36. Luontohaaste: Liiku poluilla

Hiphip, mars syksyisille poluille!

Polkuja löytyy kaikkialta. Puistoissa on lyhyitä oikopolkuja, metsissä polut muodostavat laajojakin verkostoja risteyksineen, on salaisia polkuja, jotka ovat vain syntyneet metsään ja on merkittyjä polkuja, joilla kuljetaan paljon. On leveitä helppokulkuisia polkuja ja kapeita mutkittelevia polkuja. Välillä polku haastaa kulkijaa kivillä sekä juurakoilla, kun toisaalla maasto on helppokulkuista, jolloin katseen voi nostaa ylös ja ihastella maisemia. Poluilla kulkiessa usein tuijottelee edessä kiemurtelevaa uraa, minne ja miten se ikinä meitä viekään. Polut ovat innostavia, haastavia, lempeitä ja aina erilaisia. Se miten polulla liikuu, muokkaa polkua. Maastopyöräilijän tai polkujuoksijan vauhdikas eteneminen vaatii kulkijalta ja polulta yhteistyötä, kun taas rauhallinen vaellus antaa aikaa ihastella polun elämää ja sen kulkemista. Nyt on aika kirmata syksyisille poluille! Luontohaaste haluaa tietää, millainen on sinun lempparipolkusi ja miten siellä liikut? Kerro se meille kuvin ja tarinoin.

Liiku poluilla -haasteohje:

  1. Laita ulkoiluvaatteet päälle ja lähde ulos ovesta, sinne missä pääset polulle.
  2. Kulje polkua omalla mieluisalla liikkumistavallasi, nauti liikunnasta ja raittiista ilmasta!
  3. Jaa tunnelmat polulta kuvin ja tarinoin, miksi valitsit juuri kyseisen polun ja millä tavoin siinä liikuit?

IMG-20171014-WA0026tiina poluillapolku vie

Poluilla voi liikkua monin tavoin

Poluilla liikkuessa tasapaino saa hyvää treeniä, kun polkujen epätasainen maasto haastaa nilkkojen lihaksia ja teemme huomaamattamme monia tasapainoa treenaavia liikkeitä.  Jos arkinen kävelylenkkisi kulkee kävelyteillä, muuta se tällä viikolla kulkemaan edes osittain poluilla. Poluilla kävelyn ja rauhallisen patikoinnin ovat haastaneet muun muassa polkujuoksu ja maastopyöräily. Sauvakävely on kestosuosikki, ja sauvakävelijöihin törmääkin poluilla edelleen usein. Kuntoilumielessä sauvakävely on tehokas koko vartaloa aktivoiva laji.

patikointi

Polkujuoksu on saavuttanut suuren suosion. Polku on alustana pehmeämpi, kuin esimerkiksi asfaltti, joten se on myös hellempi alusta alaraajojen kuormitukselle. Poluilla juoksu on raskaampaa ja polut haastavat meitä erilaisin maaston muodoin saaden meidät huomaamattamme tekemään tasapainotteluliikkeitä, hyppyjä ja mutkitteluja. Poluilla juokseminen tuo loistavaa vaihtelua juoksuharjoitteluun. Syksyn tullen poluilla juoksijan kannattaa ottaa otsalamppu matkaan, ettei pimenevä ilta yllätä. Mitäpä, jos kokeilisit tällä viikolla juosta poluilla?

Maastopyöräily on hauskaa hommaa. Syksyisillä kosteilla poluilla fillarointi on jännää puuhaa, jossa hiki ja kura lentää. Monet polut soveltuvat maastopyöräilyyn, mutta aloittelijan kannattaa aloittaa helppokulkuisemmista poluista ja metsäautoteistä, jolloin pääsee vauhdin hurmaan.

DSC_0006DSC_0019DSC_0038kaisapolku

Polut tarjoavat meille ilmaisen liikuntapaikan luonnon keskellä. Ota koppi haasteesta ja lähde liikkumaan, sillä luonto voi innostaa meistä jokaisen liikkumaan terveyttä edistävästi. Miten sinä liikut poluilla? Vauhdilla, rauhassa, fillarilla vai tossuilla? Innostetaan muutkin liikkumaan ulkona!

Kaisa ja Ella

P.S. Ikinä ei tiedä, mitä poluilla voikaan tulla vastaan, joten kannattaa pitää muovipussi taskussa! Suppilovahveroita oli polkujen varsilla niin paljon, että maastopyörälenkki oli aivan pakko keskeyttää. 😀

DSC_0027

 

 

Vastaa