31. Luontohaaste: Maista ja ihastu kirpeään pihlajanmarjaan!

Pihlajat nuokkuvat marjojensa painosta

Suomen luonnossa on valtavasti herkkuja poimittavaksi ja talveksi taltioitavaksi. Olemme luontohaasteessa jo aikaisemmin innostaneet kokeilemaan villiyrttejä, lähtemään mustikkaretkelle ja nyt innostamme tutustumaan marjaan, joka usein jää puuhun lintujen evääksi. Pihlajanmarjoja on tänä vuonna valtavasti. Kaupungin keskustoissa, teiden varsilla ja pihoissa pihlajan oksat nuokkuvat kohti maata marjojen painosta. Moni jättää pihlajanmarjat käyttämättä, tilhien evääksi, kun ajattelevat sen olevan syömäkelvottoman hapan ja jotkut uskovat sen olevan jopa myrkyllinen.  Pihlaja voi yllättää, kun annat sille mahdollisuuden! Punainen marja on kirpsakka ja saa naaman mutruun, mutta samalla se on saanut superfoodmaineen. Maistele marjoja eri puista ja huomaat, että toiset ovat maukkaampia kuin toiset!

Pihlaja sisältää runsaasti vatsalle tärkeää kuitua ja todella paljon C-vitamiinia. Marjat sisältävät lisäksi E-vitamiinia, karoteeneja, flavonoideja, kalsiumia ja magnesiumia. Melkoinen terveyspommi saattaa kasvaa ihan naapurissasi.

  1. Lähde ulos etsimään pihlajapuita
  2. Maistele eri pihlajapuiden marjoja ja kun löydät vähiten happaman, kerää marjoja suoraan suuhun tai kotiin isompi määrä. Valmista pihlajasta herkkua, säilö talven varalle tai kuivaa. Katso Luontohaasteen vinkit blogista!
  3. Kuvaa maisteluilmeesi, poimintaretkesi tai valmis pihlajanmarjaherkku, ja jaa se facebookissa tai instagramissa #luontohaaste.

DSC_8511

Pihlaja – Uskomusten puu

Pihlaja on mielenkiintoinen puu, sillä siihen liitetään paljon uskomuksia. Perinteisesti pihlaja on ollut talon haltia- tai suojelijapuu, jonka hävittäminen olisi merkinnyt onnettomuutta. Useilla vanhoilla pihoilla kasvaakin isoja pihlajia. Tuttu sanonta lienee “ei pihlaja kahta taakkaa kanna”, jolla viitataan sekä marjoihin, että lumeen. Toisaalta on myös uskottu, että hyvä pihlajanmarjasato tietää ankaraa talvea. Luontohaaste haluaa uskoa viimeiseen sanontaan, sillä täällä haaveillaan jo lumisista hiihtopäivistä!

DSC04732

Meidän syksyisellä päiväretkellä kokkailtiin helppo omanakaurapaistos uudella twistillä.  Pihlajanmarjat antoivat kirpeyttä tuttuun herkkuun. Kotimaiset omenat olivat ystävän mökkipihan puusta. Kaikki ainekset mitattiin valmiiksi kotona rasioihin ja pakattiin reppuun. Trangialla paistoksen tekemiseen voivat osallistua myös lapset, sillä kummempia kikkailuja ei tästä reseptistä löydy. Retkitarinaa meidän mukavasta lähiretkestä Helsingissä voit lukea täältä (klik!).

Omenakaurapaistos pihlajanmarja twistillä

3-4 hlölle

1,5         dl     pihlajanmarjoja

3                 kotimaista omenaa

75       g      vegaanista margariinia tai voita

3/4      dl     sokeria

2½      dl     kaurahiutaleita

Vaniljakastiketta

 

Sulata voi trangian kattilassa, hauduta pihlajanmarjat ja omena pehmeiksi. Lisää sokeri ja kaurahiutaleet ja anna kaurahiutaleiden kypsyä. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa. Saman ohjeen voi toteuttaa kotona uunissa. Tällöin sekoita voisula, kaurahiutaleet ja sokeri keskenään. Laita lohkotut omenat ja pihlajanmarjat vuoan pohjalle ja kauraseos päälle. Paista uunissa 175 asteessa n. 30 minuuttia.

DSC04749DSC04741DSC_8534DSC_8537DSC_8540DSC04750

Kerää pihalajanmarjat talveksi talteen

Toisen pihamaalla kasvavasta puusta marjoja ei kuitenkaan tule poimia. Voit poimia pihlajanmarjoja samoin oikeuksin kuin mustikoita ja puolikoita, kunhan olet puulle hellä. Oksia ei tule taittaa tai puuta muutoinkaan vahongoittaa.

Nyt on siis oiva hetki kerätä pihlajanmarjat talven varalle talteen. Marjat voi keittää hilloksi esimerkiksi omenan kanssa, pakastaa, jolloin maku hieman makeutuu tai kuivata, jolloin ne voi rouheena käyttää vaikkapa puurojen tai jugurtin kanssa tai teeaineksena. Kokeile ja ihastu tähän vitamiinipommiin. Tiesitkö, että myös pihlajan lehtiä ja silmuja voi käyttää villiyrttinä! Kyseessä on siis varsin monipuolinen puu.

DSC04746

3 replies »

  1. Jos haluaa olla kiltti pihlajalle, voi opetella irroittamaan marjatertu niin, että sen tyvessä oleva silmu ei vahingoitu. Puu kasvaa siitä keväällä. Jos taittaa huolimattomasti ja monen sentin varrella ne marjatertut, usean lehden kera, niin huomaa kotona että se silmu on tullut mukana!

    Mehuresepti (sokeriton): Keitä marjoja pienessä vesimäärässä minuutti, ja soseuta vaikka puunuijalla kun ne pehmenevät hiukan. Lisää kuumaa vettä niin että marjat liukenevat siihen hyvin, ja anna hautua pari minuuttia. Siivilöi marjasakka pois, ja jäähdytä mehu. Kaada jääpalapusseihin. Yksi jääpala lasilliseen kylmää vettä tekee raikkaan juoman, johon ei tarvita sokeria, sillä tarpeeksi laimennettuna happamuus häviää mutta maku jää.

Vastaa