leivonta

Retkiruokaa: Mutakakku trangialla

Hemmottele itseäsi tai yllätä retkikunta herkkukakulla!

Joskus retkellä kaipaa erilaisia haasteita, toisinaan me halutaan haastaa itsemme myös ruokapuolessa. Etenkin talvisin, kun pimeä koittaa varhain, voi ruoanlaittoon jäädä ihana pitkä ilta aikaa! Kakun valmistamiseen saa helposti kulumaan aikaa jo kotonakin, joten ei tämä homma retkelläkään supernopeaa ole, mutta retkellä kakun leipominen on mahtava tapa yllättää koko muu retkikunta! Harva tulee ajatelleeksi, että monenlaisia kakkuja saa valmistettua myös leiriolosuhteissa Trangialla. Käytännössä Trangiasta pyritään kiviä, hiekkaa tai vaikka foliopalloja apuna käyttäen tekemään matalalla ja mahdollisimman tasaisella lämmöllä lämmittävä retkiuuni. Kaasua tähän tietysti kuluu jonkun verran, mutta esimerkiksi talvivaelluksilla ahkion kyydissä tai lyhyemmillä vaelluksilla ei ekstrakaasu tai polttoaine kovin paljoa paina. Nyt jaamme teille Eva Romin herkullisen mutakakun reseptin, jota testattiin viimeksi syyskuussa Lapissa Hammastunturin erämaassa.

IMG-20171016-WA0012

Mutakakku Trangialla:

200 g suklaata

200 g kirkastettua voita (kätevä voi retkiolosuhteisiin)

3 dl sokeria

5 kananmunaa (kuivatettuihin kananmuniin lisätään 2,5dl vettä ja annetaan tekeytyä 10 minuuttia)

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi tarvitset Trangian kaksi eri kokoista kattilaa ja kannen, leivinpaperia ja kiviä tai hiekkaa.

  1. Sulata ja sekoita kaikki ainekset keskenään kattilassa miedolla lämmöllä.
  2. Vuoraa Trangian pienempi kattila leivinpaperilla, jonka voi sipaista rasvalla. Kaada taikinaseos leivinpaperilla vuorattuun kattilaan.
  3. Asettele Trangian isomman kattilan pohjalle pieniä suhteellisen saman kokoisia kiviä tai hiekkaa tasaisesti niin, että pohja suunnilleen peittyy.
  4. Aseta pienempi kattila, jossa taikina on, isomman kattilan päälle ja paista matalalla lämmöllä lopputulosta tarkkaillen noin 30-45 minuuttia. Muista pitää kantta kattiloiden päällä. Kattiloiden välissä kuumenevat kivet kypsentävät kakkua hiljalleen.
  5. Halutessasi voit tehdä kattilan kannen päälle pienet kynsitulet, jotka lämmittävät kakkua paremmin myös ylhäältä päin.

Kakun voi tietysti koristella haluamallaan tavalla. Kakun kypsyessä jäi aikaa kerätä marjoja kakun kaveriksi. Erämaa-alueelta löytyikin runsaasti puolukoita ja variksenmarjoja, jotka tasapainoittivat tummaa suklaista lopputulosta. Me leikkasimme kakun suoraan kattilasta lautasille, koska ei haluttu ottaa leviämisriskiä, eikä toisaalta maltettu myöskään odottaa niin kauan, että kakku olisi varmasti täysin jäähtynyt ja valmis pois kattilasta nostettavaksi. Tästä kakusta riitti monelle herkkusuulle nautittavaksi!

suklaakakku

9 replies »

  1. Nams. Miten muuten, kannattaako sulatella ainekset pieneen kattilaan niin, että siellä on alla jo leivinpaperi? Vai pitääkö laiskiaisen vain nöyrtyä pesulle kesken leipomisen?

  2. Nams. Miten muuten, onnistuuko ainesten sulattaminen pienessä kattilassa leivinpaperin kera? Vai pitääkö laiskiaisen joutua nöyrtymään tiskille kesken leipomisen?

  3. Meillä tuli todella iso taikina ja oli ihan mahdoton saada paistettua niin voi olla helpompi tehdä puolikkaana määränä

Vastaa