Tutkimusmatka kevätluontoon – ohjeet koko perheen metsäseikkailuun

Pieni tutkimusmatkailija johdattaa koko perheen retkelle

Milloin perheen pienimmät saivat viimeksi itse päättää retkikohteen tai johdattaa aikuisia luonnon keskellä? Luontohaaste haastaa koko perheen metsäseikkailulle keväiseen lähiluontoon ja tällä kertaa perheen pienimmän tutkimusmatkailijan johdattelemana!

17.5 vietetään sekä Ulkoluokkapäivää, että Suomen Lasten Metsäretkipäivää. Nyt on siis monta hyvää syytä retkeillä ja ulkoilla lasten kanssa! Lähde perheen kanssa metsäretkelle lähiluontoon ja tägätkää perheenne seikkailuun #metsaretkipaiva, #ulkoluokka tai #luontohaaste tägeillä. Seuraavaksi jaetaan Luontohaasteen vinkit ihanan keväisen luonnon tutkiskeluun.

aaron1.jpegkukka2

LUONTOHAASTEEN TUTKIMUSMATKA – Ohjeet metsäretkelle

1.Anna pienelle tutkimusmatkailijalle vapaat kädet pakata retkireppunsa.

Voitte toki yhdessä miettiä, mitä reppuun olisi fiksua pakata. Repun lopullinen sisältö voi kuitenkin olla vähän erilainen kuin silloin kun perheen isommat seikkailijat sen pakkaavat, mutta tämä metsäseikkailu onkin pienen tutkimusmatkailijan käsissä! Minkälaiset eväät hän itse pakkaa mukaan? Mitä muuta olennaista retkireppuun pakataan? Äiti tai isi voi pakata omiin reppuihinsa vaikka vähän ravitsevaa lisäevästä ja lämpöistä vaatetta, jos niitä ei pienimmän reppuun eksynyt.

2. Hyödyntäkää Luontohaasteen tutkimusmatkan ohjeita.

Kopioikaa etukäteen tulostettavaksi Luontohaasteen tutkimusmatkaohjeet tai kirjoittakaa ohjeet paperille ylös ja pakatkaa ne reppuun! Kännykästäkin voi tarvittaessa vilkaista ohjeet retken aikana. Tarkentavat ohjeet tulevat tässä:

Luontohaasteen tutkimusmatka kevätluontoon
  • Johdata perheesi seikkailulle luontoon. Muista – sinä saat johdattaa ja valita mitä reittejä kuljetaan. Aikuinen voi auttaa suunnistamaan.
  • Etsi ihana puu ja anna sille iso hali! Puusta saa supervoimia jatkaa luonnon tutkimista!
  • Etsi pehmeä paikka, jossa voi makoilla. Menkää yhdessä makaamaan ja katselkaa ylöspäin puun oksia ja taivaan pilviä. Sulkekaa sitten silmät ja kuunnelkaa mitä ääniä kuulette.
  • Rakentakaa luonnon oma taideteos, esimerkiksi sydämen muoto pikkukivistä tai muusta luonnosta löytyvästä materiaalista, kuten kepeistä, lehdistä tai kävyistä.
  • Piirrä paperille mitä kevään merkkejä löysitte retken aikana! Niitä voisi olla esimerkiksi kukat, puiden lehdet, vihreät kasvit, lintujen laulu, muurahaiset, muut pikkueläimet ja lämmin aurinko. Keksitkö muita?

3. Astukaa ulos kotiovesta kohti jännittävää tutkimusmatkaa

Tämä tutkimusmatka alkaa heti kotiovelta. Astukaa omasta ovesta ulos ja antakaa päivän tähden päättää suunta, sillä ohjeena on, että hän johdattaa muun perheen valitsemaansa paikkaan, jossa on hänen omasta mielestään luontoa. Kohde voi siis olla oma piha, lähin puisto, lähimetsä, ranta, kalliot, pelto tai minne ikinä hän haluaakin perheen johdattaa. Pienelle ihmiselle pienikin metsäkaistale voi tuntua suurelta!

4. Havainnoikaa luontoa ja ihastukaa yhdessä kevääseen

Noudattakaa tutkimusmatkan ohjeita ja etsikää tutkimusmatkailijan johdatuksella yhteistyössä kevään merkkejä. Tutkimusmatkaohjeissa on erilaisia tehtäviä, jotka auttavat havainnoimaan luontoa ja ihastumaan kevääseen. Vanhempi voi lukea ohjeet lapselle tai jos lapsi itse osaa lukea, voi hän myös seurata itsenäisesti ohjeita ja kertoa ne muille.

aaron3.jpegaaron4.jpegaaron5.jpeg

Perheen yhteisiä hetkiä – kauas kantavia positiivisia muistoja

Miltä tuntuu retkeillä perheen kesken? Onko lapselle helppo vai vaikea antaa enemmän ohjia käsiin? Kuinka paljon me suojellessamme lapsia samalla kuitenkin rajoitamme lapsen luontaista halua leikkiä, liata vaatteensa, toteuttaa itseään ja vaikkapa sitten kompastua ja ottaa siitä opikseen?

Suomen Lasten Metsäretkipäivän kotisivuilla jaetaan vinkkejä erilaisiin metsäretkiin ja muistutetaan, että suomalaisten lasten pitäisi päästä edes kerran metsäretkelle: “Metsäretkipäivä muistuttaa metsissä liikkumisen tärkeydestä ja on kunnianosoitus suomalaiselle metsäluonnolle. Suomessa jokaisen lapsen tulisi päästä edes kerran lapsuudessaan metsäretkelle!”

Myös Luontoliiton kevätseuranta antaa omia vinkkejä kevätluonnon seurantaan ja siitä raportoimiseen omilla nettisivuillaan.

Blogimaailmassa ihana löytö on ollut myös Metsäemon blogi, joka kannattaa ehdottomasti kurkata inspiraatioksi lasten kanssa ulkoiluun!

aaron7.jpegaaron6.jpeg

Metsäretken voi toteuttaa virallisena metsäretki- ja ulkoluokkapäivänä 17.5, mutta se on toki helposti toteutettavissa myös milloin tahansa muulloinkin.

Antoisia metsä- ja lähiretkiä perheen kanssa!

<3

 

 

Vastaa