24. Luontohaaste: Maistele mustikoita!

Mustikoita suun täydeltä – Vitamiineja varastoon

Mustikat ovat täällä, metsät niitä lähes sinisenään etenkin Etelä-Suomessa. Siispä korit ja ämpärit esiin, nyt on aika lähteä mustikkaretkelle! Mustikat sisältävät vitamiineja, joten niitä kannattaa syödä nyt tuoreena mättäällä istuen ja kerätä talvivarastoon pakkaseen.

  1. Lähde retkelle tai varta vasten lähimetsään mustikkamättäille!
  2. Nappaa kori, muki tai ämpäri mukaan mustikoille tai syö niitä suoraan varvuista.
  3. Ota kuva poimintaretkeltä, mustikkahymystä tai mustikoista valmistamistasi herkuista, tägää #luontohaaste ja innosta muutkin mustikkametsälle!

mustioiden poimintamustikat2

Mustikkaretkelle koko perheen kanssa

Mustikkaa on pidetty viime vuosien aikana omana superfoodinamme. Se sisältääkin muun muassa runsaasti A-, B- ja C- vitamiinia ja on loistava magnesiumin ja kalsiumin lähde. Mustikan uskaltaa sanoa olevan tuttu marja lähes kaikille suomalaisille. Mustikasta valmistetut herkut kuten mustikkapiirakka ja mustikkakeitto ovat monen suomalaisen kesäpöydän herkkuja.

Marjaan kannattaa lähteä koko perheen voimin. Marjojen ja esimerkiksi juuri nyt mustikoiden poimiminen on pienillekin lapsille erinomainen tapa tutustua luontoon ja ympäröivään maailmaan. Marjojen keräämisessä lapselle avautuu uusi maailma, kun hän ymmärtää mistä ruoka tulee ja mustikoita sormilla nappaillessa pienet lapset harjoittelevat sormien pinsettiotetta tositoimissa! Saattaapa metsässä vilahtaa onnellisia mustikkahymyjäkin. 🙂

Mustikoita riittää kaikille, eläimillekkin

Noin kymmenesosa mustikkasadosta päätyy meidän ihmisten ruuaksi. Ihmisten lisäksi mustikoita syövät karhut, mäyrät, ketut, supikoirat, oravat sekä metsäkanalinnut. Mustikka-ajan alkamisen voi päätellä kaupungeissakin sinisistä linnunkakoista. 🙂

IMG-20170722-WA0024

Mustikkamaito

  • Mustikoita mukillinen
  • maitoa 1/2 lasillinen
  • sokeria

Muussaa osa mustikoista kippoon ja lisää ripaus sokeria sekä loput mustikat. Kaada maito joukkoon ja sekoita.

Tätä herkkua syötiin meidän mökillä, mutta lasten oli itse poimittava mukillinen mustikoita. Joskus sen pienen mukin kerääminenkin oli kovin haastavaa, mutta haaste palkittiin mustikkamaidolla!

FB_IMG_1500445250201

Suut siniseksi!

Ella ja Kaisa

 

 

2 replies »

Vastaa