34. Luontohaaste: Lähde arkiretkelle!

Syksy on todellakin täällä. Vettä vihmoo ja illat pimenevät! Arjen keskellä aikaa retkille on taas kesän jälkeen enstistä vähemmän. Harrastukset ovat alkaneet ja arki-illoissa on vaikka ja mitä tekemistä. Kiireinen arki hujahtaa nopeaan ja ainakin me kaivataan myös viikolla pieniä retkihetkiä. Retket painottuvat useilla pääasiassa viikonloppuihin, mutta Luontohaaste haluaa tähän muutoksen! Olisiko meillä ja teillä sittenkin aikaa arkiretkille, edes pienille? Haastamme koko Suomen mukaan arkiretkille. Ota Luontohaasteen vinkit ylös ja lähde arkena ulos ja retkelle!

Arkiretki -haaste ohjeet:

  1. Pakkaa mukaan eväät tai vaikkapa päivällinen, kutsu mukaan ystävä tai vie perhe retkelle ja suuntaa luontoon arkipäivänä.
  2.  Vietä retkihetki luonnossa nauttien
  3. Jaa arkiretkesi innostukseksi muille, merkitse #luontohaaste

DSC_9010DSC_8625

Luontohaasteen vinkkejä arkiretkelle:

  • Valmista päivällinen retkiolosuhteissa tai ota tuhdimmat eväät mukaan, jolloin kotona ei tarvitse ehtiä kokkailla
  • Ota esimerkiksi hernekeittopäivällinen valmiiksi lämpimänä termospullossa mukaan, jolloin saat lämpimän aterian nopeasti ja helposti.
  • Ota mukaan otsalamppu, niin illan hiipivä pimeys ei yllätä!
  • Tee retki kodin lähelle, vaikkapa takapihan pieneen metsään, jolloin matkoihin ei mene aikaa!
  • Jo pienikin hetki luonnossa antaa uutta virtaa, joten arkiretki voi olla vaikka iltatee rannalla!
  • Tavallinen iltalenkki ystävän kanssa muuttuu retkeksi, kun ottaa evästä mukaan tai kiertää metsäisiä polkuja.
  • Jos haluaa haastetta lisää voi lähteä retkeilemään arkiyöksi ulos ja suunnata teltalta tai laavulta suoraan töihin tai kouluun. Onnistuisiko sinulta yön yli kestävä retki arkena?

DSC_8965.JPG

DSC_8786.JPG

Voimaa luonnosta arkenakin

Luonnon terveysvaikutuksia on tutkittu ja todettu, että jo kymmenellä luonnossa vietetyllä minuutilla on hyvinvointia kohentavia vaikutuksia. Kymmenessä minuutissa verenpaine, hengitystiheys ja stressihormonit laskevat ja kahdessa tunnissa elimistön immuniteettikyky alkaa vahvistua. Kuvittele millaisia ilmaisia terveysvaikutuksia voisit saavuttaa lisäämällä luonnossa liikkumista ja retkeilyä enemmän arkipäiviin. Käytämme etenkin syksyisin ja talvisin paljon aikaa sisätiloissa esimerkiksi kuntosaleilla harrastaen. Mitä jos muuttaisitkin rutiineja niin, että annat yhtenä päivänä viikossa aikaa itsellesi lähtemällä luontoon, huolimatta vuodenajasta? Jos aina jää odottamaan vain aurinkoisia hyvän sään retkeilykelejä, voivat retkipäivät jäädä vähiin.

Käyskentelemällä luonnossa ympäri vuoden myös arkena, tutustut syvemmin luontomme eri vuodenaikoihin retkeilyn näkökulmasta. Jos olet haaveillut esimerkiksi talviretkeilystä, niin lyhyillä arkiretkillä voit hyvin harjoitella retkeilytaitoja, kuten kylmempien kelien luonnossa liikkumista, ruokailua, yöpymistä, ja valmistautua näin talvisiin olosuhteisiin.

Arkena yöretkelle – Luontohaaste haastaa itsensä

Arkihaasteen myötä haluamme myös haastaa itsemme, joten haastammekin itsemme yöpymään ulkona arkena. On kokeilemisen arvoista lähteä yöretkelle ja patikoida tai pyöräillä aamulla savun hajuisena töihin. Tähän haasteeseen haastamme tarttumaan myös kaikki muut, jotka jo valmiiksi viettävät myös arkena paljon aikaa luonnossa tai muuten vain etsivät uusia elämyksiä. Haasta vaikka kaveri mukaan kokeiluun ja ylläty kuinka hauskaa arkiretkeily voikaan olla!

DSC_8957.JPG

DSC_8946

Vastaa