#LUONTOHAASTE: Liiku viisaasti luonnonvesillä

Suomi sininen tuhansien järvien maa, jolla on myös merenrantaa ja kuvan kaunista saaristoa. Me Suomalaiset rakastamme vesillä liikkumista, rannoilla mökkeilyä ja kalastusta. Jokaisella Suomalaisella on varmasti joku sukulainen tai ystävä, joka omistaa kesämökin. Kulunut kesä on tarjonnut lämpimät kelit nauttia rannoista ja vesistöistämme ja haluammekin kannustaa ihmisiä nauttimaan kesävesistä TURVALLISESTI ja VIISAASTI!

Heinäkuussa on Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ennakkotilaston mukaan Suomessa hukkunut lähes joka päivä joku. Tämä tilasto on mustaa ja surullista luettavaa. Luontohaasteena haluamme ottaa vakavan asian esiin ja jakaa tietoa vesiturvallisuudesta sekä turvallisesta vesilläliikkumisesta. Olemme itse innokkaita uimareita sekä melojia, ja viihdymme kesällä vesistöjen lähettyvillä saaristossa ja saarissa, joten aihe on meille tärkeä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viisaasti vesillä -vinkit

Vettä ei tarvitse pelätä, mutta kunnioittaa kylläkin! Muutamilla vinkeillä vesillä ja veden äärellä voi nauttia ilman turhaa stressiä.

  • Lähde vesille, uimaan tai veneilemään, aina kaverin kanssa
  • Muista kertoa läheisillesi, mihin olet menossa ja milloin palaat. Jos jotain yllättävää sattuu, sinut löydetään mahdollisimman nopeasti.
  • Ui rannansuuntaisesti. Jos jotain yllättävää sattuu, jalat yltävät pohjaan ja matka rantaan on lyhyt.
  • Varmista ennen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Käytä pelastusliivejä ja pue ne napakasti päällesi. Uimataitoinen voi vesiurheilussa käyttää myös kelluntaliiviä.
  • Hätätilanteet syntyvät ja etenevät vedessä nopeasti, lasta tulee vahtia käden mitan päässä.
  • Jos näet jonkun pulassa, muista ottaa pelastamiseen mukaan apuväline. Se voi olla esimerkiksi pelastusrengas, kanisteri, ämpäri tai muu kelluttava. Jos kelluttavaa välinettä ei löydy, päältä voi ottaa esimerkiksi oman paidan ja ojentaa toisen hihan pelastettavalle.
  • Lataa puhelimeen 112-sovellus. Sen kautta soitettaessa hätäkeskus voi paikantaa sijaintisi.

Vesipelastuksen H-RAP-muistisääntö:
H = Hälytä lisäapua, soita 112
R = Rauhoitu sekä Rauhoita veden varassa olevaa
A = Etsi Apuväline
P = Pelasta

Vinkit meille kokosi:
Laura Sulkava
Viisaasti Vesillä -projektikoordinaattori

38298055_10157724476375299_8958328737435222016_n

#Luontohaaste: Liiku viisaasti luonnonvesillä

Tägää sun turvalliset vesiharrastukset ja luonnonvesistä nauttiminen somessa #luontohaaste ja #viisaastivesillä. Pidetään huolta kavereista pienistä ja isoista, tuntemattomista ja tutuista, uimareissuilla ja veden lähettyvillä sekä muistetaan pelastusliivit vesillä liikuttaessa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vastaa