Villiyrtit hyötykäyttöön – mistä aloittaa?

Mistä kannattaa aloittaa?

Villiyrttikurssille ja kirjallisuuteen tutustuen

Metsämme ovat nyt pullollaan luonnon tarjoamia antimia, aina kaikkien tuntemista marjoista vähemmän tunnetuihin ja harvemmin tunnistettuihin villiyrtteihin. Me ollaan molemmat kiinnostuttu villiyrteistä vuosi vuodelta enemmän ja enemmän ja vihdoin eräopaskoulun loistavan villiyrttikoulutuksen myötä rohjettiin myös keräämään muitakin kuin niitä muutamaa ennestään itselle tuttua ja turvallista kasvia. Aika paljon kuulee kysymyksiä harrastuksen aloittamisesta ja monia tuntuu aihe kiinnostavan. Tiedon ja kokemuksen puutteen vuoksi sattaa yrtit jäädä keräämättä.

Loistava tapa aloittaa villiyrttimaailmaan tutustuminen on järjestetty villiyrttiretki tai pienimuotoinen villiyrttikurssi. Villiyrttiretkellä asiantuntija sekä kertoo perusteet, että näyttää käytännössä millaisia mitkäkin yrtit ovat ja mistä niitä voi kerätä sekä mihin käyttää. Sen lisäksi kurssilla käydään keskustelua yhdessä kurssilaisten ja ohjaajan kanssa.

Toinen hyvä tapa on tutustua kirjallisuuteen, esimerkiksi lainaamalla kirjastosta villiyrttikirjan tai ostamalla moisen opuksen kirjakaupasta. Ei kannata kuitenkaan luottaa pelkkään kirjallisuuteen vaan varmista uusi “löydös” useammasta lähteestä. Nettisivuista hyödylliseksi ollaan koettu ainakin Yrttitarhan sivusto.

Helpoista aloittaen ja yksi kerrallaan varmasti tunnistaen

Tärkeintä ja ehkäpä jännittävintä yrttien keräämisessä on niiden varma tunnistaminen. Aloita yhdestä helposta yrtistä, opettele sen hyödyntämistä ja nautiskele rauhassa. Etene hiljalleen useampaan yrttiin ja ole aina varma keräämästäsi yrtistä. Itselle uusia yrttejä voi huoletta kerätä kotiin ja vielä kotona tutkisella ja vaikkapa kaverin kanssa pohdiskella, mitä ne voisivat olla. Jos et ole varma tunnistuksesta, älä käytä yrttiä.

Milloin yrtit kannattaa kerätä?

Uuden sadon aikaan, pieninä versoina ja aamuvarhain

Kesä on ollut kuuma ja kukkivat kasvit ovat enää harvassa, alkukesä on parasta villiyrttiaikaa, mutta edelleen on mahdollista kerätä yrttejä. Mikäli sinulla on mahdollisuus pihaa tai lähipeltoa niittää, niin villit vihannekset kasvavat uudelleen pieninä versoina niittämisen jälkeen. Paras aika vuorokaudesta on kerätä yrtit aamuvarhain.

37778298_10157022500466393_7542354367282675712_n.jpg

Miten villiyrtit käsitellään?

Kerää, huuhtele ja käytä tuoreena tai kuivaa myöhempää käyttöä varten

Helposti tunnistettavia villiyrttejä voi käyttää tuoreeltaan esimerkiksi kesäisessä salaatissa. Suurinta osaa yrteistä voi käyttää kuivattuina. Kun keräät yrtit, valitse parhaimman näköisiä pieniä taimia tai lehtiä sekä tuoreen näköisiä kukintoja. Huuhtele keräämäsi kasvit esimerkiksi siivilää apuna käyttäen ja levitä valutetut yrtit kuivuriin tai leivinpaperin päälle ja laita uunipellille uuniin. Uunissa kuivatessa asteita pidetään yleensä maksimissaan 50 asteessa ja uuni asetetaan kiertoilmalle. Lisäksi uunin ovi on hyvä jättää raolleen ilman kierron takaamiseksi. Tämä käy esimerkiksi asettamalla metallinen lusikka uunin oven väliin. Eri yrtit kuivuvat eri ajan, mutta voit aika ajoin yrttejä tarkkailemalla huomata milloin ne ovat tarpeeksi kuivia. Varmista, että yrtit ovat rutikuivia ennen kuin pakkaat ne. Pienikin kosteus homehduttaa koko pakkaamasi sadon.

37826236_10157022500266393_5240910478321909760_n.jpg

Mihin villiyrttejä hyödynnetään?

Tuoretta salaattia, maukasta teetä tai maustesekoituksia

Kesällä meitä hemmotellaan oman luonnon salaattiaineksilla. Piharatamosta, vuohenputkesta, poimulehdestä ja voikukan lehdestä voi koota ihanan raikkaan kesäsalaatin ja jättää kaupan kasvatetut salaatit hyllyyn.

Kuivattuja yrttejä voi käyttää mausteeksi ruokiin, jalkakylpyjen aineksiksi tai teeaineeksi. Teeaineeksi sopivat mm. mansikan, vadelman ja mustikan lehdet sekä horsman lehdet ja kukinnot. Mausteeksi sopii mm. litulaukka, ja mesiangervon kukka. Villiyrttikirjoista voi etsiä lisää vinkkejä ja reseptejä, miten yhdistellä yrttejä, ja mihin ruokiin mikäkin mauste antaa makua.

Seuraavassa jaamme muutaman tärpin kesän villiyrtteihin!

37766369_10157022500416393_321680066784264192_n.jpg

Siankärsämö

  • Mausteeksi salaatteihin, kastikkeisiin, keittoihin, patoihin ja yrttisuolasekoitukseen.
  • Teeaineeksi flunssan karkoitukseen
  • Ruuansulatustaedistävänä kasvina siankärsämö sopii erityisesti rasvaisten ruokien maustamiseen.

img_20180725_074249.jpg

37772300_10157022500551393_8025126751690555392_n.jpg

Maitohorsma

  • Voi käyttää kasvin kaikki osat – versot nuorina pannulla paistaen, lehdet nuorina salaateissa sekä kauniit kukinnot koristeina tai teessä.
  • Maitohorsman lehdissä on runsaasti valkuaisaineita, C-vitamiinia ja karoteenia

maitohorsma1horsma2

Mesiangervo

  • Kukinto mausteeksi makeisiin jälkiruokiin tai vaikkapa vispipuuroon
  • Mesiangervon kukilla on perinteisesti maustettu myös erilaisia juomia, kuten viinejä, simaa ja olutta, ja lehtiä on käytetty teen valmistukseen.
  • Lehdet kannattaa hiostaa ennen käyttöä

img_20180725_074207.jpg

mesiangervomesiangervo2.jpeg

Poimulehti

  • Tuoreet poimulehdet sopivat hyvin esimerkiksi kesäisiin salaatteihin, vihersilppuna leivän päälle tai kuivattuna teeaineksiksi ja pieninä määrinä leivonnaisiin.
  • Poimulehti on myös tunnettu naisten yrttinä ja sitä käytetäänkin paljon rohdoksena. Poimulehdissä on runsaasti tanniini- ja katekiinityyppisiä parkkiaineita, jotka vaikuttavat limakalvoja supistavasti parantaen mm. ripulia ja ehkäisten verenvuotoja. Kasvin eteerinen öljy yhdessä parkkiaineiden kanssa vaikuttaa lievästi kouristuksia laukaisevasti ja tulehduksia parantavasti. Pitkällinen poimulehden käyttö voi jopa lievittää kuukautis- ja vaihdevuosivaivoja.

poimulehtipoimulehti1

Kannustamme kaikki rohkeasti ja uteliaana metsään tutkimaan mitä kaikkea luontoäiti meille tarjoileekaan! <3

Categories: Yleinen

Tagged as: ,

Vastaa