Luontohaaste: Luonnossa liikkujan ensiapupakkaus ja -taidot

Ensiapupakkaus

Onko sinulla retkeillessäsi mukanasi ensiapuvälineitä? Jos on, niin mietitkö ikinä, mitä olisi järkevä pakata mukaan? Luontohaaste haastaa jokaisen retkeilijän päivittämään ensiapulaukkunsa niin, että se palvelee juuri sinun retkeilytarpeitasi. Pitkillä reissuilla on otettava paljon enemmän varustetta mukaan, kun taas lyhyille retkille riittää pienempi pakkaus. Luontohaaste vinkkaa tällä viikolla millainen on hyvä ensiapupakkaus ja mitä sen sisältä löytyy. Tsekkaa vinkit ja päivitä omat varusteesi! Pohdi myös onko omat ensiaputaitosi hyvässä muistissa vai olisiko tarpeen päivittää taitoja ensiapukurssilla? Kun liikumme metsissä, poluilla ja välillä saatamme olla hyvinkin etäällä asutuksesta, on retkeilyturvallisuuteen ja -ensiapuun perehtyminen ensiarvoisen tärkeää.

Päivitä ensiapulaukkusi – Tsekkaa Luontohaasteen vinkit ja päivitä omat ensiapuvarusteesi! Tägää #luontohaaste instgramissa tai kommentoi teemaan liittyen Facebookissa!

 

ea1

Mitä ensiapupakkauksessa tulisi olla?

Kun mietitään mitä ensiapuvälineitä pitäisi retkeilijällä olla mukanaan, on tärkeää miettiä minne ollaan menossa, kuinka kauan ollaan retkellä ja millaisella porukalla? Liittyykö harrastamaasi luontoliikuntalajiin erityisiä riskejä, jotka pitäisi huomioida?

Haastateltavaksi saimme ensiapu- ja terveystiedon kouluttajan Paula Forsbergin. “Perusensiapuvälineinä itselläni on mukana retkillä haavan hoitoon tarvittavat tuotteet – verenvuodon tyrehdyttämiseksi, haavan puhdistamiseksi sekä haavan hoitoon/sitomiseen tarvittavat välineet. Lisäksi mukaan tarvitaan tuki- ja liikuntaelinvammojen hoitoon kylmää ja tukisidettä sekä rakkolaastareita. Mukana on hyvä olla myös avaruuslakana tms. tuulen ja kylmän suoja, mikäli lisäapua joudutaan odottamaan tai ensiapua tarvitsevan henkilön pitää levätä hetki aloillaan. Ensiapulaukkuun en yleensä lyhyillä retkillä ota mukaan lääkkeitä, mutta pidemmillä retkillä ne pitää miettiä ryhmän ja retken mukaan. Jokaisella pitää tietysti olla mukana omat lääkkeet perussairauksiin. Lisäksi mulla on ea-laukussa punkkipihdit, pinsetit ja sakset sekä erilaisia voiteita kuten kortisonivoide, Bacibact, Abilar-pihkasalva. Ulkona liikkuessa on hyvä sekä talvella, että kesällä pitää mukana myös aurinkorasvaa”, opastaa Paula. Perustarpeet tulisikin löytyä jokaisen retkeilijän ensiapulaukusta.  “Lisäksi otsalamppu on hyvä olla mukana lyhyilläkin retkillä ja varaotsalamppu pidemmillä reissuilla”, luettelee paljon retkeilevä Paula.

ea5

Retkeilijän ensiapupakkaus:

 • Ensiside
 • Puhdistusaine (juomavesikin riittää)
 • Laastareita
 • Teippiä
 • Sideharsotaitos- ja rulla
 • Kylmäpakkaus
 • Tukiside
 • Rakkolaastareita tai keinoihoa
 • Avaruuslakana
 • Punkkipihdit
 • Pinsetit
 • Sakset
 • Erilaisia voiteita kuten kortisonivoide, Bacibact, Abilar-pihkasalva
 • Aurinkorasvaa
 • Urheiluteippiä
 • Otsalamppu
 • Kyypakkaus tai vastaava

Pakkaa ensiaputarvikkeet vedenpitävään pakkaukseen tai pussukkaan (drytube), jolloin välineet pysyvät hyvinä kelillä kuin kelillä. Muista pitää ensiapupakkausta aina mukanasi ja helposti saatavilla, myös vaihtaessasi vaikkapa retken aikana isommasta rinkasta pienempään päiväreppuun.

ea8

Kursseilta varmuutta toimintaan

Tärkeintä ensiapuasioissa on tiedostaa omat taitonsa ja hakea lisää osaamista mikäli tuntuu, että taidot ovat ruosteessa tai viime kurssista on jo kulunut aikaa. Paula suosittelee jokaiselle retkeilijälle vähintään EA1- kurssia. Kursseja löytyy myös kohdennetusti luonnossa- ja vesilläliikkujalle. Retkeilijälle suunnattuja kursseja ovat myös WAFA eli Wilderness advanced first aid -kurssit, jotka antavat valmiudet hätätilanteisiin, vaikeissa olosuhteissa retkeilemiseen ja auttamiseen improvisoituja välineitä apuna käyttäen. Näitä kursseja suositellaan, mikäli retkesi suuntautuvat kauas asutuksesta, jonne avun saaminen saattaa viedä kauan tai olosuhteet ovat erityisen haastavat.

ea2

Omien ensiaputarvikkeiden ajantasaisuus ja kunto kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin ja oikeasti pohtia, millaiseen retkeilyyn soveltuu minkäkinlaiset ensiaputarvikkeet sekä mikä on riittävä taitotaso niiden käyttämiseen. Tiedätkö mitä kaikkea ea-pakkauksessasi on ja osaatko käyttää kaikkia tarvikkeita oikein?

Turvallisia retkiä toivottaen,

Ella, Kaisa ja Paula

Blogiteksti on tehty yhteistyössä Paula Forsbergin kanssa. Paula toimii ensiavun- ja terveystiedonkouluttajana ja on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja erä-ja luonto-opas.

Lisää aiheesta ja tietoa kursseista löydät:

http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/turvallisuus/hatatilanteet/ensiapu

http://www.ensiapukoulutus.fi/fi

 

 

 

 

1 reply »

Vastaa