28. Luontohaaste: Lähde sieniretkelle!

Metsästä löytyy jo nyt sieniä

Syksy on saapumassa ja kesälle on pikkuhiljaa aika heiluttaa näkemiin! Syksyn tunnistaa sen tuoksusta, viileistä aamuista ja metsässä möllöttävistä sienistä. Moni on saanut kerätä sienisatoa jo useamman viikon ajan, mutta nyt haastetaan ihan kaikki sienimetsälle. Sienestys on hauskaa hommaa, mutta tarkkana siinä tulee olla. Kerää vain sieniä jotka tunnistat. “Entä jos en tunnista yhtään?”, kysyy aloittelija. Tähän avuksi voi ottaa pienen sienikirjan tai tuttavan, joka tunnistaa sieniä. Yhdessä on helpompi pähkäillä mitä poimitaan ja ystävältä, joka tuntee sieniä kuulee myös salaisimmat sienipaikat. 🙂

  1. Ota ystävä tai sienikirja, sekä kori tai paperipussi mukaan metsään.
  2. Kulje metsässä ja etsi sieniä. Koita tunnistaa löytämäsi sienet. Varmaksi tunnistetut syötävät sienet voi kerätä koriin ja valmistaa kotona.
  3. Ota kuva sieniretkeltä tai sieniherkustasi tai jaa muille parhaat sienestysvinkkisi tägäämällä #luontohaaste, innostetaan ihmiset yhdessä sieniretkelle!

DSC_0044_3

DSC_0023_4

Opettele sieniä pikkuhiljaa

Sienistä löydät tietoa kirjoista ja netistä. Sieniin ja moneen muuhunkin lajintunnistukseen loistava sivusto on Luontoportti – sivusto (klik!). Sieniretkelle on kätevä ottaa mukaan pieni sienikirja, josta sienen tuntomerkit on helppo kerrata paikan päällä metsässä. On hyvä ottaa tavoitteeksi opetella kunnolla vaikkapa kaksi uutta sientä vuodessa ja jo muutamassa vuodessa keräät montaa eri sientä koriisi. Seuraavaksi esitellään kaksi helppoa ja hurjan herkullista sientä!

Keltavahvero eli Kantarelli

Keltavahvero on herkullinen mieto sieni, jonka tunnistaminen on helppoa. Keltavahvero on kirkkaan keltainen ja sen lakki on trumpettimainen sekä reunoilta aaltoileva. Lakin alapinnalla on helttoja muistuttavat haaroittuvat, johteiset, lakin väriset poimut. Lisää tietoa ja tunnistuskuvia kantarellista voit klikata täältä.

IMG-20170808-WA0011

Suppilovahvero

Tämä maukas sieni on myös helppo tunnistettava. Suppilovahveron lakki on nimensämukaisesti suppilomainen. Sen jalka on kellanruskea tai keltainen ja lakki tumman tai harmaanruskea. Suppilovahverot kasvavat ryppäinä ja useimmiten kun löydät yhden näät niitä valtavasti lisää. Lisää tietoa ja tunnistuskuvia suppiksista voit klikata täältä.

DSC_0043_3

Sienten valmistus ja käsittely

Sieniä opetellessa on hyvä myös selvittää, mihin ja miten valmistettavaksi mikäkin sieni sopii. Osan voi kuivata, kuten suppilovahverot, osa tulee ryöpätä ennen valmistusta ja jotkut sienet vaativat kunnon kypsennyksen pannulla paistaen. Selvitä siis tarkasti, miten löytämäsi sienet tulee valmistaa, jotta ne maistuvat hyvältä ja säästyt vatsanpuruilta.

Sienet voi käyttää ruuanlaitossa monipuolisesti. Niistä voi leipoa vaikkapa sienipiirakan, lisätä patoihin ja kastikkeisiin makua antamaan, tai tehdä sienistä vaikkapa risottoa tai pastaa sienten ollessa ruuan pääraaka-aine. Jos sinulla on mitä loistavin resepti, jaathan sen myös meidän kanssamme!

DSC_0040_2

DSC_0041_2DSC_0028_3

Meidän sieniretkillä on aikaa kuvata syksyistä metsää, tehdä sienistä sormuksia ja lillukoista syksyisiä seppeleitä! Syksy on ihanaa aikaa, vai mitäs tuumitte?

Kaisa ja Ella

Vastaa