Uncategorized

25. Luontohaaste: Kurkistus retkireppuun

Reppu, retkeilijän luottoystävä

Netti on pullollaan ihania retkikuvia, nyt kun niin moni suomalainen nauttii kesäretkeilystä! Me haluttaiskin kurkistaa sun retkireppuun ja nähdä millaisella repulla juuri sä retkeilet. Ehkä reppuusi kuuluu jokin mielenkiintonen tarina, jonka voisit jakaa meille?

Retkirepusta tulee monelle tärkeä retkikaveri ja siksi meidän mielestä se ansaitsee ihan oman luontohaasteensa! Samalla me kerrotaan mitä meidän mielestä reppuun on tärkeä pakata ja mitä meidän omista repuista löytyy.

Kurkistus retkireppuun– haasteohjeet:

 1. Pakkaa retkireppusi lähtiessäsi retkelle lähelle tai kauas!
 2. Esittele meille reppusi ulkonäkö tai sisältö. Liittyykö reppuusi jokin tarina?
 3. Ota kuva omasta luottorepusta ja jaa se häshtägillä #luontohaaste instagramissa tai facebookissa.

reppu

Repun valinta

Reppua ostaessa on tärkeä valita sopivan kokoinen reppu sen kantajalle sekä tietenkin sopivan kokoinen käyttötarkoitukseen. Hyvä reppu tuntuu selässä mukavalta. Kun reppu halutaan mukaan retkille, on oleellista, että repussa on lantiovyö. Paljon liikuttaessa lantiovyö jakaa painoa pois hartioilta. Mieti millaiseen käyttöön sinulla reppu tulee. Tarvitaanko repulta tukevuutta vai keveyttä? Monet kevyet reput eivät ole selässä tukevia ja jos kannetaan painavampaa taakkaa tai urheillaan vauhdikkaasti tulee  repun olla jämäkkä. Urheillessa myös selkäosan hengittävyys on tärkeä seikka. Tutustu repun taskuihin ja kiinnitysmahdollisuuksiin. Saako reppuun kiinni esimerkiksi vaellussauvat tai lumilaudan ja millaisia taskuja repussa on vaikkapa juomapullolle ja saako autonavaimet hyvään talteen. Tärkeintähän on, että reppu palvelee juuri sinun käyttöäsi, mieti siis missä tulet reppua käyttämään. Kun lähdet reppuostoksille haastattele myyjiä ja kokeile rauhassa erilaisia reppuja myös painon kera selkääsi. Vain kokeilemalla löydät itsellesi hyvän retkikaverin.

Päiväretken retkivarusteet

Retkeilyä on yhtä monenlaista, kuin metsässä kulkijaakin. Varmaankin suosituin retkeilymuoto on päiväretkeily, eli retki tai ulkoilutuokio tehdään päiväsaikaan ja yöksi mennään kotiin. Retkeilyharrastus onkin järkevää aloittaa päiväretkillä. Kun rutiinit selkeytyvät ja luotto omaan kävelykuntoon ja varusteisiin selkenee, voi hiljalleen alkaa ideoimaan yön yli kestäviä luontoretkiä. Jos kuitenkin yön yli tai pitemmän retken suunnittelu ja varusteiden miettiminen tuntuu haastavalta, voi esimerkiksi käydä aiheeseen opastavan retkeilykurssin. Retkeilykurssilla käydään läpi kaikki olennainen varusteista ruokailuun ja yöpymiseen olennaisesti liittyvistä asioista. Tällaisia räätälöityjä kursseja tarjoaa esimerkiksi Luontohaasteen tytöt Ella ja Kaisa 🙂

Päiväretkelle ja yön yli retkelle pakataan yleensä hieman erilaiset reput ja repun sisältö. Olennainen ero varusteissa on suurempi ruoan ja veden määrä sekä yöpmisvarusteet. Turvallisuusseikkoihin kannattaa aina kiinnittää huomiota. Pieni ensiapupakkaus ja toimiva puhelin avun hälytystä voivat auttaa hädän tullen ja tuoda turvallisuuden tunteen retkellä.

Päiväretken varusteet:

 • Juomaa 2-3 litraa/henkilö riippuen aktiviteetista ja kulutuksesta
 • Ruokaa riittävästi ja vähän ekstraa
 • Lämpimiä ja/tai vaihtovaatteita, myös kesällä
 • Kännykkä avun hälytystä varten
 • Ensiapupakkaus tai laastaria
 • Kesällä aurinkorasva ja hyttysmyrkky
 • (Puukko ja tulentekovälineet)
 • Istuinalusta

Ellan päiväreppu

Mulla oli ennen arkikäytössä pienempi reppu, sellanen normaalin kokoinen päälle 20 litrainen pyöräilyreppu. Tavarat mahtui sinne ihan hyvin ja reissasin sillä Aasiassakin kaks kuukautta noin 4kg varusteilla. Innostuttuani enemmän retkeilystä, ostin nykyisen noin 40 litraisen repun ja se on näköjään liimautunut selkään kiinni. Huomasin, että tarvitsenkin enemmän tavaraa mukaani, joten pieni reppu jäi tyystin kaapin perälle! Tykkään pakata mukaan sellaisia juttuja, jotka mahdollistaa esimerkiks extemporeretket, sitä varten ainakin riippumatto ja kevytuntuvatakki kulkee aina mukana!

Mun repussa kesäisin kulkee aina:

 1. Pyyhe ja uikkarit
 2. Retkiriippumatto. Päiväunia varten!
 3. Pieneen tilaan pakkautuva kevytuntuvatakki. Todellakin kesälläkin, koska Suomen kesä <3
 4. Linkkuveitsi
 5. Vesipullo

DSC_1380DSC_1379

Kaisan päiväreppu

Tämä pieni vihreä (ja likainen) päiväreppu on nähnyt vaikka mitä paikkoja. Se on toiminut koulu- ja työreppuna, sekä käynyt monet kauppareissut. Se on päässyt viikonloppuretkille kavereiden luo sekä todella monille retkillekin mukaan, ihan kaikkina vuoden aikoina. Reppu on hyvän kokoinen pyöräretkille maastoon sekä päivän patikoille, ja on se matkannut myös useammalla hiihtovaelluksella mukana. Reppu on kestänyt lähes päivittäistä käyttöä jo yli viisi vuotta ja toivon sen vielä hetken kestävän mun mukana! Repussa parasta on, että se sopii mun selkään loistavasti ja on kevyt, ja kuitenkin sinne mahtuu todella paljon tavaraa. Lisäksi tälläiselle hajamieliselle seikkailujalle tärkein ominaisuus on pikkutasku, jossa avaimet ja lompakko pysyy tallessa. Pääsee reissuista kotiinkin kun tietää tarkalleen missä avaimet ovat! 😀

DSC_7929DSC_7923

Repussa aina mukana:

 1. Tuulen ja sateen pitävä takki
 2. Juomapullo tai termospullo – riippuen lämpötilasta
 3. Evästä (jotain kunnollista ja jotain herkkua) 🙂
 4. lämmintä vaatetta – untuvatakki tai liivi on lempparit!
 5. istuinalusta

DSC_7936

 

 

Categories: Uncategorized

1 reply »

Vastaa