Nokkossipsit ja vuohenputkismuuti

Kevät on täällä!

Pitkän talven jälkeen kevät koputteli ovelle ja kutsui seikkailulle metsään! Alkukevään sateet ja hurja valon määrän kasvu suorastaan repäisi kevään käyntiin ensin eteläisessä Suomessa ja nyt jo koko maassa. Lisääntyneen valon lisäksi kevään tuntua on ehdottomasti muuallakin luonnossa. Linnut laulavat sydämensä kyllyydestä ja metsän muutkin eläimet aktivoituvat kenties hitaammasta talvioleilusta. Jäät sulavat, puiden silmut aukeavat ja maasta versoo vihreää.

Villiyrtit saavat ainakin oman pään ihan sekaisin keväästä. Pyöräillessä silmät vilkuilee ojan pientareita ja puiden oksia, etsien luonnosta herkuteltavaa vaikkei olisi nälkä. Paperipussi kulkee aina matkassa, sillä koskaan ei tiedä milloin onkin aikaa pienelle kiertoreitille keräämään iltapalaan villiyrttejä. Asun itse Helsingissä, joten ihan lenkkipolkujen ja autoteiden viereltä en yrttejä kerää, mutta ei täälläkään sentään kilometrien päähän kodista tarvitse lähteä. Koirien ulkoilutusreitteihin on hyvä pitää vähän etäisyyttä ja suurimpiin autoteihin sata metriä. Helposti pyöräillen ja julkisilla saavutettavia paikkoja villiyrttien keräämiseen on ainakin Viikissä, Seurasaaressa ja Keskuspuistossa. Yrtit kannattaa varmuuden vuoksi huuhdella ennen niiden jatkokäsittelyä.

Jaan teille muutaman helpon vinkin kevään ensimmäisten yrttien hyödyntämiseksi. Muistathan, että yrttien varma tunnistus on ehdottoman tärkeää! Jos yrtteily kiinnostaa, muttet tiedä mistä aloittaa, niin voit osallistua jollekkin lukuisista villiyrttikursseista tai nappaa kirjastosta mukaan villiyrttikirja avuksi metsäretkelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nokkossipsit

Kerää pienimpiä nokkosia joita löydät, koska ne ova usein maukkaimpia ja ravintorikkaimpia. Suosittelen käyttämään sormikkaita ja keräämäät nokkoset paperipussiin. Kotiin päästyäsi huuhtele nokkoset siivilässä. Asettele ne uunipellille voipaperin päälle kuivumaan. Kuivattuaan sivele niihin öljyä. Paista 150 asteisessa uunissa ainakin viisi minuuttia, tarkkaillen samalla milloin ovat rapeat eli valmiit ja voit ottaa ne pois uunista. Ripottele päälle suolaa ja herkku on valmis nautittavaksi! Itse pistän valmiit herkkusipsit purkkiin ja napostelen pitkin viikkoa.

nokkoset

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vuohenputkismuuti

Vuohenputken tunnistukset muistisäännöt: Lehdet ovat kolmijakoiset eli 3×3. Varressa on kouru ja jalan tyvi on punertava.

Vuohenputkea laitan mukaan melkein mihin tahansa ruokaan. Se kelpaa salaatiksi, kylmäksi pastan kastikkeeksi, lämpimäksi muhennokseksi, smoothieksi jne.

Tämä ohje on tosi suurpiirteinen, niinkuin mun kokkailut yleensä. Huuhdeltuasi kasaan puristettuja vuohenputkia muutaman kourallisen verran, heitä ne blenderiin ja lisää mukaan lohkottu omena, avokado, puolikkaan sitruunan mehu ja kookosjuomaa. Hurauta sekaisin, maistele ja lisää esimerkiksi kookosjuomaa makusi mukaan.

WhatsApp Image 2018-05-21 at 19.27.35(2)WhatsApp Image 2018-05-21 at 19.27.35(1)WhatsApp Image 2018-05-21 at 19.27.34WhatsApp Image 2018-05-21 at 19.27.35

Kiinnostaako teitä kuulla lisää villiyrteistä? Laita kommenttia tai palautetta tulemaan! 🙂

Käytä kuvissasi tunnistetta #luontohaaste Instagramin puolella <3 Toukokuun luontohaaste: Tutki keväistä luontoa!

Kevätterkuin Ella

1 reply »

Vastaa