Uncategorized

26. Luontohaaste: Kartalta korkeuksiin

Kadotettu vai hallittu kartanlukutaito?

Nykyteknologian vuoksi perinteinen kartanlukutaito on monella hyvinkin hakusessa. Varsinkin sähköisten reittioppaiden ja navigaattoreiden yleistyessä harvemmin edes vilkaistaan lähialueen tai retkikohteen karttaa ja tutkaillaan minkälaista maastoa tai maanmuotoja ympärillä on. Kartanlukutaitoa voidaan pitää tärkeänä elementtinä retkeilyssä, sillä viimeistään siinä vaiheessa, kun virta loppuu laitteista olisi hyvä omata edes perusteet kartanlukutaidoista.

Oletko sinä tutkinut oman lähialueesi karttaa? Tutkitko karttoja suunnitellessasi retkeä tai luetko karttaa retkellä? Tällä viikolla Luontohaasteena on kaivaa kartat esille, tutkia lähiympäristön karttaa, ja selvittää miten kartalta löytää alueen korkeimman kohdan. Sen jälkeen tietysti myös kiivetään sinne korkeuksiin, esimerkiksi katselemaan auringonlaskua! Helppo, mutta hauska ja tärkeä haaste meille jokaiselle.

Kartalta korkeuksiin– haasteohjeet

  1. Hanki lähialueesi tai seuraavan retkikohteesi kartta. Hanki se paperisena esimerkiksi kaupungin infopisteestä tai tulosta netistä osoitteesta retkikartta.fi.
  2. Lue Luontohaasteen karttamerkkivinkit. Etsi kartalta karttamerkkejä tutkimalla lähialueesi korkein kohta ja lähde kipuamaan mäelle, kukkulalle, näkötorniin tai kalliolle.
  3. Ota kuvia korkeuksista ja jaa ne merkinnällä #luontohaaste instagramissa tai facebookissa.

IMG-20170703-WA0013

Kartanluku ja karttamerkit

Karttamerkit kuvaavat maastoa kartalla.  Tämän kertaisen Luontohaasteen suorittamiseen tarvitaan ainakin muutaman karttamerkin osaamista. Yeisimmät karttamerkit löytyvät Suunnistusliiton sivuilta (klik!). Tutustu aluksi ainakin korkeuskäyrän ja kukkulan merkkeihin. Mitä enemmän korkeuskäyriä on kartalla vierekkäin, sitä korkeammaksi maasto nousee. Jos kartalla on jyrkänteen merkki kannattaa korkealle nousta kierto reittiä.

Vaarniemen näköalatorni näkyy alla olevalla kartalla ympyränä, jossa on vaalea sisus. Karttaa tutkiessa huomaa, että ympäristössä on paljon korkeuskäyriä (ruskeat viivat ) ja jyrkänteitä (kampamaiset kuviot). Näköalatorni sijaitsee harmaalla alueella eli on luonnossa avokalliolla. Valkoinen pohjaväri on metsää. Kartta on tulostettu Metsähallituksen Retkikartta-sivustolta. Tutustu sivustoon täältä.

näkötorni kartalla

DSC_8045

Lähialueen korkeuksissa Vaarniemessä

Kaarinassa Pyhän Katariinan poluilla sijaitsee Korkean kallion päällä Vaarniemen näkötorni, jonne elokuun lämpimänä iltana kiipesimme ystävien kanssa. Näkötornista näkee kauniisti kohti Turun satamaa. Kiivetessämme torniin aurinko alkoi maalata taivaanrantaa. Ihastelimme maisemia ja tornin harmaisiin puurakenteisiin kirjoitettuja nimikirjaimia ja rakkauden osoituksia. Hetkessä taivas oli muuttunut voimakkaan oranssin, pinkin ja sinisen sävyiksi. Mietimme, ettei oranssi ja vaaleansininen sovi yhteen, mutta kuinka auringonlasku silti onkaan niin upea. Taivaanrannan pimetessä kiipesimme alas laavulle iltapallalle ja kömmimme makuupussiin. Vaarniemi onkin mieletön retkikohde lähellä Turkua. Laavua ylläpitävät partiolaiset ja puita on saatavilla ja vessapaperia vessassa. Hyvä tapa on kuitenkin kantaa omaa paperia mukana!

maisema2katselu

Korkeita maisemakuvia odotellessa,

Kaisa ja Ella

 

Categories: Uncategorized

1 reply »

Vastaa