32. Luontohaaste: Syksyn värit

Neljä vuodenaikaa ja syksyn väriloisto

Tähän aikaan vuodesta maamme luonto muuttaa ulkonäköään nopeaa, luonnollista vauhtiaan. Päivien lyhentyessä ja öiden pidentyessä, luontokin reagoi tulevaan talveen. Eläimet valmistautuvat tulevan talven varalle keräten ruokavarastoja täyteen ja kasvattaen paksua ja suojaväriltään ajankohtaisempaa talviturkkia ylleen. Kasvitkin valmistautuvat pitkään talveen, lehtivihreä kulkeutuu lehdistä oksiin, runkoon ja juuriin, ja näin väriaineet pääsevät hehkumaan lehdissä. Lähes koko maa kietoutuu hiljalleen upeaan ruskavaippaan.

Ruska on nyt tai ihan pian koko maassa ja sitä pääsee ihastelemaan meistä jokainen, ihan ilmaiseksi. Mikä ihana syy lähteä retkelle luontoon! Luontohaaste haastaa tutkimaan syksyistä luontoa ja ihastelemaan sen väriloistoa!

Syksyn värit – luontohaasteen ohjeet:

  1. Lähde ruskaretkelle ja ihastelemaan syksyn värejä lähiluontoon tai kauemmas
  2. Kuvaa ruskan ensimerkkejä tai kaunis ruskanäkymä
  3. Jaa se Luontohaasteen Facebooksivuilla tai tägää #luontohaaste instagramissa

DSC04863.JPG

DSC05029

Ruskan eteneminen

Ruskan ilmiö syntyy valon hiipumisesta ja ilman kylmenemisestä. Puu lopettaa kasvunsa, kerää arvokkaita ravinteita talteen, valmistaa talvehtimissilmuja ja väkevöittää solunesteitä. Mitä kovemmat yöpakkaset ja kuivemmat ilmat ovat, sitä kirkkaampi on väriloistokin. Koivu muuttuu heleän keltaiseksi, haapa punastuu ja riekonmarjan, mustikan sekä juolukan lehdet kirkuvat punaisina.

Pohjoisessa osassa Suomea ruska nousee syyskuun alkupuolella päivä päivältä öiden viiletessä soilta tunturiin. Kauneimmillaan pohjoisen värinäytelmä on syyskuun puolivälin aikoihin, joskus kuun lopulla. Etelämmässä ruskan ensimerkkejä voi havaita jo syyskuun puolesta välistä lähtien, mutta varsinainen väriloisto tulee hieman pohjoista myöhemmin, yleensä noin lokakuun alkuun mennessä. Lyhyessä ajassa koko maa on upean kirjavassa syysasussaan ja vain muutamassa viikossa ruska on taas jo ohi.

DSC04932

DSC05012

Ruskavaellus Hammastunturin erämaassa

Me Luontohaasteen takana hääräävät eräoppaat ollaan käyty seikkailukasvatuskurssia, ja päästy sen mukana vaeltamaan  pohjoiseen Suomeen ja sen kirjavaan ruskaan. Viime vuonna Kaisa oli ruska-aikana vaelluksella ja nyt oli Ellan vuoro. Olennaisin ero etelän ruskaan on varpukasvien ja vaivaiskoivujen synnyttämä maaruska. Ellan viime viikkoinen reissu osuikin pohjoisen parhaimman maaruskan aikaan.

Lapissa Hammastunturin erämaa-alueella vietetyn viikon jälkeen on helppo hehkuttaa ruskan upeutta. Korkeimmilta tuntureilta lehtipuiden ruska alkaa jo hiljalleen hälvetä, mutta jalkojen tasolla lainehtiva maaruska liekehtii punaisen, oranssin ja keltaisen eri sävyissä. Upeaa ruskaa on myös etelässä, paikoitellen paljon kirjavampaakin kuin pohjoisessa, sen näki ajomatkalla kotiinpäin pohjoisesta etelään. Jos hyvä tuuri käy, saattaa nähdä taivaalla myös upeita revontulia, kuten Ellan viikonloppuisella kotimatkalla. Revontulia ei tällä kertaa kuitenkaan tallentunut kameraan.

DSC04868

Vaihtelevat maastot ja upeat kurut erämaa-alueella olivat henkeäsalpaavan kauniita, säidenkin sattuessa sateettomiksi ja helpohkoiksi maisemien nauttimisen kannalta. Välillä astelimme kurujen kielekkeillä, välillä kurun pohjalla, toisinaan taas purojen, ojien ja jokien varsilla. Saariselältä alkanut matka vaati suunnistustaitoa, jokien ylityksiä ja hyvää valmistautumista, mutta palkitsi kulkijan luontoelämyksillä ruhtinaallisesti.

Retkieväät olivat tällä reissulla melko huolella suunniteltuja. Aamupalat koostuivat erilaisista puuroista, lounaat itse kuivatetuista keitoista ja päivälliset herkullisista kasvisruoista. Iltatulilla herkuttelimme muun muassa nuotiopopcorneilla- ja letuilla! Nam! Myös kuivatut pihlajanmarjat ja nokkosen siemenet pääsivät reissurinkkaan mukaan ja niitä olikin hauska maistella ja lisätä erilaisiin ruokiin. Tehtiinpä siellä myös ihka oikea mutakakku trangialla, siitä reseptiä kenties myöhemmin! Roskat toimme tietysti mukanamme pois erämaasta.

Kaiken kaikkiaan upea ruskareissu joka jätti jälkensä sydämeen ja halun palata pohjoiseen varmasti viimeistään seuraavanakin vuonna ruskaa ihastelemaan.

DSC04996

eva2

Kuva: Eva Romi

Ihanaa, ruskaista ja värikästä viikkoa ja syksyä toivottaen,

Ella ja Kaisa!

Vastaa