Unelmana viileät retkiyöt – miten varustautua talviyöpymisiin

Retkiunelma – Nukkua talviyö ulkona

Jos retkeilytavoitteissasi, kuten meillä, on viileillä keleillä nukkumista, niin mietitäänpäs mitä oikein tarvitsemme, jos haluamme nukkua yön ulkona talviaikaan. Talvella ulkona nukkuminen oikein varustautuneena on mukavaa, ja ainakin minä nukun ulkona lähes poikkeuksetta hyvin. Kannustan kaikkia kokeilemaan yötä ulkona, vaikkapa omalla parvekkeella, terassilla tai pihapiirissä, jolloin kylmän yllättäessä voi hipsiä suojaan lämpimään. Tärkeää on tuntea omat varusteensa ja suosittelenkin testaamaan varusteita lyhyemmillä retkillä viileillä keleillä ennen pidemmille reissuille lähtöä.

Me kaikki olemme yksilöitä ja niinpä tässäkin tapauksessa erilaiset varusteet toimivat meillä eri tavoin. On tiettyjä yleissuosituksia, mutta loppuviimeksi omat mielekkäät varusteet löytyvät vain kokeilemalla. Naiset ovat yleensä helpommin palelevia kuin miehet ja näin tarvitsevat enemmän lämmikettä ympärilleen. Makuupusseissa on ilmoitettu comfort -arvoja, joista kannattaa selvittää, onko arvo suuntaa antava miehille vai naisille. Naisille on omia makuupussi- ja makuualustamalleja, jotka on suunniteltu niin, että esimerkiksi lantion alueella on enemmän lämmikettä tai tilaa.

DSC_4865.JPG

Huolehdi riittävästä energiasta ja juomisesta 

Viileillä keleillä retkeillessä on tärkeää muistaa huolehtia siitä, että päivän aikana ja nukkumaan mennessä energiavarannot ovat kohdillaan. Viileässä retkeillessä energiakulutuksemme lisääntyy, kun kroppa jatkuvasti lämmittää meitä. Energiavarannot vaikuttavat olennaisesti siihen, miten yösi nukut. Syö ja juo hyvin päivän aikana, lisäksi illalla syöty lämmin ateria pitää kylläisenä ja antaa energiaa tarpeeksi yön varalle. Jos heräät yön aikana kylmyyteen, voit esimerkiksi syödä jotain pientä, jotta elimistöllä on taas energiaa lämmittää. Makuupussin viereen tai makuupussin taskuun voi siis varata pientä huikopalaa yötä varten. Luvan kanssa saa yöllä nauttia vaikka palan suklaata, NAM!

DSC_4043.JPG
Iltakaakao ja reissupäiväkirjan kirjoitus ennen nukkumaan menoa.

Tunne itsesi ja omat varusteesi

Kylmä hiipii maan kautta ja makuualustan onkin oltava tarpeeksi eristävä. Makuualustoja on jos jonkinlaisia ja hintaisia. Solumuovisilla alustoilla pärjää hyvin, kunhan eristävyyttä nukkujan ja kylmän maan välissä on riittävästi. Moni retkeilijä käyttää kahta makuualustaa talvella, tässä toimivat vaikkapa kaksi solumuovista alustaa, tai sitten eristeellinen ilmapatja sekä solumuovinen alusta. Makuualustan ostopäätökseen vaikuttaa usein alustan mukavuus, keveys, ja se millaista käyttöä alustalle sinulla on eniten. Harkitse ja kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja yhdistelmiä.

Parin miinusasteen pakkasilla laavussa riittää yksikin alusta.

Makuupussi on tärkeä retkivaruste, jonka hankintaan kannattaa panostaa. Talven keleillä tarvitaan lämmin ja käyttäjälleen sopivan kokoinen makuupussi. Retkeilyvarusteliikkeissä osataan auttaa sopivan makuupussin ostossa ja apua kannattaa ehdottomasti pyytää. Kylminä öinä voi nukkua joko yhdellä paksulla talvimakuupusilla tai sitten niin sanotulla kahden pussin taktiikalla, esimerkiksi kolmen vuodenajan makuupussi + kesämakuupussi. Kahden makuupussin taktiikka on yleinen talviretkeilijöiden parissa, sillä tällöin päälimmäinen makuupussi kerää pidemmillä retkillä kosteuden ja sisempi, lämpimämpi makuupussi pysyy kuivana. Oma talvireissujen makuupussiyhdistelmäni on Marmotin woman’s ourey -untuvapussi, sekä Haltin family -kesäpussi XL-kokoisena. Laita aina makuupussit aamulla tuulettumaan kosteuden poistamiseksi, jos keli sen sallii. Sido makuupussi tuuletuksen ajaksi esim. suksiin tai puunoksaan niin, ettei tuuli vie tätä kallisarvoista varustetta, muuten käy kalpaten!

kuivausta
Makuupussit tuulettumaan!

Makuupussiin on hyvä pukea lämmintä vaatetta riittävästi ja jos yöllä kylmä yllättää voi lisätä seuraavan kerroksen vaatetta. Kerrospukeutuminen makuupussin sisällä toimii yhtä hyvin kuin muutenkin kylmällä ilmalla. Moni retkeilijä vaihtaa yöksi kuivat vaatteet, mutta osa menee samoilla vermeillä päivät ja yöt. Tärkeää on, että vaatteet joilla menet nukkumaan ovat kuivat, jottei kosteus kylmennä sinua ja kostuta makuupussia. Itse nukun merinokerrastolla, villasukilla, pipolla ja villainen tuubihuivi kaulassa. Välillä lantion alue kylmettyy, jolloin lisään makuupussiin toppahameeni. Päivän vaatteet voi illalla pakata makuupussin pussiin, jotteivät ne turhaan kostu yön aikana.

ella aamu

Vinkkejä kylmän yön ja hyvien unien varalle

Ennen makuupussiin menoa kannattaa tehdä iltajumppa, joka saa veren kiertämään ja kropan lämpimäksi. Jos olet pussiin kömpiessäsi kylmissäsi, ei uni tule ja kropan lämmittäminen kuluttaa suuren osan energiavarastosta. Lähde siis hölkkäämään ja hyppimään pieni lenkki, tai tee teltan tai laavun lähettyvillä lämmittelyjumppaa. Retkiporukassa jokainen voi vuorollaan keksiä jumppaliikkeet.

Ekstralämmitystä makuupussiin saa kuumavesipullosta. Se on kätevä lämmittäjä kylmillä keleillä ja samalla sinulla on yöksi lämmintä juotavaa. Kuumavesipullona toimii sellainen pullo, johon voi kaataa kiehuvaa vettä ja jossa on varmasti hyvin tiivis korkki. Halutessasi voit ottaa vaikka yhden kuumavesipullon jalkopäähän, ja toisen syliin, keskivartaloa lämmittämään. Parhaiksi olen itse todennut Nalgenen pullot, jotka voi sujauttaa ylimääräisen villasukan sisään. Illalla keitetty vesi lämmittää varpaita makuupussin jalkopäässä ja aamulla vesi on vielä juotavaa, kätevää!

Käytätkö tyynyä? Tyynyksi on saatavilla monenlaisia ilmatäytteisiä ja muutoin melko pieneen tilaan pakkautuvia tyynyjä. Itselläni käytössä on untuvatakki tai joku paksumpi paita, jonka laitan pienen tyynyliinan sisään ja pään alle. Tyynyliina estää takin karkaamista pään alta ja tyyny takaa ainakin minulle paremmat unet.

Ja yöllä, jos herään pissahätään, niin pyrin reippaasti käymään heti pissalla, tällöin unet keskeytyvät mahdollisimman vähän, eikä hätä pidätä pitkään valveilla!

Mukavia talviöitä!
-Kaisa

DSC_5171.JPG
Hyvin nukutun yön jälkeen uuteen aurinkoiseen päivään!

5 replies »

  1. Kiitos. Oli hyvä juttu. Tuo pissahätä on mun ongelma. Voi olla hyvinkin lämmin ja hyvä, mutta puskareissun jälkeen jäätävän kylmä.

  2. Hrrrrr! Jotenkin palelee jo ajatuskin! Pakko nostaa hattua että löytyy vielä rohkeitakin ulkona nukkujia! Itse en kyllä usko että tarkenisin nukkua talvella ulkona, oli millaiset makuupussit, alustat tai vaatteet tahansa.

Vastaa