Toimi luonnon hyväksi – WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot

Minua on aina kiinnostanut toimia luonnon hyväksi omilla teoillani ja esimerkiksi koitan valita arkeeni ympäristöä säästäviä tuotteita, syödä ilmastoystävällisesti sekä tuen luonnonsuojelun parissa toimivien liittojen ja yhdistysten toimintaa olemalla jäsen. Omilla valinnoilla uskon voivani muuttaa tämän pallon elinvoimaisuutta paremmaksi, pienistä teoista kasvaa suuria, kun niitä on useita. Näiden arjen valintojen lisäksi toivon, että voisin myös tehdä käytännön toimia luonnon hyvinvoinnin tukemiseksi. Kerään toki roskia retkilläni ja huolehdin, ettei omasta retkeilystäni luontoon jää kuin teltan painaumat leiripaikalle sekä jalan tai fillarin jäljet polulle. Useita kertoja olen nähnyt mainoksia WWF:n öljyntorjuntakouluksista, mutta koskaan aikataulu ei ole antanut periksi osallistua. Viime keväänä vihdoin pääsin mukaan öljyntorjunnan peruskurssille ja sain vielä innostettua mukaani kaksi ystävääni.

WWF ylläpitää Suomessa vapaaehtoisia öljyntorjuntajoukkoja, joihin voi liittyä vapaaehtoiseksi kuka tahansa 18–69-vuotias terve henkilö. Toiminta on vapaaehtoista, eikä liittyminen velvoita osallistumaan tapahtumiin. Tarjolla on koulutusta useilla paikkakunnilla vuosittain. Vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot toimivat viranomaisten alaisuudessa ja ohjauksessa öljyonnettomuuden sattuessa.

IMG_20180428_150248

Asun Turussa, jonka kaunis saaristo on ainutlaatuinen luonnoltaan. Saariston sydämmessä mutkittelevat suuret laivat väylillään kuljettaen matkustajia ja rahtia. Oletko koskaan miettinyt, mitä jos ruotsinlaiva kolahtaisi kauniin Ruissalon rantakivikkoon ja öljyä pääsisi veteen, mitä silloin tapahtyuisi? Minä olen, mutten ole ennen koulutusta edes ymmärtänyt millaista tuhoa jo pienikin määrä laivasta karkaavaa raskasöljyä saattaisi saada aikaan.

Vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen koulutuksen tarkoitus on kouluttaa vapaaehtoisia rantojen puhdistukseen. Öljy jää kiinni kiviin, kasveihn ja lintuihin, eikä poistu puhdistamatta, ei vaikka emme sitä enää näkisi, mutta veden alla ja pohjassa öljy lymyilee ikuisuuksia tukahduttaen eliöstöä ja kasveja. Suuressa öljyonnettomuudessa öljyä ajautuu ulapalta myös rannoille. Öljyn vaikutuksesta sekä rannoilla, että vedessä olevat kasvit eivät saa auringonvaloa, eivätkä pysty yhteyttämään. Pehmeäpohjaisilla hiekka- ja savirannoilla öljy voi imeytyä maa-ainekseen, jolloin vaikutukset kestävät jopa vuosikymmeniä. Erityisen herkkiä öljylle ovat meillä harvinaiset luonnontilaiset hiekkarannat, joilla tavataan meille harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja. Vedenalaisissa elinympäristöissä öljy tukahduttaa myös eliöstöä ja mm. katkojen ja siirojen on havaittu häviävän öljyyntyneiltä alueilta nopeasti. Kalojen ravinto katoaa ja mäti sekä poikaset altistuvat öljylle. Täysikasvuiset kalat pakenevat, jos pystyvät. Vesilintujen höyhenpeite ja rannan läheisyydessä viihtyvien nisäkkäden turkki likaantuvat, eivätkä näin enää toimi lämmittävänä. Kylmä ja tukahduttava öljy saavat aikaan eläinten kuoleman.

IMG_20180428_134106IMG_20180428_140645IMG_20180428_140346

Kurssi tarjosi teoriatietoa vesillä liikkuvista laivoista, öljyonnettomuuksista ja niiden vaikutuksista eliöstöön sekä luontoon. Saimme käytännössä harjoitella, miten tällaisen katastrofin sattuessa toimitaan. Oli siinä Ruissaloa ihastelemaan tulleille lauantaikävelyllä oleville ihmisille ihmeteltävää, kun valkoiset haalaripukuiset hahmot puhdistivat hiekkaa turpeesta. Turpeen avulla demonstroidaan, miten öljyä kerätään. Jakauduimme ryhmiin, joita johtivat kokeneemmat ryhmänjohtajat. Suojapukeuduimme ohjeiden mukaisesti ja toimimme ryhmässä tavoitteenamme kerätä öljy pois rannasta isompiin keräysastioihin, jotta se voidaan siirtää jatko keräykseen.

img_20180428_140716.jpgtiimi

Koulutuksen jälkeen olen osa vapaa-ehtoisia joukkoja. Toivon, ettei minua koskaan tarvitse hälyttää paikalle, mutta jos niin ikävästi kävisi lähtisin avuksi muiden vapaa-ehtoisten kanssa, tekemään konkreettista työtä luonnon pelastamiseksi. WWF:n sivuilta löydät lisätietoa toiminnasta sekä koulutuksista. Mikä olisi sulle mieluisa tapa toimia konkreettisesti luonnon hyväksi?

Kaisa

Tekstin tukena käytetty WWF:n materiaalia:
https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/vapaaehtoistyo/oljyntorjuntajoukot/

Vastaa