Toukokuun luontohaaste: Tutki keväistä luontoa – ihastu ja innostu keväästä!

Kevät lumen sulattaa,
auringossa sulaa maa.
Talven valta raukeaa,
lehtisilmut aukeaa.
Linnut saapuu Pohjoiseen,
maahan vielä hiljaiseen.
– Juha Parkkinen –

Kevään merkit

Toukokuussa luonto puhkeaa uuteen kasvukauteen, kun vihreää kasvustoa ilmestyy puistoihin ja metsiin. Pulleat silmut puhkeavat pieniksi vihreiksi lehdiksi. Oletko jo nähnyt leskenlehdet, valko- ja sinivuokot? Linnut saapuvat etelästä joten keväisessä metsässä kuuluu lintujen laulua, rannoilla vesilinnut parveilevat ja lintutorneilla alkaa vilinä kun lintuharrastajatkin ovat heränneet talviunilta. Nyt on aika lähteä tutkimaan kevään merkkejä, joita tulee lisää ja lisää koko ajan. Mikä on sinulle tärkein kevään merkki? Lähde tutkimusmatkalle ja ihastu kevääseen!

kukka

valkovuokot

Kiinnitä huomiota pieniin maasta nouseviin villiyrtteihin

Kevään ensimmäiset kasvit näyttäytyvät talven jäljiltä ja siten myös ihanat ensimmäiset villiyrttimme ovat täällä. Villirytit ovat ainakin meille ehdoton kevään merkki ja suuri innostuksen aihe. Luonnon omat yrtit ovat sitkeitä ja puskevat läpi märkien maassa muhineiden lehtien, paikoittain myös pienen lumipeitteen halki kohti kevätauringon säteitä. Villiyrteistä useimmat ovat herkullisia ja ravintorikkaimpia juuri pieninä uusina versoina.

Opettele toukokuussa tunnistamaan yksi itsellesi uusi villiyrtti, poimi ja syö sellaisenaan tai valmista siitä jokin annos. Autamme sinua tässä tehtävässä ja vinkkaamme sesongin aloittavia maukkaita yrttejä ja siihen sopivia reseptejä! Voit myös jakaa oman kestosuosikkisi resepteineen muille.

Opettele toukokuussa tunnistamaan yksi itsellesi uusi villiyrtti, poimi ja syö sellaisenaan tai valmista siitä jokin annos.

horsmaIMG_4372

Ihastele lintujen muuttoa ja kaunista laulantaa

Linnut palaavat talven jälkeen taas Suomeen ja siksi Toukokuu on loistavaa aikaa lintujen tarkkailulle. Linnut muuttavat suurissa parvissa, rakentavat pesiä, sirkuttelevat ja etsivät kumppania. Voit seurata lintujen puuhia kotipihallasi tai lähteä retkelle lintutornille tai vesialueiden äärelle. Melontaretkellä on huikeaa pysähtyä seuraamaan lintujen puuhia, kuitenkin tarpeeksi etäällä niiden pesimäalueista. Mukaan linturetkelle kannattaa ottaa kiikarit ja lintukirjan, jonka voi lainata vaikkapa kirjastosta.

Pysähdy retken aikana hetkeksi, sulje silmät ja vain kuuntele luonnon ääniä muutama minuutti.

Me ollaan saatu eräopaskoulutuksen aikana paljon lintuoppia Pertti Koskimieheltä, jonka kanssa retkeilimme paljon muun muassa meren äärellä Porkkalanniemessä. Osaavan oppaan tai lintuharrastajan kanssa oppii paljon uutta jo yhdellä linturetkellä. Jos siis haluat kuulla ja oppia enemmän Suomen linnuista, voit osallistua opastetulle linturetkelle, joita järjestää ainakin erilaiset luontopalveluyritykset, järjestöt ja kansalaisopistot.

31120640_10156807579136393_6887197792503070720_n

heidi

Seikkaile perheen kanssa lähiluonnossa 

Lapset eivät aina kaipaa pitkiä retkiä tai kauas lähtemistä ollakseen suurenmoisella seikkailulla. Takapiha ja lähimetsät ovat oiva retkikohde ja muuttuvan luonnon tarkkailu luo hauskoja mahdollisuuksia tuttuun ympäristöön. Lähde siis tutkimusmatkalle lähiluontoon koko perheen voimin. Havainnoikaa yhdessä miten oma lähiluonto muuttuu kevään tullessa. Minkälaisia muutoksia lapsi huomioi verrattuna aikuiseen? Kiinnittääkö hän itse huomiota esimerkiksi myös kevään äänimaailmaan ja tuoksuihin? Voisiko vanhempien kanssa yhdessä miettiä miksi linnut laulavat niin kovasti ja muurahaiset liikkuvat reippaasti, ovatko ne iloisia vai nälkäisiä vai etsivätkö ne jotain? Lapsilla usein on näihin paras tarina! Kirppikseltä voi ostaa perheen pienimmille suurennuslasin tai luupin ja tutkia pieniä ötököitä, kuten muurahaisia kevättohinoissaan. Anna lapselle ohjakset käsiin, minkälaiselle kevätretkelle juuri hän haluaisi lähteä?

Pakkaa mukaan lempieväät ja Luontohaasteen tutkimusmatkailijan kartta (tulossa toukokuun aikana)!

31129423_10156807579621393_2972573417049423872_n

Kevään merkit ovat niin monenlaisia. Ne voivat olla innostusta ja kutkutusta, uusien kevät -ja kesäretkien suunnittelua, lähiretkiä aurinkoisina päivinä tai pidempiä retkiä uusiin kohteisiin. Kevät saattaa innostaa uuden luontoharrastuksen pariin, mikä se voisi olla? Hortoilu, luontokuvaus, lintubongaus tai vaikka polkujuoksu?

Innostutaan ja hullaannutaan toukokuisesta keväästä ja nostetaan yhdessä malja keväiselle luonnolle!

Kaisa ja Ella

31131400_10156807608731393_7516753222577422336_n

Vastaa