#Luontohaaste – Tee hyvä teko luonnolle

Pienet tai suuret teot luonnon hyväksi

Meillä on vain yksi maapallo ja sen hengästyttävän upea luonto – joka antaa meille paljon, mutta emme saa sitä liikaa riistää. On monta tapaa toimia luonnon hyväksi ja se tietenkin kannattaa aina, sillä omilla teoillamme voimme edistää luontomme monimuotoisuutta, suojella sen kirjavaa lajistoa sekä meriä, tuntureita ja maita – niin maailmalla, kuin Suomessakin.

Me halutaan Luontohaasteena omistaa syyskuu sille, että haastetaan jokainen miettimään miten voisi itse toimia luonnon hyväksi teoillaan ja valinnoillaan. Ja myös toimimaan asian eteen.

Me pienet ihmiset voidaan saada suuria asioita aikaiseksi kun teemme yhdessä tekoja luonnon eteen. Oli se sitten pieni tai suuri teko, yhden roskan kerääminen, lajittelun aloittaminen, luonnonsuojelujärjestön tukeminen tai luonnon hyväksi vapaaehtoistoimiin ryhtyminen – jostain on aloitettava.

40359326_884450551744157_6489670557481566208_n.jpg

Luontoa tukevat yhdistykset

Luonnon puolesta toimii monia yhdistyksiä, joilla on missioita tukea luonnon hyvinvointia ja monimuotoisuutta. Yhdistysten toiminnan kautta pääsee usein tositoimiin muun muassa talkoissa työskentelemällä tai tukemalla toimintaa lahjoituksin. Koska yhdistyksiä on nykyään hyvin paljon, onkin mukava selata eri vaihtoehtoja ja tutustumalla toimintaan, päättää mikä olisi itselle sopivin keino toimia ja vaikuttaa.

Hurraa! Suomella on nykyään myös oma virallinen liputuspäivä luonnon hyväksi <3 Luontohaasteena toimimme mielellämme mukana erilaisissa luontoon liittyvissä yhteistyökuvioissa ja saimmekin toimia viime vuonna Suomi100 juhlavuoden kunniaksi virallisina Luonnonlähettiläinä yhdessä monen muun luonnon eteen upeaa työtä tekevän tahon kanssa.

40438599_316968702410737_8068053029963694080_n.jpg

Roskattomuus – plogging ja roskaton retkeily

Retkeily sinällään ei ole suuressa mittakaavassa juurikaan luontoa rasittavaa toimintaa. Luonnossa liikkuminen sen sijaan useimmiten lisää yksilön hyvinvointia, syventää luontosuhdetta ja antaa jokaiselle paikan olla oma itsensä. Retkeilyssäkin tulee kuitenkin muistaa toimia vastuullisesti ja näyttää omalla esimerkillään vastuullisen retkeilyn mallia myös muille. Käytännön läheistä luonnon hyvinvoinnin edistämistä meille retkeilijöille on roskattoman retkeilyn periaatteet ja niiden opettaminen eteenpäin myös muille. Ideoita roskattomaan ulkoiluun:

  • Lähde aarteenmetsästykseen – kerätkää porukalla tai perheen kanssa luonnosta sekä sieniä, että mahdollisesti eteen sattuvia roskia. Lajitelkaa roskat sen jälkeen oikein.
  • Kokeile ploggingia – maailmalla suosiota saavuttanut plogging yhdistää lenkkeilyn ja roskien keräämisen. Tutustu yhteisretkiin ja lähde mukaan kokeilemaan hauskaa uutta liikuntamuotoa.

 

Arjen teot muuttavat ajattelu- ja toimintatapojamme hiljalleen, mutta pysyvämpään suuntaan

Tärkeää, ellei tärkeintä on valita luontoystävällisiä ratkaisuja omassa arjessa. Joillekkin tapa toimia luonnon hyväksi on kasvissyönnin lisääminen, kun toinen taas valitsee ympäristöystävällisiä tuotteita omaan arkeensa tai lajittelee roskia. Luonnon hyväksi toimiminen on meidän jokaisen meistä vastuulla

40417611_489005344842624_9189314196032978944_n.jpg

Syyskuussa #luontohaaste kerää yhteen konkreettisia tekoja tai hyviä käytänteitä, jotka tekevät hyvää luonnolle.

Mitä sinä aiot tehdä luonnon eteen? Mikä on sinun tapasi toimia? Jaa meidän kanssa ideasi ja ehdotuksesti, voit myös haastaa meidät johonkin tekoon luonnon eteen!

Vastaa