lasten kanssa

Luontohaaste: Luonto lapsen silmin

Kaikki on heikun keikun, mutta mikäs tämä sitten on?

Lapset tutkivat luontoa silmät suurina ja kysymysmerkkejä ilmassa. Miksi lumi on valkoista, asuuko metsän koloissa joku, miksi sudet ulvovat ja onko ketut koskaan kipeinä? Luonto myös näyttää hyvin erilaiselta pienten ihmisten silmin. Seikkailuja löytyy jokaisen puun takaa ja  pienetkin kallionyppylät ovat suuria Mount Everestejä, joiden valloitukseen lähdetään kumisaappaat jalassa määrätietoisin askelein.

Tällä viikolla, 20.11 vietetään lapsen oikeuksien päivää. Lapsilla on oikeus kysellä, ihmetellä ja hassutella, olla lapsia. Myös luonnossa. Nyt Luontohaaste innostaakin kaikki, jopa meidät aikuiset, ihmettelemään luontoa lapsen silmin! Lähde retkelle lasten kanssa tai itseksesi ihmettelemään mitä kaikkea ympäriltä löytyykään! Käännä katseesi alas maan tasolle ja katsele luontoa uusin silmin – Mitä kaikkea ympäriltämme oikeasti löytyykään?

Luonto lapsen silmin- haasteohje:
Ihmettele ja kysy luontoon liittyviä asioita somessa kuvin ja kysymyksin! Etsitään yhdessä vastauksia ja innostutaan ihmettelemään luontoa ja sen hienouksia!

mato

Miksi toukalla on pilkkuja?

 

miten ötökkä pärjää talvella

Miten ötökkä tarkenee lumella?

Lapsilla on oikeus luontokokemuksiin

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää juhlitaan vuosittain YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen (20.11.1989) hyväksymisen kunniaksi. Päivän tarkoituksena on muistuttaa sopimuksen mukaisista lapsen oikeuksista ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Sopimuksessa on neljä keskeistä periaatetta: Syrjimättömyys, lapsen edun huomioiminen, oikeus elämään ja kehittymiseen ja lapsen näkemysten kunnioittaminen. Vuoden 2017 teemana on lisäksi yhdenvertaisuus. Meidän mielestä kaikilla lapsilla tulisi olla muun muassa yhdenvertainen mahdollisuus rakentaa omaa luontosuhdettaan.

Lapsena koetut luontohetket pysyvät muistoissa pitkään. Muistamme lumiukkojen rakentelua, majaleikkejä, hurjat pulkkamäet ja salaiset metsäpolut vielä aikuisenakin. Nykyään lapset viettävät tilastojenkin mukaan aikaa luonnossa vähemmän kuin ennen. Annetaan me aikuiset lapsille mahdollisuus päästä enemmän ulos luontoon. Luonnossa lapset saavat temmeltää ja kiipeillä, seikkailla ja ihmetellä. Lasten ihmettelyä ja toimintaa voi ohjata, mutta annetaan lasten myös touhuta ja kokeilla vapaasti. Voidaan rakentaa yhdessä majoja tai tutkia luontoa, tunnistaa kasveja ja ihmetellä ötököiden elämää.

WhatsApp Image 2017-08-15 at 22.12.02

Miten saaret pysyvät paikoillaan?

Aina aikuinenkaan ei osaa vastata lapsen kysymyksiin ja tarvitaan ehkä ammattilainen vastaamaan. Lähettäkää meille viikon aikana kinkkisiä kysymyksiä ja me koitamme vastata ainakin osaan kysymyksistä – mikäli emme itse osaa, koitamme löytää ammattilaiset vastaamaan. Vastauksen haemme ainakin näihin lasten lausumiin kysymyksiin: Miten saaret pysyvät paikoillaan? Mitä madot syövät, missä niiden suu on ja eikö niillä mene multaa suuhun, kun möyrivät maassa? Nukkuvatko muurahaiset?

likiläheltä

Terkuin:

Luontosalapoliisit Ella ja Kaisa

Vastaa