Luontohaaste: Pikkujoulut tulilla

Retkeilijän pikkujoulut

Pikkujouluaika on täällä ja me päätettiinkin kehitellä vähän spesiaalimpi retkiherkkusetti pikkujoulun kunniaksi! Tunnelmoitiin marraskuista iltaa kodan tulen loisteessa jouluisia piparilettuja paistellen ja mustikkaglögiä maistellen. Kota muuttui tunnelmalliseksi pikkujoulujen viettopaikaksi kynttilöillä ja ihanalla retkitovereiden puheensorinalla. On aika muistella kulunutta retkivuotta ja maalailla haaveita tulevista retkistä. Nappaa oma porukka kasaan ja vietä erilainen pikkujouluilta kaukana kaupungin sykkeestä! Kurkkaa alta meidän reseptit kylmäsavulohileipäsiin, piparilettuihin, katajaiseen luumuhilloon ja mustikkaglögiin! <3

Pikkujoulut tulilla -haaste:
Valmista ihanat pikkujoulutarjoilut tulilla ja kutsu ystävät, retkikaverit tai työkaverit viettämään tunnelmallista pikkujouluiltaa yhdessä. Nappaa kuvat tunnelmasta ja herkuista ja jaa ne muiden iloksi #luontohaaste. Miten sinä vietät pikkujouluja tulilla?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAsydän lettuglögiä ja leipiä

Kylmäsavulohileipäset

Tarvitset:

Saaristolaisleipää tai ruisnappeja
Maustamatonta tuorejuustoa
Kylmäsavulohta
Tilliä

Tee näin:

Leikkaa leipä pieniksi paloiksi, levitä tuorejuustoa leivälle ja asettele kala ja tilli leivän päälle. Leivät voi valmistaa jo etukäteen mutta valmistuvat paikan päälläkin nopeasti. Talvella kala onkin oiva retkiherkku, kun viileässä ilmassa säilyvyyden kanssa ei ole ongelmaa.

kalaleipä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pipariletut nuotiolla

Tarvitset:

2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
3 kananmunaa
1 tl suolaa
½ dl siirappia
Piparkakkumaustetta 1 rkl
tai 1 tl kanelia, ½ tl kaardemummaa, ½tl neilikkaa ja ripaus mustapippurijauhetta
1 tl suolaa
5 dl vettä
2 rkl ruokaöljyä

Tee näin:

  1. Sekoita muniin mausteet, siirappi ja suola.Lisää munaseokseen jauhot koko ajan hyvin hämmentäen. Kaada joukkoon puolet nesteestä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää loput nesteestä ja öljy. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
  2. Kuumenna paistinpannu ja sulata pannuun margariinia ja levitä se koko pannun pinnalle. Kaada taikinaa kuumalle pannulle (vajaa 1 dl) ja pyöräytä pannua, jotta taikina leviää ohueksi kerrokseksi. Käännä ohukainen, kun pinta on hyytynyt. Paista toista puolta sen verran, että se saa hiukan väriä.
  3. Lisää pannulle nokare margariinia tarvittaessa, ja jatka kunnes koko taikina on paistettu. Tarjoa makean tai suolaisen täytteen kanssa esim. aurajuuston tai luumuhillon kanssa.

Vinkkinä, jos haluat pipariletuista myös piparkakun muotoisia, voit laittaa pannulle piparimuotin ja kaataa taikinan muotin sisään. Näin me tehtiin suloisia sydänlettuja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katajainen luumuhillo

Tarvitset:

1 pss kuivattuja luumuja
1 kämmenen pituinen katajanoksa
1 l vettä
2 dl hillosokeria

Tee näin:

  1. Anna luumujen turvota vedessä n. 4 tuntia tai jääkaapissa vedessä vuorokausi
  2. Keitä miedolla lämmöllä n. 30 min. katajanoksan kanssa
  3. Poista katajanoksa ja lisää hillosokeri
  4. Kiehauta ja purkita

lettu

Mustikkaglögi nokipannulla

Tarvitset:
1l mustikkamehua
4 tähtianista
½ dl muscovadosokeria
1 vaniljatanko tai paritippaa vaniljauutetta
(2 dl marjaisaa punaviiniä)

Tee näin:
  1. Kaada mustikkamehu (esim tiivisteestä sekoitettu) nokipannuun. Lisää joukkoon tähtianikset ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi tangon sisältä siemenet mehuun. Laita myös tanko kattilaan mehun joukkoon. Hauduta glögiä tulilla 15 minuuttia.
  2. Laita nokipannun nokkaan pieni havunoksa siivilöimään juoma. Tarjoa sellaisenaan tai lisää joukkoon punaviiniä.

glögi aineetmuki2kaisa glögi

 

Pikkujoulut, ah mikä ihana syy tehdä jotain erilaista tänä vuonna! <3 Kiitos Eräkokki Miialle reseptiyhteistyöstä. Pikkujoulujamme vietettiin Nurmijärvellä Kiljavanrannan kodalla.

1 reply »

Vastaa