kädentaidot

8. Luontohaaste: Veistele ja vuole

Eräperinteet ja puukon käyttö

Yhtenä perinteisimmistä erätaidoista pidetään puukon käyttöä. Puukko on aikoinaan ollut elintärkeä väline metsässä liikkuvalle väestölle, kuten metsästäjille ja kalastajille. Perehtymällä hiljalleen eräperinteisiin ja kädentaitoihin, kuten puukon käyttöön, voi kukin kartuttaa omia erätaitoja ja varmuutta itsenäisessä retkeilyssä ja luonnossa liikkumisessa. Puukko ei kuitenkaan ole välttämätön väline retkellä, mutta sen käsitteleminen ja käyttömahdollisuudet on hyvä hallita mahdollisen puukkoa vaativan tilanteen varalle.

Yleisin puukon käyttötarkoitus on veistely. Tulien tekoon tarvitaan veistelytaitoa, jotta saadaan aikaan kiehiset, jotka syttyvät helposti saaden nuotion alun roihuamaan helposti. Nuotiolla istuskellessa saattaa tarvita makkara- tai vaahtokarkkitikut, joita pientenkin retkeilijöiden on helppo vuolla. Veistellä voi toki vain omaksi ilokseen ja harrastukseksi vaikkapa erilaisia puisia hahmoja ja käyttö- ja koriste-esineitä. Tällä viikolla luontohaaste opastaa veistelyn saloihin ja viikon aikana voimme ihastella, millaisia tuotoksia saamme aikaan.

Luontohaaste: Veistele ja vuole

 1. Ota puukko ja sopiva puun palanen. Vuoletko makkaratikun oksasta, sytykekiehisen, oman lusikan tai jotain ihan muuta?
 2. Mieti turvallisuus puukon kanssa: istu alas, veistele itsestä poispäin, huomioi ettei muita ole lähellä. Lapsi voi harjoitella vuolemista aikuisen opastuksella tavallisella kuorimaveitsellä.
 3. Veistele tuotos, ota siitä kuva ja tägää hashtag #luontohaaste instagramissa tai jaa kuva facebookissa. Voit myös esitellä oman puukkosi muille.

Puukko on retkeilijällä perinteisesti aina mukana ja roikkuu eränkävijän vyöllä. Puukkoa voi käyttää myös ruuanlaittopuuhissa ja on ehdoton esimerkiksi kalastuksessa. Retkellä saattaa joutua myös katkomaan naruja tai rakentamaan majoitteen, jolloin puukolle saattaa tulla yllättäen monenlaistakin käyttöä.

Turvallisesti puukon kanssa

 • Puukkoa ei saa kantaa julkisella paikalla, koska se luokitellaan teräaseeksi.
 • Puukko kädessä ei kävellä saati juosta. Kävellessä laita puukko tuppeensa.
 • Seiso tai istu paikallasi, kun veistelet.
 • Puukolla vuoleksitaan aina itsestä pois päin ja varoen muita lähellä olevia. Taitojen karttuessa voit harjoitella myös muita tekniikoita.
 • Huomaa, että itsestä poispäin tarkoittaa myös jalkoja! Veistettävä kappale saattaa lipsahtaa kädestä tai lohjeta odottamattomaan suuntaan, joten myös jalkojen suuntainen veistoliike reisien yläpuolella on huono idea.
 • Puukko annetaan ystävälle aina kahva edellä.
 • Pidä puukkosi hyvässä terässä. Tylsällä puukolla veistellessä sattuu helpommin haavereita.
 • Valitse veisteltäväksesi pehmeää puuta, jossa ei ole oksia.
 • Älä veistele eläviä puita, älä viiltele kaarnaa.
 • Muista varata laastaria ja sidosvälineitä lähelle, kun veistelet.

17858135_10154544673437759_1972529775_n-1sytykkeet

Tarkoitus on harjoitella ja kehittää omaa puukon käyttöä. Jos et omista puukkoa, löytyiskö sellainen lainaan kaverilta tai perheen jäseneltä? Jos olet kokenut veistelijä, voisitko opettaa muille miten vuollaan ja veistellään? Voit myös kertoa miksi puukko on juuri sinun mielestä tärkeä eränkävijän työkalu.

Luovia ja turvallisia veistelyhetkiä!

Kaisa ja Ella

 

1 reply »

Vastaa