LUONTOHAASTE: Kerää luonnon antimet talteen!

Suomi on luonnon antimien hyödyntäjän paratiisi

Meillä Suomessa on tyypillinen pohjolan luonto, paljon metsää, järviä, soita ja tuntureita. Talvella viherkerros saa pääsääntöisesti levätä, mutta kesällä se kukoistaa sitäkin komeammin ja tarjoaa kulkijalle uskomattoman monipuolisesti erilaisia luonnonantimia niin kotiin vietäviksi kuin arkielämään hyödynnettäviksi.

Heinäkuussa haluammekin haastaa seuraajamme tutustumaan tarkemmin siihen, mitä upeita luonnonantimia meiltä täältä löytyykään. Ota siis vinkit ylös ja kerää luonnonantimet talteen – säilö ne purkkeihin, pusseihin, pakastimeen, hilloksi, teeksi, retkieväiksi tai herkuttele pistämällä suoraan suuhun. Voit myös jakaa omat vinkkisi muille!

 

Kaisa on todellinen marjojen suurkuluttaja ja ympäri vuoden pakastimesta ammennetut herkut pääsevät aamupuuron ja välipalajugurttien päälle. Ella keräilee yleensä keväällä yrttejä ja syksyllä marjoja ja sieniä, mutta haluaisi pidentää luonnon antimien keräilykautta ja syventyä villiyrttien keräilyyn ja hyödyntämiseen myös pitkin kesää. Me molemmat ollaan vietetty vanhempien ja isovanhempiemme kanssa jo lapsina lukuisia hetkiä marjamättäillä, mutta luonnon yrtteihin ollaan perehdytty vasta muutaman viime vuoden aikana.

Kansanperinteestä nykypäivään

Useiden meidän isovanhemmat ja vanhemmat ovat osanneet hyödyntää luonnonantimia arkikäytössä, luultavasti reippaasti moniopuolisemmin ja aktiivisemmin kuin meidän sukupolvemme. Surullisen nopeasti kansanperinne on kadonnut, kun me herkästi tartumme apteekin hyllytuotteisiin tai kaupan pakastimesta ostettaviin marjoihin, ostamme teetä joka tuodaan maailman toiselta laidalta ja kesälläkin herkuttelemme muualla kasvatetulla salaatilla, joka on ravintoarvoiltaan villivihanneksia selkeästi köyhempää.

Kannustammekin kaikkia tutustumaan oman ympäristönsä luonnon antimiin niin lähimetsissä kuin puutarhoissakin ja nappaamaan talteen edes jotain näistä huikeista herkuista. Mihin luonnon herkkuun sinä lupaat tutustua heinäkuun aikana?

 

Marjat pakkaseen ja talteen tulevia retkiä varten

Keksitkö huikeampaa asiaa, kuin sen, että voit kerätä mustikkaa, maailman yhtä vitamiinipitoisimmista marjoista vapaasti metsästä omaan talteen? Tänä vuonna mustikkasato on ajoissa ja jo heinäkuussa voikin aloittaa monin paikoin mustikoiden keruun.

Myös ahomansikat kypsyvät heinäkuussa ja vadelmien kypsymisaika lähenee heinäkuun lopussa ja jatkuu koko elokuun. Lakan poiminta-aika alkaa normaalisti heinäkuun lopussa ja kestää vain hetken aikaa, elokuun alkuun saakka. Heinäkuun loppupuolella voi yleensä poimia myös mesimarjoja, juolukkaa ja variksenmarjoja. Myöhemmin syksyllä kuvaan astuvat myös mm. taikinamarja, sianpuolukka, punaherukka, mustaherukka, karviainen, riekonmarja, pihlajanmarja, puolukka, pihlajanmarja, karpalo ja tyrni.

Lähde heinäkuussa kavereiden kanssa mustikkametsälle, syökää suut siniseksi ja kerätkää talteen vitamiinit talven varalle. Nauttikaa marjat tuoreena aamupuuron kanssa, kuivattakaa niitä talven retkieväiksi tai keksikää yhdessä uusia herkullisia reseptejä.

 

Villiyrtit kuivuriin tai uuniin

Villiyrttejä voi kerätä keväästä syksyyn ja näin ollen myös koko kesän ajan, eri kasveja eri vaiheessaan. Yrttejä voidaan nauttia tuoreeltaan tai jatkokäsitellä ja nauttia myöhemmin vuoden aikana (ja toki yrttejä voi kerätä myös ulkoiseen käyttöön voiteiksi ja luonnon lääkintään). Esimerkiksi nokkosesta kerätään pieninä nuoret taimet, vanhempana latvat ja lehdet ja loppukesällä siemenet.

Tiesitkö, että nokkosessa on seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa ja lisäksi se sisältää magnesiumia, kaliumia, fosforia, folaattia, kalsiumia, proteiinia, ravintokuitua, rasvahappoja ja mineraalisuoloja sekä A, B, E ja K -vitamiineja. Uskomattoman paljon tärkeitä ainesosia, ilmaiseksi lähes kaikkien meidän takapihalta! Kesällä nokkosista voi kerätä hanskat kädessä lehtiosat, ryöpätä ne ja joko valmistaa heti ruokana (muhennokset, pinaattiletut, pinaattikeitto), pakastaa tai kuivattaa. Lukemattomia käyttömahdollisuuksia.

 

Kotona yrtit on helppo kuivattaa joko uunissa 50ssä asteessa kiertoilmalla uunin luukku hieman raollaan, perinteisesti saunassa tai kenties kätevimmin kuivaukseen suunnitellussa kuivurissa.

Jos et ole vielä kerännyt koskaan villiyrttejä tai kokeillut kuivattamista, voit aloittaa opettelemalla tämän kesän aikana kolme helppoa yrttiä, esimerkiksi nokkonen, voikukanlehti ja poimulehti. Kerää yrtit luonnosta, huuhtele ne kotona ja asettele ilmavasti kuivumaan. Nauti talven aikana teeaineena, mausteena tai lisänä ruuissa.

Villiyrttejä kerätessä kannattaa aina muistaa: Kerää vain yrtit, jotka varmasti tunnistat. Älä kerää yrttejä ihan tien vierestä (saasteiden vuoksi). Huomioi jokamiehen oikeudet. Tutustu helppoihin yrtteihin esimerkiksi kirjastosta lainattavien villiyrttioppaiden avulla.

Yrttitee – nauti kotona ja retkillä

  1. Kerää villiyrttejä esim. vadelman, koivun, mesiangervon, mansikan ja horsman lehtiä sekä kukkia esim. apilan ja horsman kukat
  2. Kuivaa yrtit ja sekottele valmiita teesekoituksia hauskoiksi makuyhdistelmiksi. Pakkaa isoon purkkiin tai retkeä varten pussukkaan
  3. Hauduta teeaineksia kuumassa vedessä ja lisää hunajaa

 

Luontomme on täynnä herkkuja ja kun sen oikein oivaltaa niin siihen on aika helppo myös hurahtaa! Haasta itsesi tutustumaan luontomme omiin antimiin ja saatat yhtäkkiä huomata viihtyväsi luonnossakin vielä entistäkin enemmän! 🙂

Makoisia hetkiä ja marjaretkiä!

Kaisa ja Ella

 

 

Vastaa