Uncategorized

Kerrospukeutuminen – Oikealla pukeutumisella voi nauttia säästä kuin säästä

Mukavaa säässä kuin säässä liikkumisesta tekee oikeanlainen pukeutuminen. Jotta kylmillä ilmoilla liikuttaessa viileys ei pääse luihin ja ytimiin, pysymme sateella kuivana, emmekä leudommalla kelillä hikoile itseämme märäksi, on hyvä pukeutua kerroksittain. Liikuttaessa kerroksia on yleensä kolme, ja kun pysähdymme tauolle voimme vielä lisätä yhden kerroksen. Alin kerros pitää ihon kuivana, välikerros lämmittää ja siirtää kosteutta, kun taas päällimmäinen kerros suojaa tuulelta ja ulkoa tulevalta kosteudelta.

Tärkeintä on tuntea omat varusteet ja vaatteet sekä ottaa mukaan lisää lämmittävää vaatetta. Ulkona hytiseminen ja kylmän sietäminen ei koskaan ole mukavaa, eikä tarkoituksen mukaista!

nautitaan

Lämpimät taukovaatteet ja kerrospukeutuminen takaavat mukavan retkeilyn säällä kuin säällä.

Aluskerros

Alimmainen kerros on hyvä olla lämmin pitkähihainen ja lahkeinen kerrasto. Alimmainen kerros lämmittää ja pitää meidät kuivana. Kerrastoja löytyy useita eri materiaaleja, jotka tulisi valita toiminnan mukaan. Tekokuituiset kerrastot kuivuvat nopeasti, kun villa lämmittää vähän kosteanakin. Silkkikerrastot kuivuvat nopeasti, mutta kosteana ovat viileitä. Tärkeää on, että alimmainen kerros on tyköistuva, jolloin kosteus ei jää iholle.

Puuvillaisia vaatteita ei suositella ulkoillessa, sillä kostuessaan puuvilla pysyy kauan kosteana, ja kostea puuvilla kylmettää. Myöskään puuvillaiset sukat eivät siis pitkään lämmitä.

Jos tarkoituksena on liikkua rivakasti hikoillen, kannattaa valita tekninen kerrasto, joka siirtää kosteuden tehokkaasti pois iholta. Mikäli liikkuminen on rauhallista ja pitkäkestoisempaa, merinovilla lämmittää, eikä haise niin nopeasti hielle kuin tekokuituinen. Mielestämme on kuitenkin harhaan johtavaa kertoa, että villa ei haise pitkälläkään reissulla, tai sitten pitkillä reissuilla ihminen siellä sisällä haisee. 🙂

Ihan alimmaisia alusvaatteita on myös saatavilla merinovillaisina ja teknisinä, joten myös kalsarit ja rintaliivit kannattaa miettiä ulkoilun luonteen mukaan. Liikkuessa naisten kannattaa miettiä kuinka paljon liiviltä tarvitsee tukea ja kuinka paljon lämmittävyyttä. Moni valitsee vaellukselle merinorintsikat, mutta monet muutkin urheiluun tarkoitetut topit ja urheilurintsikat toimivat mainiosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Välikerros

Välikerroksen tehtävänä on pitää keho lämpimänä sekä siirtää ensimmäisen kerroksen siirtämä kosteus ja siirtää se eteenpäin. Villapaita tai fleece toimivat tässä kerroksessa hyvin, kylmillä keleillä myös fleecehousut tai toiset pitkät villahousut. Välikerroksia voi tarpeen mukaan lisätä tai vähentää, ja välikerroksena kylmillä keleillä toimivat erilaiset lämmittävät liivit tai ohuet untuva- ja toppatakit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuorikerros

Kolmannen kerroksen eli kuorikerroksen tehtävänä on pitää meidät kuivana ulkoiselta kosteudelta ja sateelta ja suojata meitä tuulelta. Parasta tässä kerroksessa on, jos vaate pitää tuulen ja sateen, mutta myös hengittää siirtäen kosteuden pois. Tällaiset tekniset kuori- ja kalvovaatteet ovat kalliita, mutta paljon retkeilevälle ehdoton mukavuustekijä. Monissa ulkoilutakeissa on erilaisia tuuletusaukkoja kainaloissa ja taskuissa, jolloin hikoilua voi minimoida ja liikkuessa optimaalista lämpötilaa säätää. Kuorivaatetuksen on oltava niin väljä, että sen alle mahtuvat niin alus- kuin väliasutkin. Tämä kannattaa muistaa ostotilanteessa. Mitä rankempi fyysinen suoritus on, sen tärkeämpää on vaatteen hengittävyys. Perinteiset sadeasut eivät hengitä, ja näin ollen alemmat kerrokset kostuvat kun hikoilemme. Toki pienten sadekuurojen suojaksi sadeasu on oiva, kun voimme sen laittaa reppuun kun taas aurinko pilkistää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuorivaatetuksen on oltava niin väljä, että sen alle mahtuvat niin alus- kuin väliasutkin. Tämä kannattaa muistaa ostotilanteessa.

17634391_10154605381124426_6117154581730786857_n

Kuorikerros suojaa sateelta ja tuulelta.

Taukovaatteet

Talvella liikkuessa kun pysähdymme tarvitsemme lisää lämmikettä. Repussa on hyvä olla taukovaatteita. Helpointa on, jos taukovaatteet voi pukea kaikkien muiden vaatteiden päälle. Reilun kokoinen untuva- tai toppatakki on oiva taukovaate ja alaosaan voi lisätä toppahameen tai toppahousut. Taukohousuissa lisää mukavuutta luo koko sivun pitkät vetoketjut, jolloin pukeminen on helppoa kengät jalassakin. Lämpimämpi lakki ja hanskat lisäävät myös lämpöä tauon aikana, kun liike vähenee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jalat

Jaloissa on hyvä toteuttaa samanlaista kerrospukeutumista kuin muuallakin. Retkeillessä ja vaeltaessa alus- ja päällisukan ns. kahden sukan taktiikalla voidaan tehokkaasti estää hankaumia ja rakkoja. Villaiset sukat toimivat hyvin ja lämmittävät kosteaa jalkaa kylmänäkin. Talvella jalkineelta vaaditaan enemmän ja kylmissä oloissa korostuu pohjan eristävyys. Kylmä maa hiipii pohjan kautta kylmettämään jalkojamme. Useammat sukat tai lämpimämmät pohjalliset auttavat myös jalkoja pysymään lämpimänä. Muista että kengässä tulee olla tilaa, useampi sukka ei auta, mikäli kengästä tulee liian ahdas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pää

Päästä haihtuu suuri osa kroppamme lämmöstä, joten hyvään lakkiin tai pipoon onkin tarve panostaa. Kerrospukeutumisella saa myös pään lämmön pysymään yllä. Samoista materiaaleista kuin aluskerros on saatavilla kypärämyssyjä lisälämmöksi päälle. Kypärämyssyt ovat käteviä myös makuupussissa kylmällä nukkuessa. Tuubihuivit ovat monikäyttöisiä reissussa kuin reissussa. Niistä saa lämmitystä kaulaan ja niskaan ja ne taipuvat päähineeksi tai kasvosuojaksi. Tarvittaessa myös moneen muuhun käyttötarkoitukseen. Takeissa olevilla hupuilla on mahdollista suojata päätä viimalta ja tuulelta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muutama extravinkki pukeutumiseen:

  • Kuori- ja taukovaatteissa on hyvä olla reilun kokoinen huppu, jolloin niskan ja pään alueen saa suojattua tuulelta, tuiskulta ja kylmältä!
  • Kun hankit varusteita tee se pitkällä aikavälillä testaillen – ensimmäiseksi kannattaa satsata hyvään alusasuun ja seuraavaksi hyvään kuorikerrokseen.
  • Pienikokoiset naiset saattavat löytää esim. villa-alusvaatteita lasten puolelta, jolloin hinta on huomattavasti huokeampi.
  • Tärkeintä on tuntea omat varusteet ja vaatteet ja ottaa mukaan lisää lämmittävää vaatetta, ulkona hytiseminen ja kylmän sietäminen ei koskaan ole mukavaa eikä tarkoituksen mukaista!
DSC_2432

Taukovaatteet ja kuumaa juomaa hiihtopäivän päätteeksi.

Categories: Uncategorized

2 replies »

Vastaa