeissä, esimerkiksi Partioaitassa ja Scandinavian Outdoorissa. Retkikeittimen valinnassa kannattaa pyytää apua myyjältä.
  • Hintahaarukka keittimissä voi olla 30 eurosta 200 euroon. Aloittelija selviää hyvin 50 euron keittimellä.
  • Helpoin aloittelijan valinta on pieni yksinkertainen kaasukeitin, jonka käyttöä voi harjoitella kesällä lähes missä vain ulkona. Eli tarvitset kaasupolttimen ja siihen soveltuvan kaasupullon.

Me tykätään ottaa päiväretkille vaikka pyöräilemään mukaan kaasukeitin reppuun ja keitellä kahvivedet eväsleipien lomassa jollain kauniilla maisemapaikalla.

 

Categories: Yleinen

Tagged as: , , , , ,

3 replies »

Vastaa