Uncategorized

Lähivesillä retkeilemässä – Kesäinen melontaretki Helsingistä Porkkalaan

Melonta on noussut parin edellisen vuoden aikana omaksi lemppariksi etenkin kesälajina. Paikallisen melontaseuran jäsenenä voi löytää seuraa vesille ja saada muutenkin uusia, samanhenkisiä ystäviä. Vaihdoin melontaseuraa (Merimelojat ry) keväällä ja huudeltuani hetken seuraa vesille, löysin ihanan Liisan! Sen kummemmin toisiimme tutustumatta sovittiin melontatreffit ensin lähivesille ja suunniteltiin jo kesäistä melontaretkeä. Päätettiin raivata kalenterista tilaa muutaman yön mittaiselle arkiretkelle, joka suuntautuisi omalta vajaltamme Helsingistä kohti Porkkalan edustalla sijaitsevaa melontaseuramme retkeilysaarta, Skorvania.

IMG_20180523_133856

Valmistauduttiin retkeen etukäteen siis ainakin tarkkailemalla sääennusteita, sopimalla ajankohdasta, kohteesta, ruokajärjestelyistä, veden määrästä, yöpymistarvikkeista ja turvallisuusvälineistä. Eräopaskoulutuksessa ja melontaohjaajan tutkintoa suorittaessa olin käynyt läpi suhteellisen kattavasti melontaan ja ylipäätään vesillä liikkumiseen liittyvää turvallisuutta. Lisäksi liittyessäni nykyiseen melontaseuraan, tuli näitä asioita vielä läpikäymään seuran aktiivijäsen. Oli mahtavaa, että näin varmistetaan kaikkien jäsenten yhteinen ymmärrys turvallisesta ja vastuullisesta kaluston käytöstä ja vesillä liikkumisesta. Käyn tässä vielä lyhyesti läpi, mitä turvallisuusseikkoja otettiin retkellämme huomioon. Olennaista on ensinnäkin tunnistaa omat melontataidot ja olla tietoinen myös melontakaverin kokemuksesta ja taidoista. Myös reskuutukset eli pelastautumiset kajakista on syytä olla tuttuja. Yllämme meloessa meillä oli tietenkin asianmukaiset kelluntaliivit myrskypilleineen ja kajakkiin sopivat aukkopeitteet. Lisäksi meillä oli mukana kartat ja kompassit, heittoliinat, vesipumput, puukot ja tyhjennyssienet. Puhelin vedenkestävässä kaulapussukassa, päässä hattu, silmillä aurinkolasit ja iholla aurinkorasvaa (ja vaatteita).

IMG_20180523_152531.jpg

Vedet, ruoat, ruokailu- ja leiriytymisvälineet, vara- ja lämpimät vaatteet vesitiiviisti pakattuina ja turvallisuusvälineet kajakin kannelle aseteltuina lähdimme matkaan Helsingistä. Haastettiin itseämme tutkailemaan karttaa melko lailla ja niin innolla, että tuli melkein kaikki matkan varrella olevat saaret varmasti kierrettyä! Hyvää harjoitusta ja hyvinhän se meni, vesillä saaristossa on kuitenkin melko erilaista navigoida kartan kanssa kuin maalla. Meillä oli onneksi erittäinkin suotuisat säät rauhallista melontaa, kiertoreittejä ja kartanlukua ajatellen. Ensimmäiselle päivälle kertyi melontaa noin 30 kilometriä.

1pv. Humalluoto- Seurasaari- Kaskisaari- Karhusaari- Varsasaari- Bränholm- Iso Vasikkasaari- Ryssjeholmen- Svinö- Moisö- Tallholm- Lilla Pentala- Pentala- Medvastö- Bylandet- Ängeslandet- Skorvan (+-30km)

IMG_20180523_205744.jpgIMG_20180523_045416.jpg

Pidimme Skorvanilla yhden välipäivän, jolloin yritettiin nukkua pitkään, uida, saunoa ja vain nautiskella. Välipäivänä melottiin Porkkalan edustan lähisaariin, ihasteltiin ja kummasteltiin mitä erilaisempia kesämökkejä ihmisillä onkaan, esimerkiksi yks bunkkerin näköiseksi rakennettu mökki..? Taidettiin molemmat mielessämme tuumata, että kyllä ne meidän teltan malliset liikuteltavat kesämökit on kuitenki ne parhaat mökit. Sauna lämpesi hetkessä ja seuraamme liittyi muuan kolmaskin melomassa ollut seuran jäsen. Saunasta pulahdimme uimaan ja nautiskelimme upeasta auringonlaskusta. Oli tietenkin pakko pulahtaa myös aamuisin, kerran alotettua tapaa ei voi enää muuttaa!

IMG_20180523_054954 (1).jpgIMG_20180523_170712.jpg

Kolmantena päivänä lähdettiin paluumatkalle. Paluumatkalla päästiin melomaan myös pieneen aallokkoon ja todettiin, että olihan hyvä, ettei ollut pelkkää tyyntä ja auringonpaistetta, vaikka sitä se olikin ehkä 85 prosenttia ajasta. Leppoisa lounastauko Espoon ulkoilusaaressa Rövangrundetissa ja vika stoppi Mäntysaaressa ennen kotisatamaa ja illan viimeistä saunahetkeä. Saunalla potkaisin varpaan kynnysmattoon ja melontatossuissa muhinut varvas tietenkin aukes heti! Kolhuitta ei siis säästytty, mutta hyvä niin! Mahtava reissu, mahtavassa seurassa, upeassa säässä ja ennen kaikkea; lähellä kotia. 

3pv. Skorvan- Stora Brändö- Tavasten- Högholmen- Lilla Herrö- Stora Herrö- Rövangrundet- Pentala- Moisö- Suvisaaristo (Svinö, Ramsö, Bergö, Svartholmen)- Pukkisaari, Vehkasaari, Mäntysaari- Koivusaari- Mustasaari- Seurasaari- Humalluoto (+-30km)

IMG_20180523_151126.jpgIMG_20180522_214014.jpg

Retkikooste

Lintuhavainnot: Haahkoja, harmaalokkeja ja naurulokkeja. Meriharakoita, merimetsoja, tiiroja, valkoposkihanhia, nuoria joutsenia. Silkkiuikut tietenkin myös uiskenteli tuon tuosta kajakin vieressä.

Villiyrtit: Ei juurikaan löydetty, vaikka toiveissa oli vaikka minkälaiset herkkuhöysteet retkiruokiin!

Budjetti: 30e tais mennä eväisiin, ja tietenkin seuran kausijäsenyys, mutta muutoin ilmaista hupia ja muistonsa arvolta ainakin miljoona mummon markkaa!

Hanki seuraavaksi: Keulakompassi ja kuivapuku!

Muista: Lähiretkikin voi olla mitä mainioin seikkailu <3

IMG_20180523_211812.jpg

 

<3 Ella

 

 

Categories: Uncategorized

Vastaa