Minimoi roskaamisesi
Retkeilijälle tärkeä motto on: Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi! Vastuuntuntoisesta ulkoilijasta ei jää luontoon jälkeäkään. Tällä viikolla kerätään ulkoiluhetken lomassa roskia pois luonnosta ja mietitään, mitä jälkiä meistä itsestämme jää luontoon.
- Haasta ystävä, työkaveri tai vaikkapa oma perhe mukaan.
- Lähde kävelylle tai retkelle lähiluontoon keräten samalla roskia tai tee retki alueelle, jossa siivous olisi paikallaan. Ota mukaan roskapusseja ja hyvät työhanskat.
- Kerätkää roskia ja viettäkää mukava ulkoiluhetki yhdessä. Luonto ja Luontohaasteen tytöt kiittävät! Jaa kokemus hashtagilla #luontohaaste tai Luontohaasteen Facebook- sivulla.
Minkälainen jälki ihmisestä jää luontoon?
Oletko koskaan miettinyt kuinka kauan tavalliset arjen roskat maatuvat? Osa asioista maatuu niin kauan, ettei sitä oikein tahdo käsittääkkään. Se mitä me jätämme luontoon, tulee olemaan monien sukupolvienkin päästä luonnossa. Roskaretkelle on hyvä varautua kunnon käsinein, jolloin roskien poimiminen ei ole olleenkaan niin kamalaa. Meillä on tapana kerätä roskat taskuun luonnosta siellä liikkuessamme, jokainen pois tuotu roska on palvelus luonnolle.
Tässä esimerkkejä roskien maatumisajoista vuosina:
- Tupakantumppi ei maadu vaan muuttuu mikromuoviksi
- Muovipussi 100, muovipullo jopa 1000
- Hernekeittopurkki 200-500
- Alumiininen juomatölkki 200-1000
- Lasi säilyy luonnossa ikuisesti
- Paristot 200-1000
- Pahvimuki ja maitopurkki 1-5
- Paperinen nenäliina 1-2
- Purukumi 20-25
- Pussinsulkijat satoja vuosia
Lähde: Luontoon.fi
Roskattoman retkeilyn periaatteet
On hyvä miettiä myös valintoja, joita tekee retkelle lähtiessä. Miten pakkaan evääni, ja minne hävitän esimerkiksi ruuan tähteet? Nappaa alla olevat vinkit talteen ja retkeile jatkossa roskattomammin.
- Pakkaa eväät kestäviin ja uudelleen käytettäviin rasioihin ja pusseihin. Näin mukanasi kulkee tulevaa pakkausjätettä mahdollisimman vähän.
- Ruoantähteet ja muut biojätteet voit jättää taukopaikan kuivakäymälään tai kompostoriin.
- Polta puhdas paperi ja pahvi tulipaikalla tai autiotuvan tulisijassa. Muita jätteitä – kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia – ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
- Metsäpalovaroituksen aikana roskia saa polttaa vain autiotuvan tulisijassa tai muissa hormillisissa tulissijoissa, mutta ei tulentekopaikoilla.
- Älä jätä poltettavaa jätettä muiden huoleksi esimerkiksi polttopuuvajoihin.
- Tuo vaarallinen jäte ja sekajätteet pois maastosta.
- Biojätteet eivät kuulu sekajäteastiaan, koska ne alkavat helposti haista. Lisäksi eläimet saattavat levitellä muutkin roskat ympäriinsä etsiessään houkuttelevia biojätteitä roska-astiasta.
- Vaarallinen jäte, kuten akut tai paristot, kuuluu vaarallisen jätteen keräykseen, ei sekajäteastiaan.
- Siivoa aina omat ja tarvittaessa myös muiden jätteet.
- Kohtelias tupakoitsija kerää tumpit omaan rasiaansa ja tyhjentää rasian myöhemmin jäteastiaan.
Lähde: luontoon.fi

Pakkaa eväät kestoastioihin ja pulloihin.

Samoissa astioissa roskat kulkevat kotiin.
Me Luontohaasteena lähdettiin mukaan Roskattomiksi vaelluskummeiksi. Roskaton vaelluskummi on Metsähallituksen ja Suomen erävaelluskillan yhteistyökampanja. Haluamme tehdän oman osamme, jotta tulevaisuudessakin luonto voi hyvin, ja me kaikki luonnossa liikkujat tiedämme miten roskien kanssa toimia.
Miten sinä olet tottunut keräämään roskia? Miten opetat lapsesi keräämään roskia? Jaa vinkit ja kuvia hashtagilla #luontohaaste.
Roskatonta viikkoa!
Kaisa ja Ella
Categories: Yleinen
1 reply »