Ainut oikea mustikkapiirakka ainakin meidän mökillä loihditaan tuoreista mustikoista ja pullataikinapohjasta. Teimme mustikkaretken saaren parhaille mustikka-apajille,vaikka apajat tällä kertaa melko vähäiset olivatkin. Ympäri saarta kulkiessamme ja luontoa ihmetellessämme saimme kaksi pientä kippoa täyteen ja juuri sopivan verran mustikoita piirakkaan.
Kaisa on Luontohaasteen jauhopeukalo, joka rakastaa leipomista retkellä ja kotona. Keittiössä on aina vilskettä ja jauhopilviä, joten kokkailun vipinässä mustikkapiirakkareseptikin sai pientä uutta sovellusta, kun jääkaapista löytyi kermapurkin jämät ja kananmuna unohtui kokonaan. Tässä reseptissä et siis tarvitse kananmunaa ja kerma oli vähän ekstraa. 🙂
Mökkiläisen gluteeniton mustikkapiirakka
3 dl maitoa, vettä tai kermaa
1 pss. kuivahiivaa
1 tl suoaa
1 dl sokeria
½ rkl kardemummaa
6-7 dl glut jauhoseosta
100 g pehmeää voita
täyte:
n. 1 l mustikoita
1,5 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
Sekoita täytteen ainekset keskenään(osan mustikoista voi murskata kevyesti)
1. Lämmitä maito/kerma ja liuota hiiva siihen
2. sekoita taikinaan suola, sokeri ja kardemumma
3. lisää reilu puolet jauhoista ja vatkaa tai vaivaa hyvin
4. lisää loput jauhot ja pehmeä rasva
5. älä kohota taikinaa
6. painele pohja reilunkokoiseen piirakkavuokaan ja painele taikinaa myös reunoille
7. lusikoi mustikkaseos pohjan päälle ja muotoile taikinasta koristeeksi piirkan päälle tankoja ristikoksi
8. anna kohota n.½ t lämpimässä paikassa
9. paista 225 asteessa n. 15 min.
10. Koristele piirakka pienellä määrällä tuoreita mustikoita ennen tarjoilua
Piirakan ollessa uunissa kahvivieraat saapuivat saaren laituriin. Kahvit ja piirakka nautittiin auringossa rannalla istuen ja piiras hävisi vikkelään. Onneksi taikinaa oli valmistusvaiheessa reilusti ja tein pienet ekstrapiiraat, jotka voi herkutella myöhemmin.
Ihania herkkuhetkiä viikonloppuun!
Kaisa
Categories: leivonta