Uncategorized

#LUONTOHAASTE – Yhdessä luontoon!

Kesäkuu on omistettu yhteisille retkille – ystävien, läheisten ja rakkaiden kanssa.

Niinkuin meitä ihmisiä on monenlaisia, on myös luonnossa liikkumistapoja joka lähtöön. Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa retkeillä tai nauttia luonnosta. Jotkut meistä rakastavat yksin metsässä samoilemista, toiset taas kokevat olonsa selvästi turvallisemmaksi porukassa. Yksi haluaa aina viettää perheensä kanssa aikaa luonnossa, toinen taas viihtyy metsässä parhaan ystävänsä kanssa. Monet meistä nauttivatkin molemmista. Minkä takia me usein kuitenkin mielellämme jaamme kokemuksia toistemme kanssa? Onko nimenomaan luontoelämyksen jakamisessa jotakin erityistä? Kesäkuussa keskitymme yhdessä retkeilyn teemaan, pohdimme sen erilaisia puolia ja kannustamme jakamaan omia yhteisiä retkikokemuksia muiden kanssa.

Luontohaaste: Lähde yhdessä luontoon. Kenen kanssa lähdet ja minne? Jaa retki-innostuksesi meidän kanssa!

#luontohaaste

DSC04421.JPG

Yhteinen vahva kokemus = voimakas elämys

Kokemukset muuttuvat merkityksellisiksi usein vasta siinä vaiheessa, kun ne saa jakaa jonkun kanssa. Yksin retkeilykin voi olla meille hyvin tärkeää, mutta suuri osa meistä haluaa yksinkin koetut merkittävät hetket jakaa muille, vaikkapa jälkeenpäin somessa.

Se, että huippuhetken voi purkaa ja tunteitaan peilailla toisten kanssa lisää tapahtumien merkittävyyttä ja parhaassa tapauksessa tuottaa elämyksiä. Huippuhetkiin päästään yhdessä toinen toista auttamalla ja tsemppaamalla. Samalla lailla eteen tulevat haasteet arvioidaan yhdessä, koetaan yhdessä ja jälkeenpäin myös käsitellään yhdessä. Useimmiten juuri retken haastavimmat kohdat ovat niitä, joista opimme eniten.

huipulla

Yhdessä on turvallisempaa

On tärkeää huomioida luonnossa harrastamisen turvallisuustekijät ja ymmärtää, että yhdessä tehden on aina myös todennäköisimmin turvallisempaa. Näin etenkin, jos ollaan liikkeellä hiemankin kokemattomina, vasta kyseisen lajin aloittaneina tai kaukana kairassa, jonne esimerkiksi avun hälyttäminen on haastavaa. Jo se, että liikkeellä ylipäätään ollaan yhdessä, luo tietynlaista turvaa ja tukea retken suunnittelulle ja etenemiselle. Etenkin vesillä ja jäillä sekä talvella liikuttaessa korostetaan porukan merkitystä, eikä yksin liikkumista suositella. Jos kaadut, tiput kylmään veteen, saat sairaskohtauksen tai sinut yllättää tapaturma on kaverista useimmiten merkittävästi apua.

Myös käytännön retkirutiinit sujuvat kaverin kanssa parhaassa tapauksessa saumattomasti ja aikaa säästävästi. Leiriin tultaessa toinen voi alkaa pystyttämään telttaa ja toinen ryhtyä sillä välin ruoanlaittopuuhiin. Karttaakin voidaan lukea yhdessä ja päivän etappeja suunnitella seuran mukaan.

14543746_694476507374443_3094365168739928631_o

Retki lähentää ystäviä ja tuo yhteen samanhenkiset tyypit

Näin on käynyt ainakin meille, sillä yhdessä retkeily vahvistaa jo olemassa olevaa ystävyyttä, mutta tuo myös yhteen ennalta tuntemattomia tyyppejä jakamaan kokemuksia toistensa kanssa. Retkeillessä on helppo ystävystyä, kun toiminta on luontevaa ja keskustelu pulppuaa alkuun retkeilykokemuksissa ja varustevertailussa. Useimmiten aiheet syvenevät luonnollisesti myös ystävyyden syventyessä ja parhaillaan yhdessä retkeily voi olla jopa terapeuttinen kokemus. Retkeilyfoorumeista ja yhteisöistä sekä outdoor -harrastuksista löytää samanhenkisiä ihmisiä jakamaan retkiä. Facebook, Instagram tai vaikkapa Tinder voivat hyvinkin toimia ulkoilukaverin löytämisen apuna.

Suosittelemme rohkeasti verkostoitumaan samoja intressejä jakavien ihmisten kanssa, pääsääntöisesti outdoorhenkiset ihmiset ovat meidän kokemuksen mukaan olleet avoimia ja vastaanottavaisia uusia seikkailukavereita kohtaan.

20170825_115121

Yhdessä vai yksin?

Yksin retkeily ei todellakaan ole millään lailla huonompi vaihtoehto. Yksin retkeillessä ei tarvitse tehdä kenenkään kanssa kompromisseja vaan on itse vastuussa jokaisesta päätöksestään. Yksin olo on kaikille meistä toisinaan ihan hyväksi ja tarvitsemmekin sitä. Viettäessä aikaa yksin pääsemme käsiksi tunteisiimme ja voimme luonnossa ollessa käsitellä omassa päässä mietityttäviä asioita omalla painollaan. Suosittelemme kaikille joskus kokeilemaan yksin retkeilyä, ihan vaikka tutussa lähiluonnossa hiljalleen itseään tutkien ja olotilaansa tunnustellen.

 

WhatsApp Image 2018-05-20 at 21.09.22.jpeg

Me ollaan opittu itsestämme ihan älyttömän paljon erityisesti ryhmässä toimiessa, mutta arvostetaan tietenkin myös omaa aikaa. Luonnossa yhdessä koetut kokemukset ja jaetut onnistumiset on kuitenkin olleet niitä, jotka me muistetaan parhaiten ja jotka todennäköisesti kantavat hedelmää myös jatkossa oman elämän varrella.

Kannustamme siis lähtemään yhdessä luontoon, jakamaan kokemuksia ja innostumaan yhdessä!

Kokemusrikkaita retkihetkiä kesäkuuhun toivotellen,

Ella ja Kaisa

Vastaa