14. Luontohaaste: Villiinny villeistä yrteistä

Lähiluonnosta lautaselle

Vihreys valloittaa eteläisintä Suomea vauhdilla ja kun tarkemmin tarkastellaan niin vihreys koostuu mitä ihanimmista mauista ja yrteistä, sillä yllättävän moni luontomme kasveista onkin syötäviä! Nämä villiyrtit tai villivihannekset ovat ravintorikkaita ja täysin ilmaista ruokaa suoraan lähiluonnosta lautasellemme. Tällä viikolla Luontohaaste haastaakin sinut maistelemaan luonnon yrttejä ja jakamaan parhaimmat villiyrttivinkkisi, joista muutkin voivat innostua! Ylläty lähiluonnon antimista <3

Villiinny villeistä yrteistä:

  1. Lähde lähimetsään tai pellonpientareille tai muualle mielenkiintoiseen luontokohteeseen tutkimaan villiyrttejä. Tutustu jo etukäteen hyvin yhteen tai kahteen uuteen villiyrttiin, joita koitat bongata.
  2. Mukaan tarvitset keräämistä varten paperipussin tai korin, sakset, käsineet.
  3. Maistele yrttejä tunnistettuasi ne varmasti. Syö sellaisenaan vaikka salaatissa tai lisää niitä kokkauksiin. Jaa kuva villiyrttiretkestäsi tai kokkailuistasi haahtagillä #luontohaaste tai Luontohaasteen Facebookissa.

IMG_4372

Jokamiehenoikeudet villiruokien keräilyssä

Meillä Suomessa on laajat Jokamiehenoikeudet. Se tarkoittaa, että muun muassa voimme kulkea metsissä, poimia marjoja ja sieniä sekä tilapäisesti majoittua luonnon helmassa. Kasveja voimme myös kerätä vapaasti muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Tärkein lähtökohta on, että tiedät mitä keräät ja tunnistat kasvin varmasti. Tällöin et myöskään kerää rauhoitettuja tai myrkyllisiä kasveja. Kasvien poimimisessa hyvä käytäntö on ottaa vain sen verran, että kasvusto pysyy elinvoimaisena, tällöin toimimme jokamiehenoikeudella. Villiyrteistämme osa on puiden osia. Nämä, esimerkiks kuusenkerkkä ja puiden silmut, eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin vaan keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Myös mm. “superfoodina” tunnetun Pakurikäävän keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa. Toisten pihoilta ei saa kerätä, eikä toisen mailla keruusta saa jäädä pysyviä jälkiä. Kansallispuistoista ei saa kasveja kerätä, vaikka niissä saakin sienestää ja marjastaa. Lisää tietoa ja vinkkejä keruusta ja jokamiehenoikeuksista löytyy täältä.

yrtit

Vinkkejä villiyrttien  keräämiseen

Opettele jo kotona hyvin kasvi, jota ajattelit kerätä. Hyvä tapa oppia on myös osallistua ohjatulle villiyrttiretkelle. Monia yrttejä ehkä jo osaat, tunnetko esimerkiksi voikukan, josta voi käyttää nuput, kukinnon sekä lehdet? Havainnoi ulkoma maastoa ja tutki millaisia kasveja lähiympäristössäsi kasvaa. Kerää vain varmasti tunnistamasi kasvit. Tunnistamisessa apuna voi käyttää esimerkiksi kirjoja tai Villiyrtit -kännykkäsovellusta. Huuhtele keräämäsi kasvit kotona pölystä ja nauti!

Esittelemme teille seuraavaksi muutaman villiyrtin, jotka on helppo tunnistaa ja näin ollen myös hyviä villiyrttiharrastuksen aloittamiseen!

Nokkonen

Nokkonen, meidän yksi ravintorikkaudeltaan upeimmista kasveista kasvaa nimeomaan siinä lähimmässäkin metsässä. Nokkosta kasvaa myös puutarhoissa ja ojan penkoilla. Pistävänä kasvina nokkonen onkin monelle tuttu. Kerätessä kannattaa laittaa hanskat käteen ja ottaa sakset mukaan. Nokkonen sisältää runsaasti rautaa ja c-vitamiinia. Nokkosta voidaan käyttää tuoreena, pakasteena tai kuivattuna. Tuoreena murskattuna sitä voi käyttää smoothieen, pestoon tai vaikkapa salaattiin. Kuivattuna jauheena nokkosta voi käyttää ruokia maustamaan. Lehdet, siemenet ja juuret ovat kaikki syötäviä.

nokkonen2nokkonen

Vuohenputki

Vuohenputkea kasvaa lähiluonnossa ojanreunoilla, pelloilla ja teidenvarsilla. Kun kasvin oppii tunnistamaan, sitä näkee yhtäkkiä kaikkialla. Parasta vuohenputki on pienenä ja suppuisena. Sen tunnistaa varressa olevasta v- kourusta sekä kasvin kolmesta lehtihaarasta, joissa kaikissa kasvaa kolme lehteä. Kasvin lehdet ovat siis 3 x 3 jaolliset. Vuohenputki on helppo ja monikäyttöinen ja sopii pienenä mm. salaatteihin sellaisenaan. Isompana sitä voidaan käyttää esim. pinaatin tai persiljan tapaan. Muista, että putkilokasveissa tunnistaminen on erityisen tärkeää! Putkikasveissa löytyy myös myrkyllisiä lajeja kuten myrkkykeiso ( varsi punatäpläinen), myrkkykatko  sekä hukanputki.

vuohenputki

Monikäyttöiset herkut

Villiyrttejä voi siis käyttää sellaisenaan esimerkiksi salaateissa ja salaatin tapaan, kuivattuna vaikkapa leipätaikinassa tai teeaineksena, ja monet yrtit mm. maitohorsma taipuvat lämpimäksikin ruuaksi. Joidenkin maku on sen verran voimakas, että ne sopivat lähinnä mausteeksi.

Mutta siis, miksi innostua villiyrteistä? Ilmaista ja hyvää sekä terveellistä! Samalla kun ulkona kulkee yrttejä opettelemassa saa myös hyötyliikuntaa. Nyt kipinkapin ulos luontoon tutkimaan, mitä maasta löytyy! Jaetaan kuvia ja kokemuksia ja opitaan yhdessä lisää!

horsmat

Categories: Yleinen

Tagged as: , , , , ,

2 replies »

Vastaa