Uncategorized

#Yhdessäluontoon – Vinkkejä koirien kanssa retkeilyyn

Toiveaihe 

Luontohaasteelta on toivottu matalan kynnyksen vinkkejä koiran kanssa retkeilyn aloittamiseen. Tottakai vastaamme meille esitettyyn toiveeseen, tavalla tai toisella! Rakastamme koiria, mutta valitettavasti kumpikaan meistä ei itse omista koiraa, joten syventynyttä henkilökohtaista näkökulmaa ei meiltä aiheeseen valitettavasti löydy. Saimmekin blogiimme vieraaksi ihanan Matilda Lindströmin, joka jakaa seuraavassa tekstissä hyviä vinkkejä koiran kanssa retkeilyyn!

#Yhdessäluontoon- koirien kanssa

Moikka, mä oon Matilda, 26-vuotias luontofani ja eräopasopiskelija. Asun vielä hetken aikaa Jyväskylässä, mutta kohta tie vie Norjaan. Retkeily on mun lempiharrastus, ja retkeilen melkein aina yhdessä koirieni kanssa. Ajattelin nyt jakaa hieman omia kokemuksiani koirien kanssa retkeilystä, josko joku muukin saisi inspiraatiota ottaa oman tai vaikka naapurin karvakaverin mukaan retkelle seuraavan kerran.

IMG-20170624-WA0005-01

Omat retkikaverini ovat viisivuotias Landseer Lempi, ja kolmevuotias sekarotuinen Deli. Lempin kanssa aloitettiin retkeily sen ollessa noin parivuotias, sitäkin ennen käytiin paljon lenkillä metsässä. Deli oli meille tullessaan todella huonossa fyysisessä kunnossa, joten kuntokuuri aloitettiin hiljalleen. Nykyään kummastakaan ei tahdo loppua virta sitten millään. Deli kyllä kapinoi rauhallista, pitkäkestoista liikuntaa vastaan kieriskelemällä ja raahautumalla perässä, mutta heti kun pysähdytään, energiaa löytyykin mihin tahansa riehumiseen ja leikkimiseen. Lempi on kiitollinen retkikaveri, se on ehdollistunut, että valjaiden ja joustohihnan kanssa saa vetää- isosta koirasta on kävellessäkin todella paljon apua, kun saa pientä vetoapua.

20180516121351_IMG_9823-01cof

Koiran kanssa retkeily on helppoa aloittaa

Päiväretkelle koira ei tarvitse mukaan mitään sen kummempaa kuin lenkillekään. Pidemmillä retkillä käytän omillani valjaat+joustohihna yhdistelmää, (myös flexi on suosittu valinta) jotka kiinnitän rinkan lantiovyöhön. Nän saan kädet vapaiksi. Helpottaa suunnattomasti vaikeassa maastossa kävelyä, ja kävely on tasapainoisempaa kun ei tarvitse kantaa hihnoja.

Muita varusteita päiväretkeä varten on lähinnä vesikuppi, etenkin kesäaikaan koira tarvitsee retkellä myös nesteytystä, joten kannattaa ottaa sille oma kuppi ellei tiedä matkalla olevan järveä tai puroa, josta koira voi juoda suoraan.

_MG_0533-01

Helteillä koira tarvitsee myös viilennystä, joten reittivalinnassa kannattaa suosia vesistöjen läheisyyttä. Koiran lämmönsäätely tapahtuu läähättämällä, se ei hikoile kuten ihminen. Koira on siis helpommin altis lämpöhalvaukselle. Retkikuppeina meillä on Biltemasta muutaman euron maksaneet matkakupit, todella kätevät, samat kupit toimivat vesi- ja ruoka-astioina, jos ollaan pitkällä vaelluksella. Jos retkellä syö eväitä (kuka ei söisi!) tykkään itse ottaa myös koirille jotakin matkaan, saa itse syödä rauhassa. Joku pitkäkestoinen herkku, esimerkiksi luu, toimii hyvin rauhoittamaan koiraa taukopaikoilla.

Koira on hyvä totuttaa lyhyemmillä matkoilla metsässä ja hankalassa maastossa kävelyyn, sekä harjoitella esim. riippusiltojen, lossin, lammashaan yms. ylityksiä, ettei kauan odotettu viikon vaellus tyssää moiseen. Päiväretkillä sanoisin karkeasti, että kyllä koira jaksaa kävellä sen mitä omistajakin, poislukien tietysti vanhat koirat ja pennut.

IMG_0187-01

Mitä koira sitten tarvitsee, kun lähdetään maastoon yön yli?

Ensiapu

Koirille minulla on mukana pieni ensiapupakkaus, jossa on kipulääkettä, kyypakkaus, pihkasalvaa ja ötökkämyrkkyä, ja nesteytysjauhetta/ripulilääkettä. Loput ensiaputarvikkeet ovatkin samat kuin ihmisillä. Muistakaa, että kyypakkausta ei saa missään nimessä antaa kyyn puremaan, se on mukana jos koira saa esim. ampiaisesta allergisen reaktion. Kyyn puremassa pakkauksesta on ehdottomasti vain ja ainoastaan haittaa.

Liikkuminen

Lisäksi otan yhden tavallisen taluttimen, koska joustohihnat eivät ole niin turvallisia, jos tarvitsee vaikka laittaa koirat kiinni puuhun. Koirien täytyy olla retkeillessä kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla aina ja koko ajan kiinni, yksityisissä metsissä kiinnipitoaikana kiinni, ja sen ulkopuolella kysy maanomistajalta lupa, mikäli haluat pitää koiraasi irti. Suosittelen poronhoitoalueella pitämään koirat ihan aina kiinni, omani on karannut mm. koiraverkon läpi takakontista ja loikannut apukuskin ikkunasta porojen perään. Eikä todellakaan ole mikään metsästykoira. Poroseikkailut eivät välttämättä pääty hyvin, ja saattaa käydä omistajalle todella kalliiksi.

IMG-20180224-WA0009-02

Vesi ja ruoka

Lisäksi mukana on ne kaksi matkakippoa, ruuille ja vedelle. Ruokahan on luonnollisesti se, joka eniten vie tilaa ja painaa. Isojen koirien kohdalla on varsin perusteltua miettiä, olisiko järkevää hankkia koiralle oma reppu. Ruuan kannattaa olla mahdollisimman energiapitoista, mutta totuta koira ruokaan kotona, älä reissussa. Ripuli teltassa saattaa viedä vähän parasta terää retkimielestä. Hyviä retkiruokia on energiapitoiset nappulat, rasva ja kuivattu liha, joka turvotetaan ennen syöttämistä. Koirat voivat juoda ihan luonnonvesistä, joten vettä ei koiraa varten tarvitse kantaa.

Vaatteet

Koska omat koirani ovat paksuturkkisia, ne eivät ole tarvinneet pukuja edes talvella.

20180320110900_IMG_5652-01

Yöpyminen

Kesäaikana en roudaa omilleni juurikaan mitään petivehkeitä, talvivaelluksella niillä on omat makuupussit, ja solumuovialusta. Kesävaelluksilla kannan ylimääräistä solumuovia koirien takia, koska haluan suojella omaa ilmatäytteistä makuualustaani kynsiltä.

Teltassa nukkumista meidän ei ole tarvinnut harjoitella, vaan koirat ovat nukkuneet alusta saakka teltassa hyvin. Voi tietysti olla, että kannattaa kokeilla tätäkin jossain kodin lähellä. Teltassa nukkumisesta on monta koulukuntaa, mutta omat koirani nukkuvat teltassa sisällä, ja säilytän tavarat absidissa. Minulla on itselleni ja koirille pieni kolmen hengen tunneliteltta, ja jos on joku toinen ihminen mukana, isompi ja painavampi kupoli jossa onkin sitten tilaa vaikka sirkukselle. Jos tykkää retkeillä autiotupia hyödyntäen, kannattaa muistaa, että koirallinen on se joka väistää. Eli aina on pidettävä oma majoite mukana, vaikka koirat saavatkin autiotupiin tulla muiden suostumuksella.

IMG_20180501_192715

Omasta mielestäni koirien kanssa retkeily on parasta, enkä olisi varmaan edes retkeilyä aloittanut ilman koiria. Kannattaa aloittaa nyt tai heti, mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Koira mukaan vaan ja metsään. Pikkuhiljaa ne teille sopivat käytännöt löytyy ja homma hioutuu mutkattomaksi. Itselläni on koirat mukana retkillä kesät talvet, ja tulevaksi kesäksi lähdetään tosiaan Norjaan, jossa olisi tarkoitus tietty retkeillä mahdollisimman paljon.

Meidän seikkailuista voit lukea lisää blogista www.lempihetkia.fi tai seurata instassa @tildaliina.

20180226132320_IMG_4243-01

 

 

 

Categories: Uncategorized

Vastaa