Uncategorized

16. Luontohaaste: Tunnelmoi kesäillan tulilla!

Ihana ilta nuotiolla!

Retkeilyyn olennaisena osana liitetään tulistelu eli nuotiolla istuminen. Nuotion lämmössä voi lämmitellä viileänä kesäiltana, nuotio kerää retkeläiset ympärilleen jakamaan tarinoita ja tutustumaan ja nuotiolla voi valmistaa lämpimän ruoan tai pannullisen herkullista nokipannukahvia. Haastamme kaikki opettelemaan nuotion sytytystaitoja ja tunnelmoimaan alkukesän iltaa tulilla.

  1. Tarkista saako retkipaikassasi tehdä tulet (metsäpalovaroitus, jokamiehen oikeudet)
  2. Vuole sytykkeitä, pilko puita, tee hyvä nuotion aihio ja hae sammutusvettä vierelle
  3. Sytytä nuotio ja tunnelmoi sen hehkussa
  4. Jaa kokemuksesi muiden ja meidän kanssa, tägää #luontohaaste

tulet einiin hyvä

Miten nuotio rakennetaan?

Harjoiteltaessa nuotion kasaamista ja sytyttämistä ensimmäisiä kertoja, kannattaa tehdä se jonkun kokeneen kanssa ja virallisella tulipaikalla tai muutoin turvallisella ja paljaalla alustalla.

1. Sytykkeet

Jotta nuotion saa helposti aluilleen, käytetään sen pohjalla jonkinlaisia sytykkeitä. Kiehiset ovat perinteisiä puusta veistettyjä sytykkeitä. Sytykkeiden valmistus on nuotion sytytyksen tärkein kohta. Työkaluiksi tarvitset vähintäänkin puukon, mutta myös pienestä kirveestä on usein hyötyä. Mitä huolellisemmin teet sytykkeet, sitä varmemmin nuotio syttyy iloisesti palamaan. Sytykkeinä voi käyttää koivun tuohta, kuivia oksia tai vaikka heiniä. Kuivat kuusen alaoksat ovat erittäin hyviä sytykkeitä, mutta muistathan, kerätä niitä maasta; puun oksia ei saa katkoa ilman maanomistajan lupaa tai puita muutenkaan vahingoittaa. Polttopuista osa kannattaa pilkkoa ihan pikkutikuiksi ja vuolla niistä kihartuvia kiehisiä.

2. Nuotion kasaaminen ja sytytys

Yksi tapa kasata nuotio on asetella nuotion pohjalle pari paksumpaa puuta tukipuiksi ja maan kosteutta eristämään. Tukipuiden väliin levitetään sytykkeitä, jonka jälkeen tukipuiden päälle ladotaan ohuempia tikkuja. Hyvä ja helppo muoto nuotion alulle on neliö, johon saa kätevästi pinottua edellä mainitut vaiheet. Nuotion kasattua, sytytetään sen sisällä olevat kiehiset. Voit sytyttää ensin tulitikuilla yhden kiehisen, jolla sitten sytytät useampia kiehisiä nuotiorakennelman sisällä. Tarkkaile tulta ja lisää hiljalleen yhä isompia ja isompia puupaloja nuotioon.

 

Jokamiehenoikeudet tulenteossa

Avotulenteko maastoon ja polttopuiden otto eivät ole jokamiehenoikeuksia. Tulet voi tehdä vain maanomistajan luvalla. Retkikeittimen käyttöä ei katsota avotuleksi, joten ruoanlaitto onnistuu. Muistathan kuitenkin että risukeitin on avotuleen rinnastettava. Keittimistä infoa Luontohaasteessa aiemmin (klik!). Maanomistajan lupaa ei tarvita myöskään silloin, kun käyttää merkittyjä tulentekopaikkoja. Tulentekopaikkoja löytyy retkeily- ja ulkoilualueilta.

Turvallisuus

Avotulen teko on kielletty aina, jos alueelle on annettu metsäpalovaroitus (ilmatieteenlaitos.fi). Tämä koskee myös merkittyjä tulentekopaikkoja. Hormilla varustetuissa tulentekopaikoissa sekä keittokatoksilla tulenteko on sallittu myös metsäpalovaroituksen aikana.

Ihania kesäiltoja tulen loisteessa toivotellen,

Ella ja Kaisa

tulet

 

 

Categories: Uncategorized

1 reply »

Vastaa