#Luontohaaste: Retkiruokaa, kyllä kiitos!

Ruoka maistuu ulkona paremmalta, mutta mikä maistuu just sulle?

Retkiruokailijoita on moneen lähtöön. Me Luontohaasteen naiset ollaan aika herkuttelijoita ja tykätäänkin panostaa retkeillessä hyvään ruokaan. Ollaan koettu alusta asti itse tehty ruoka mieleisimmäksi retkiruokailutavaksi. Tavoitteena on yleensä, että jokaiseen retkipäivään kuuluu myös yksi kunnon jälkiruoka, useimmiten päivällisen yhteyteen. Me ollaan kumminkin vain yhdenlaisia retkiruokailioita, eikä onneksi tässäkään asiassa ole mitään oikeita tai vääriä tapoja toimia. Siksi halutaankin esitellä teille kolme erilaista retkiruokailijaa, joiden tarinoista löytyy takuulla inspiraatiota omien reissuherkkujen suunnitteluun. Me kannustetaan teitä kaikkia jakamaan lempireseptinne ja ruokavinkkinne lokakuun aikana!

Itsevalmisteltuja ravitsevia ruokia sekä leirissä puuhailua vaativia herkkuja
– Kari Ennola

Kuka?

Aloitin retkeilyn partiossa alle kymmenvuotisena. Sittemmin luonnossa liikkumisesta on tullut elämäntapa ja osin myös työ. Maastoöitä minulle on kertynyt sellaiset pari tuhatta.

Millaista ruokaa syöt omilla retkilläsi?

Riippuu retken luonteesta. Vaelluksilla syön yleensä itse kuivatuista aineksista tehtyjä ruokia. Yleensä pyrin melko helppoon valmistettavuuteen.

Aamu menee puurolla, mihin sekoittanut kuivattuja kasviksia. Maitojauhe ja öljy lisäävät puuron ravitsevuutta ja energiasisältöä ja auttavat pitämään nälän loitolla kauemmin. Lounas on yleensä kuivatuista aineksista tehty sekoitus. Talvisin laitan lounaan aamulla ruokatermariin hautumaan, mutta kesäisin lounas on päivän tärkein ateria. Talvivaelluksilla olen yleensä iltaisin tehnyt tukevan päivällisen jälkiruokineen, mutta kesävaelluksilla iltapala on kevyempi, ehkä pelkkä jälkkäri. Näiden päälle tulee tietenkin legieväät: suklaa, pähkinät ja kuivahedelmät sekä talvella metukka.

Melontaretkillä, kun veden kuitenkin joutuu kuljettamaan maastoon, käytän paljon tuoreita aineksia. Vihanneksia, jogurttia munia jne. Melontaretken ruuat ei hirveästi poikkea normaaleista ruuista.

Lempiretkiruokasi?

Retkellä leipominen on hauskaa ja tuoretta leipää ei voita mikään kun on viikko syöty näkkäriä. Reseptinä voin jakaa Huippuvuorilla käyttämäni jäätikkösämpylöiden reseptin, jonka olen oppinut Maija Pukkilalta.

Jäätikkösämpylät

 • 3dl vehnäjauhoja
 • ruokalusikallinen sokeria
 • ripaus suolaa ja sopivasti kuivahiivaa
 • 1dl jäätikkölumesta sulatettua vettä
 • Lisukkeena voidaan käyttää vielä esim. kuivattua porkkanaraastetta tai kaurahiutaleita

Vesi, sokeri ja suola sekoitetaan toisiinsa ja sekaan lisätään kuivahiiva. Veden tulee olla hieman kädenlämpöistä lämpimämpää. Kun hiiva on herännyt, sekaan laitetaan jauhot. Taikina otetaan muovipussissa makuupussiin kohoamaan ja aamulla taikina on valmis paistettavaksi. Paisto tapahtuu paistinpannulla, kattila kantena, miedolla lämmöllä. Puolessa välissä sämpylät käännetään.

Millä herkuttelet retkillä?

Aika usein tapanani on tehdä jälkiruokia ja etenkin makeat tuoreet leivonnaiset kuten suklaamuffinssit ovat varsin hyviä. Bostonkakkua olen leiponut muutaman kerran, mutta se ei ole vielä onnistunut aivan täydellisesti. Letut ja kauraomenapaistos ovat myös hyviä ja helppoja. Hillon keitän reissussa kuivatuista marjoista. Aamuisin ja lounaan kanssa ei yleensä ole varsinaista jälkkäriä, mutta silloin juon teen keksin kera.

Mikä on mielestäsi tärkeintä retkiruoassa?

Ruuan energiasisältö on kai tärkeintä. Kaloreita pitäisi olla vähintään 330kcal / 100g, jotta sitä kannattaa kantaa mukanaan. Ruuan terveellisyys ja makukin ovat viime aikoina tulleet tärkeämmiksi, koska saatan olla useita kuukausia vuodesta retkellä. Maukasta ruokaa pystyy syömään tarpeeksi, mikä erityisesti talviretkillä on tärkeää, koska niillä energiankulutus on niin suurta. Etenkin melontaretkillä pyrin kulinaarisiin elämyksiin.

Karin huikeisiin reissutarinoihin ja kuviin voit tutustua:
http://blogi.ennola.fi/

Susanna Oksanen_Huippuvuoret2017_010.jpg
Kuva: Susanna Mikander

Energiapitoista ja helppoa ruokaa, herkkuhetkiin kuumaa kaakaota
– Heidi Mäkihakola

Kuka?

Heidi Mäki-Hakola, valmistunut erä-ja luonto-oppaaksi, ja opiskelen tällä hetkellä seikkailukasvatuksen erikoistumisopintoja. Töissä Scandinavian Outdoorilla. Takana muutamia yksinvaelluksia ja paljon lyhyitä retkiä. Haaveissa haastavat vaellukset arktisille seuduille, asumattomiin erämaihin ja vuoristoihin. Toivottavasti tulevaisuudessa löytyy myös oppaan töitä. Aina kun on vapaata, niin melon, kiipeilen ja treenaan tulevia seikkailuja varten. Yritän elää hyvää elämää, olla kiva tyyppi, ja olla tuottamatta pettymystä siskojen nuorimmille lapsille joiden mielestä olen vielä aika cool ”seikkailutäti”! 😀

Millaista ruokaa syöt omilla retkilläsi?
En ole kauhean viitseliäs tekemään valmiiksi esim. lettutaikinoita, tai kuivailemaan omia ruokiani (en omista kuivuria, joten siihen, ja suunnitteluun tuhraantuu paljon aikaa, jota taas yleensä ei ole!). Onnekseni kuulun niihin harvoihin ihmisiin jotka oikeasti tykkäävät valmiiden retkiruokien mausta! Illalliset retkilläni ovat siis lähes aina valmiiksi pakastekuivattuja pussiruokia, Real Turmat ja Summit To Eat tällä hetkellä parhaita maistamiani. Pidän myös siitä, että ne ovat hyvin nopeita, kevyitä, eivätkä vie niin paljon tilaa. Säästyn myös tiskeiltä, kun voin syödä suoraan pussista. Tähän tarkoitukseen kannattaa olla pitkä aterin! (esim. Kupilka). Kunhan saan kuivurin, aion kyllä alkaa tekemään enemmän omiakin ruokia.
Jos reissulla on mahdollisuuksia täydentää ruokavarastoa, en ota lähtiessä niin paljon kotoa. Maistelen mielelläni paikallisia erikoisuuksia.

Lempiretkiruokasi?
Kotona en usein syö kunnon aamupalaa, mutta reissussa se on välttämättömyys. Olen pyrkinyt tekemään itselleni aina valmiiksi oman ravitsevan herkkupuuron, jonka pakkaan noin kolmen aamun annoksiin ja tupla minigrip-pussiin (Aina kun yksi pussi tyhjenee, käytän sitä roskapussina, johon taittelen kaikki roskat mahdollisimman pieneksi). Puuron täytyy olla mahdollisimman hyvää, ja vaihtelevaa, että haluan syödä, vaikken tuntisi nälkää. Yleensä sekoitan esim. soijarouhetta, pikakaurahiutaleita, 2-3 pussia kuumakuppi pussikiisselijauhetta (eri makuja), siemensekoitusta, pähkinöitä, mausteita, suolaa… lisäksi erilaisia jauheita/rouheita, kuivattuja marjoja/hedelmiä etc. Aina runsaan voisilmän kera!
Aamupalan pitää olla myös nopeasti valmistettava, joten keitän illalla termokseen valmiiksi veden puuroon ja teehen. En koskaan kanna mukanani tiskipesuaineita, vaan täytän lähes tyhjäksi kaavitun puurokupin kuumalla vedellä ja lusikkaa apuna käyttäen ”tiskaan” teepussilla puhtaaksi. Ei haittaa, vaikka aamuteessä/kaakaossa on hieman puuron (tai muita) jämiä. Varsinkin talvivaelluksilla, missä kuuman veden keittämiseen tuhraantuu aikaa ja polttoainetta, en kannata tuhlata vettä. Samalla tulee juotua lisää nestettä. Itse olen huomannut usein juovani liian vähän vaelluksen aikana, siksi pyrin tasaamaan tilannetta aamuisin ja iltaisin. En lähde liikkeelle ennen kuin olen juonut ainakin yhden litran vettä, plus puuro ja tiskivedet. Sama illalla. Mukanani on aina poretabletteja, yksi kofeiinia sisältävä aamupulloon, päivällä esim. vitamiineja ja illalla paljon magnesiumia ja elektrolyyttejä sisältävä. Poretabletit tekevät vedenjuonnin mielekkäämmäksi, suojaa krampeilta ja keripukilta (:D) ja peittää esim. vedenpuhdistustablettien vienoa sivumakua.

Millä herkuttelet?
Sen sijaan että kantaisin suklaalevyjä mukanani, juon kaakaota! Samalla saan taas nesteytystä. Suklaa kovettuu varsinkin kylmällä, eikä maistukaan enää yhtä hyvältä. Kaakao lämmittääkin. Ensi talvivaellukselle ajattelin ottaa mukaan jotain älyttömän kaloripitoisia suklaatryffeleitä, katsoa miltä ne maistuvat pakkasessa. Viimeksi ostin Lidlistä jonkun espanjalaisen nougatlevyn, joka oli kuin kiinteää nutellaa! Nam! Olen myös herkutellut kaupan voisilmäpullapitkolla. Aamupuuroni on tietenkin myös aika makeaa herkkua, arkeen ehkä liiankin. Teessä yliannostus hunajaa.

Mikä on mielestäsi tärkeintä retkiruoassa?
Ruuan pitäisi olla mahdollisimman ravinteikasta ja täyttävää. Paljon kaloreita! Hyvä, jos ei vie paljon tilaa, eikä paina paljon. En kanna oikein mitään ylimääräisiä herkkuja, vaan lasken aika tarkkaan mitä milloinkin syön. Talvella ahkiossa toki enemmän! Joskus mukana on ns. ”hätävara”, joku sellainen ruoka johon en koske, ennen kuin on pakko, jos vaikka sattuu jotain, tai reissu venyy odotettua pidemmäksi. Tämän piilotan jonnekin rinkan syövereihin. Mukana on esimerkiksi ollut joku aiemmin karmeaksi todettu pussiruoka, tai lakritsia, jota kohtaan en tunne himoa. Muistinkin juuri, että rinkassani on tälläkin hetkellä lakritsipatukka tungettuna olkahihnan väliin!

Heidin huikeisiin seikkailuihin voi tutustua http://reissurohkea.blogspot.com/ blogissa!

IMG-20181002-WA0002.jpg
IMG-20181002-WA0003.jpg

Maukasta ruokaa ja suklaan nautiskelua
– Oskari Hokkanen

Kuka?

Olen Oskari, Rovaniemellä asuva ja Turusta kotoisin oleva eräopas. Työkseni teen erilaisia luonto-opastus- ja asiakaspalvelutöitä Lapissa. Harrastan ulkona liikkumista kuten retkeilyä, maastopyöräilyä, suunnistusta ja hiihtoa. Leppoisammista luontoharrastuksista voisi mainita vielä marjastuksen, sienestyksen, lintujen kiikaroinnin sekä nokipannukahvit.

Millaista ruokaa syöt omilla retkilläsi?
Retkiruokani vaihtelee hyvin paljon retkestä riippuen. Yksinvaelluksille ja pitkille retkille otan mukaan kevyttä ja kuivattua ruokaa. Jos seurana (ja kantajina) on muitakin, otan mielelläni mukaan myös paljon tuoreita aineksia. Kalareissuille on mukaan varattava aina perunaa ja sipulia!

Lempiretkiruokasi?
Lempiruokia on vaikka kuinka paljon, mutta viime aikoina on retken ensimmäinen illallinen ollut usein sama makkararuoka, “Günther”. Se on täydellinen ruoka raskaan vaelluspäivän jälkeen.

“Günther” kahdelle hengelle:

 • Paketillinen Günther-makkaraa (+ ekstra makkarat)
 • 1 paprika
 • 1 sipuli
 • voita
 • 1 pussillinen perunamuusijauhetta
 • 5 dl vettä.

Vuole paistinpannulle tai kattilan pohjalle reilu nokare voita. Pilko pannulle yksi paketillinen “Günther” bratwurstia. Pilko pannulle myös yksi sipuli ja yksi paprika. Siirrä pannu tulille. Paistinpannun voi tietysti siirtää tulelle jo aiemmin, mutta omasta mielestäni on helpompi aloittaa paistaminen vasta, kun kaikki pilkkominen on jo tehty. Makkaroiden ja kasvisten paistuessa keitä kattilassa puoli litraa (ohjeen mukaan) vettä kiehuvaksi. Kun makkarat ja kasvikset ovat saaneet kauniin paistopinnan, lisää kiehautettuun veteen pussillinen perunamuusijauhetta. Reilumpaan nälkään suosittelen lisäämään noin 100g lisää makkaraa. Itse suosittelen valkosilpulilla maustettua Elsa makkaraa. Voit maustaa ruuan haluamallasi tavalla, mutta esim. suolaa ei ruokaan enää tarvita. Ainekset: Paketillinen Günther-makkaraa (+ ekstra makkarat), 1 paprika, 1 sipuli, voita, 1 pussillinen perunamuusijauhetta, 5 dl vettä.

Millä herkuttelet?
Herkutteluun on minulla aina mukana suklaata. Päivän aikana menee yleensä suklaapatukka tai kaksi. Illalla taitetaan rivi tai kaksi levystä. Aivan harvinaista ei ole, että illan aikana katoaa koko levy. Kylmiin iltoihin kuuluu kuuma kaakao – toisinaan mintulla maustettuna.

Mikä sun mielestä on tärkeintä retkiruuassa?
Retkiruoassa pitää tasapainoilla maun, keveyden ja helppouden välillä. Ruoan on oltava riittävän maukasta, että sitä on kiva syödä ja että retkellä on ylipäätään kiva olla. Huono illallinen voi pilata hyvänkin päivän, mutta usein maastossa onneksi kaikki maistuu hyvältä. Kevyttä pitää myös olla varsinkin pitkillä retkillä. Kuivatut ainekset ovat tehokkaita ja keventävät reppua. Silti otan toisinaan mukaan myös säilykkeitä ja pottuja! Erämaassa olen kohtalaisen laiska kokkaaja. Mikäli ruoanlaittoon tarvitaan kolme eri kattilaa ja 15 eri työvaihetta, niin minulla jää kyllä tekemättä. Oman tyyli löytyy, kunhan tarpeeksi maastossa liikkuu.

IMG-20180930-WA0007.jpg
IMG-20180930-WA0006.jpg

Vastaa