Uncategorized

Miten vähennät retkellä roskaa?

Hyvä teko luonnolle – vähennä roskaa

Roskattomuus on aihe josta usein puhutaan ja jota mekin aika ajoin nostetaan mielellämme esille. Välillä tuntuu, että joka paikassa on roskaa ja joskus sitä on jopa vaikea välttää itsekin tuottamasta. Erilaista “ylimääräistä” roskaa jopa tyrkytetään ostamaan monissa pakkausmateriaaleissa. Roskia löytyy jo luonnostakin häikäilemättömiä määriä. Ei tarvitse kauaa kävellä lähiluonnossa ennen kuin törmää maassa oleviin nenäliinoihin, tupakan tumppeihin, pillimehupurkkeihin, oluttölkkeihin jne.. Järkytyttiin aika paljon syksyisellä retkellä Repovedelle kun nähtiin maassa lojuvia useita kuukautissiteiden roskia. Jotenkin toivottiin, että kyseessä oli ehkä joku pila tai jonkun henkilökohtaisen roskapussin huomaamaton leviäminen.

menkkaroska.jpg

Roskia löytyy kuitenkin myös kaukaisimmilta erämaa-alueilta, toki paljon vähemmän kuin vaikkapa suosituilta retkeilyreiteiltä. On vaikea käsittää miksi joku heittäisi tai jättäisi luontoon yhtään mitään sinne kuulumatonta. Luontoon myös kulkeutuu roskaa muualta esimerkiksi tuulen ja vesistöjen kuljettamana.

Retkeilyn perussääntö: Minkä jaksaa mukanaan täytenä kantaa, jaksaa myös tyhjänä tuoda pois

Jos siis esimerkiksi ruoka on ollut säilyke- tai lasipurkissa tai pakattuna muuhun palamattomaan materiaaliin kuten folioon, olisi oletettavaa, että nämä käytetyt pakkausmateriaalit sujautetaan ruokailun jälkeen takaisin rinkkaan ja viedään mukana kotiroskikselle saakka. Helpommalla toki saattaisi päästä, jos miettisi ruoan pakkaamista eri tavoin jo ennen retkelle lähtöä.

P8125152.JPG

Juomapullo, kauankohan siinä lienee lojunut meren rannassa?

Riittääkö se, että keräämme jälkeemme omat roskat vai pitäisikö meidän kerätä myös muiden roskia? Voiko muiden roskien keräämisestä olla jotain haittaa?

Oletko osallistunut ploggingeihin eli roskienkeräys juoksulenkkeihin?

Kerro miten sä vähennät roskaa retkeillessä ja jaa meille parhaat vinkkisi roskien vähentämiseen! <3

#luontohaaste

 

Vastaa