13. Luontohaaste: Karkaa työhuoneesta luontoon!

Luontohaaste ja Luonnon päivät

Tämän viikon Luontohaaste on tehty yhteistyössä Luonnon päivien kanssa, olemmehan samalla asialla innostamassa ihmisiä ulos luontoon. Luontohaaste tarjoaa konkreettisia, helppoja ja hauskoja luontoon liittyviä tehtäviä jokaiselle suomalaiselle. Haastetoteutus jaetaan sosiaalisessa mediassa ja näin innostutaan ja innostetaan muitakin luontoon. Luonnonpäivät taas innostavat ihmisiä ulos neljän Luonnon päivän kautta. Seuraavaa Luonnon päivää juhlitaan jo tänä viikonloppuna, eli 20.5.2017. Lisäksi tällä viikolla ollaan #töissäluonnossa.

Luontohaaste haastaakin tällä viikolla yhdessä Luonnonpäivien kanssa kaikki suomalaiset työyhteisöt viettämään työpäivän aikana hetken luonnossa!

Tägää #luontohaaste, #töissäluonnossa ja #luonnonpäivät!

IMG_4009

Luontohaaste: Karkaa työhuoneesta luontoon!

Kukapa ei haluaisi lähteä tietokoneen takaa ulos luontoon tai tunkkaisista kokoustiloista aurinkoon? Jättäkää salkut toimiston nurkkaan ja pakatkaa reput, nyt on aika lähteä porukalla ulos!

  1. Viettäkää työporukalla kävelykokous, luontolounas tai työmielen rauhoitushetki. (katso ideat alta 🙂 )
  2. Valitkaa kohde, siirtäkää kokous ulos ja pakatkaa kokoustarjoilut tai lounas mukaan reppuun.
  3. Viettäkää mukava ja virkistävä työhetki ulkona luonnossa!

Luonnon hyvinvointivaikutuksista puhutaan nykyään paljon. Syke ja stressitaso ulkona laskevat sekä luovuus kukkii. KYLLÄ, ja silti me suurimman osan työajasta istumme sisällä työskentelemässä. Nyt ovet auki ja kirmataan ulos luontoon! Annamme teille vinkkejä työpäivään, joita jokainen suomalainen työyhteisö voi toteuttaa omalla rytmillään. Kerran viikossa tai kuukaudessa, tai vaikka kaikki näistä saman työpäivän aikana.

tieokone

kokous2

Kävelykokous

Haasta tiimisi kävelykokoustamaan ulkona. Mikä oliskaan parempi tapa aloittaa työpäivä, kuin treffit ja kokous läheisellä lenkkipolulla tai aamuraportti luonnon helmassa? Kokouksen asiat saadaan ylös vaikkapa kännykän sanelimeen, tai asialistan voi kirjata kallioilla istuskellen. Kävellessä kroppa herää ja ajatus luistaa!

Luontolounas

Pakatkaa eväät laukkuun, tilatkaa catering puistoon tai sopikaa kokoontuminen tulipaikan äärelle. Käyttäkää mielikuvitusta, haastakaa itsenne löytämään lähialueen kaunein lounaspaikka! Kenellä on parhaat lounaseväät, vai grillaako koko porukka makkarat tulilla? Jakakaa toisillenne retkieväsvinkkejä! Vinkkejä löytyy myös Luontohaastepankista, tsekkaa eväsideat eväshetkeen tai vinkkejä ulkona ruokailuun.

Työmielenrauhoitus

Haasta työkaveri tai koko työyhteisö mukaan rauhoittamaan mieli luontoon hetkeksi työpäivän aikana. Kävelkää rauhalliseen tahtiin lähiluonnossa tai poluilla ja tutkikaa ympäristöänne. Tunnistatteko kasveja tai puita? Kuuletteko lintujen laulua? Mitä värejä löydätte ympäriltänne? Herkistäkää aistinne ja keskittykää havainnoimaan luontoa. Jo lähiympäristössä tai puistossa vietetty aika voi lisätä hyvinvointia merkittävästi.

IMG_4002

Miksi karkaisin töihin luontoon?

Meillä on ilo esitellä yhden seuraajamme loistava idea jakaa Luontohaastetta omalle työpaikalleen. Työpaikalla oli jo aiemmin innostettu työkavereita erilaisiin liikunnallisiin haasteisiin, mutta nyt kokeiltiin vaihteeksi luontohaasteita:

” Lähdimme toteuttamaan haastetta työpaikallani ja sovelsimme sen omiin tarpeisiimme. Välitän haastelinkin joka viikko whatsApin kautta haasteryhmälle. Olemme siis perustaneet oman ryhmän, johon välitämme kuvia ja lyhyitä tarinoita haasteisiin liittyen. Olemme kokeneet mukavia hetkiä, ja porukalta on tullut positiivista palautetta hieman erityyppisistä haasteista, joita aiemmin olemme toteuttaneet. Hekin, jotka eivät välttämättä ole jakaneet kuvia ovat kertoneet, että ainakin ajatustasolla ovat liikkuneet luonnossa, tai luonnossa liikkuessa huomio on nyt kiinnittynyt eri asioihin mitä aiemmin.”
Luontohaasteen seuraaja

Toivomme jatkossakin, että ihmiset soveltavat ja toteuttavat haasteita itselleen sopivalla tavalla. Rohkeasti mukaan vain!

Luonnosta virkistystä ja hyvinvointia

Luonto vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Luonto houkuttaa liikkumaan, jolloin fyysinen aktiivisuus lisääntyy ja liikunta tuntuu ulkona mielekkäämmältä.  Luonnossa oleminen helpottaa stressiä ja auttaa palautumaan. Tutkitusti keskittymiskyky paranee ja syke sekä verenpaine madaltuvat. Luonnossa liikkuminen myös edistää sosiaalista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Mielialamme kohentuu ja suhtaudumme muihin positiivisemmin. Jo lähiluonnossa tai puistoissa vietetty aika vaikuttaa meihin positiivisesti, ei siis tarvitse lähteä retkelle kauas. Lyhytkin aika luonnossa elvyttää. Täydellistä kenelle vaan, mutta etenkin juuri työporukoille, vinkvink pomot!

Lyhytkin luontoilu vaikuttaa:

  • 5 minuuttia: Mieliala kohenee.
  • 15–20 minuuttia: Elinvoimaisuus lisääntyy ja verenpaine laskee.
  • Kaupungin viheralueiden käyttö vähintään 5 h kuukaudessa, tai  2–3 vierailua kuukaudessa kaupungin ulkopuolisilla luontokohteilla: kaupunkilaisten henkinen hyvinvointi paranee merkittävästi.Lähde: luontoon.fi

Antoisia ulkoiluhetkiä ja luovia kokouksia!

Ella ja Kaisa

pitkokset

1 reply »

Vastaa