Maaliskuun Luontohaaste: Lähde retkelle!

Raikas kevättalven retkisää on nyt parhaimmillaan

Useille suomalaisille retkeily painottuu sulan maan aikaan ja etenkin hienoimmille kesäkeleille. Suomi kuitenkin tarjoaa poikkeuksellisen upeat ulkoilumaastot läpi vuoden eikä neljää erilaista vuodenaikaamme missään nimessä kannata jättää hyödyntämättä. Kevättalvi tarjoilee parhaimmillaan aurinkoisia kirpsakoita pakkaspäiviä, jolloin on ihanaa lähteä päiväretkelle, yön yli reisuun lähialueelle tai vaikka pidemmälle hiihtovaellukselle loman kunniaksi. Tärkeintä kevättalven retkillä on pukeutua sään mukaisesti ja nauttia ensimmäisistä auringonsäteistä!

Retkiä on juuri niin monenlaisia, kuin on meitä retkeilijöitäkin. Tee maaliskuussa sellainen retki, joka sopii sinulle. Lähimetsään ehtii kiireisemmässäkin arjessa ja hiihtolomalla voi tehdä kiireettömiä pidempiä retkiä. Mukaan voi ottaa ison porukan tai lähteä itsekseen kuuntelemaan talvista luonnon rauhaa. Retki voi myös olla vauhdikas sporttiretki tai nautiskellen tehty eväsretki.

Ota vastaan maaliskuun Luontohaaste: Lähde retkelle – pienelle tai suurelle, lähelle tai kauas, ystävän kanssa tai itseksesi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Retkeilytaidot – retkellä oppii aina uutta

Luonnossa liikkuessa ja retkeillessä oppii lähes aina uutta luonnosta ja itsestäänkin. Opimme retkeillessä usein tiedostamattamme esimerkiksi havainnoimaan uutta maisemaa ja liikkumaan maaston vaatimalla tavalla. Voimme myös tietoisesti harjoitella tiettyjä konkreettisia retkeilytaitoja, kuten vaikkapa suunnistamista ja maaston lukemista, tulen tekoa ja ruoan valmistusta, leiriytymistä, varustautumista pidemmälle retkelle tai pukeutumista sään mukaan.

Haasta itseäsi retkeilyn parissa askel kerrallaan. Voisitko haastaa itsesi uusien retkeilytaitojen opetteluun tai vaikka luonnontuntemuksen harjoitteluun? Osaatko esimerkiksi tehdä tulet? Tai voisitko kokeilla jonkun uuden retkiherkun valmistamista? Entä vierailisitko uudessa retkikohteessa ja harjoittelisit siellä kartan kanssa suunnistamista? Talvinen yön yli retki oli monen retkihaaveissa tammikuussa. Nyt olisikin otolliset hetket kokeilla ja oppia uusia kikkoja tähän! Onko sinulla jokin retkeilytaito, jonka haluaisit oppia? Mikä on sinun Luontohaasteesi?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eväät tekevät retkestä retken

Mikä erottaa retken muusta ulkoilusta? Jos meiltä kysytään, niin ehdottomasti eväät. Kun pakkaa reppuun mukaan lempiherkut, niin retkellä ei tarvitse juosta aikataulujen perässä vaan nälän yllättäessä voi kaivella omaa reppuaan. Eväitä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota säähän, joka vaikuttaa osaltaan ruoan säilyvyyteen. Kannattaa myös miettiä sitä, miten retkellä voisi nautiskella ravitsevan lämpimän ruoan, joka antaa paljon energiaa ja samalla lämmittää. Ruoan voi toki valmistaa omalla retkikeittimellä tai tulilla, jos näihin on mahdollisuus, mutta sen voi myös lämmittää valmiiksi etukäteen esimerkiksi termospulloon. Me ollaan ainakin tykätty kantaa lämmintä kasvissosekeittoa mukana termarissa. Päiväretkellä on hyvä olla mukana sekä juotavaa, välipaloja, että lämmin ruoka – esimerkiksi siis vesipullo, valmiiksi tehdyt voileivät ja termarikeitto tai makkarat tulilla! Ja oletko koskaan ajatellut, että pakkasilla reppuun voi jälkkäriksi pakata vaikka jäätelöt koko porukalle? 😉

Purkkicroissantit tikussa – superhelppo retkiruokavinkki kesään ja talveen

 1. Osta kaupasta croissanttipurkki (esim. danerolles) ja heitä reppuun
 2. Lähde retkelle, pidä tauko tulipaikalla ja tee tulet
 3. Kieritä yksi croissantti kerrallaan pitkän tikun päähän. Voit kierittää sen joko itsensä päälle normaalissa croissanttimuodossa tai vain yksinkerroin tikkuun, jolloin taikina kypsyy nopeammin
 4. Kieritystavasta, tulesta ja tietenkin kokista riippuen croissanttia kypsytellään (ei suoraan liekeissä) noin 5-10minuuttia. Kypsymistä odotellessa on hyvä esimerkiksi hörppiä kuumaa juotavaa.
 5. Valmiin croissantin sisään voi laittaa voita, juustoa, hilloa tai vaikka nutellaa, mutta croissant maistuu hyvältä myös ilman mitään lisuketta.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ellan erikoiset retkieväät – aina ei kerkeä miettiä ihan loppuun saakka 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kahden laavun hiihtoretki – Muonion Olostunturilla

Muonion Olostunturilla on kotoisa laskettelukeskus, jonka ympäri kiertää täydellisesti huolletut hiihtoladut. Päätettiin helmikuisena päivänä lähteä kaverin kanssa katsastamaan reitti. Tällä kertaa päädyttiin perinteisiin murtomaahiihtosuksiin ja pakattiin reppuun pientä evästä, kuten purkkicroissanttitaikina, pitaleipiä, kuumaa mehua termariin ja jostain ihmeellisestä syystä myös pakastemaisseja! 12km hiihtoreitin varrelle osui kaksikin eri laavua, joista toiseen jäimme evästelemään. Päivä oli pilvinen, eikä huippuhyvistä laduista huolimatta ohitsemme mennyt tai vastaan tullut kuin muutama muu ulkoilija.

Hiihtoladut kiersivät tunturin ympäri, ajoittain suht korkeallekin ja saatiinkin hiihdellä täydessä hiljaisuudessa upeiden tykkylumien ympäröimänä. Me pysähdyttiin miettimään ja fiilistelemään, miten niinkin upeaan paikkaan on mahdollisuus päästä hiihtämään täydellisesti ylläpidetyillä hiihtoladuilla. Jos ajelet joskus Oloksen ohi, niin pistäydy rennolle fiilistelylenkille tai rivakalle kuntolenkille, voit vaikka päättää lenkin läheiseen paikalliseen uimahalliin pulikoimaan ja saunomaan.

-Ella

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viisi vinkkiä retken suunnitteluun:

 1. Mieti ensin minkä tyyppiselle retkelle haluaisit lähteä (ja millaisia eväitä herkutella).
 2. Valitse kohde esimerkiksi selaamalla internetissä sivustoja retkikartta.fi, luontoon.fi, retkipaikka.fi tai oman kuntasi internetsivuja.
 3. Suunnittele ja valmistele retkieväät (tsekkaa ideoita vaikka Luontohaasteen aiemmista teksteistä klik, klik, klik tai klik)
 4. Pukeudu lämpimästi – meidän ohjeet tähän löydät: Kerrospukeutuminen – Oikealla pukeutumisella voi nauttia säästä kuin säästä
 5. Aloita lyhyemmistä päiväretkistä, etene halutessasi omassa tahdissa hiljalleen kohti pidempiä reissuja. Tärkeintä on kuunnella itseään ja tehdä retkestä juuri sellainen kuin itselle sopii. 
 6. Nauti!

Maaliskuussa saat vinkkejä retkien toteutukseen 

Luontohaaste kannustaa kaikkia lähtemään retkelle ja maaliskuun aikana voitkin napata meidän somekanavilta talteen retkivinkkejä – retkikohteita, retkieväitä ja innostavia retkitarinoita. Tehdään maaliskuusta retkien täyteinen ja innostetaan kuvilla ja kertomuksilla koko Suomi ja toinen toisemme retkeilemään! Jaa omat kuvasi #luontohaaste <3

Ella ja Kaisa

Vastaa