seikkailukasvatus

#Munrinkka – Rinkka täynnä eväitä elämään

Meille retkieväät ovat tärkeä osa retkeä, oikeastaan eväät kruunaavat koko retken! Päiväretkelle reppuun voi sujauttaa termarillisen kahvia tai höyryävän kuumaa keittoa, maukkaat eväsleivät tai tulilla paistettavat herkut. Pitkille vaelluksille ruoka kannattaa suunnitella yhdessä retkikavereiden kanssa. Maukkaat ravitsevat ruuat takaavat jaksamisen raskaillakin vaelluksilla. Kun syö ja juo hyvin, pysyy energisenä ja matka taittuu jouhevasti! Vaellusten ruokasuunnitelma on tiimityötä, yhdessä hyvin suunnitellut ruuat on helppo jakaa vaellusporukan valmisteltaviksi. Yhdessä ruuanlaitto on sitä paitsi mukavaa puuhaa illalla leirissä. Miltä kuulostaa kauniissa maisemissa teltan edustalla valmistuva illallinen ja retkikaverin kanssa höpöttely?

Retkiltä ja retkeilystä me olemme myös saaneet rinkan täytteeksi monenlaisia eväitä elämään. Jokainen retki opettaa uutta, kunhan itse pysyy avoimena uusille asioille. Retkellä luonto, maasto ja olosuhteet opettavat ympäristöstä, itsestä sekä yhdessä toimimisesta.

Ryhmässä toimiminen

Retkeily ryhmässä on paitsi turvallista, myös todella opettavaista. On tärkeää oppia ja ymmärtää, kuinka oma toiminta vaikuttaa koko muun ryhmän toimintaan. Minä ryhmän jäsenenä ja ryhmä tukemassa minua, yhdessä tekemistä ja kokemusten vaihtoa. Parhaimmillaan toisilta saa kannustusta ja innostusta, ja itse voi olla monessa tilanteessa kaverille avuksi ja tueksi. Yhdessä luonnon ja ympäristön asettamat haasteet ovat helposti ratkaistavissa, sillä meissä on valtavasti voimaa kun teemme asioita yhdessä. Kaverin kanssa on ihana jakaa kokemuksia ja elämyksiä sekä muistella retkien huippuhetkiä ja kommelluksia iltanuotiolla tai teltassa makuupussin lämmössä. Retkeilyn kautta me olemme saaneet ystäviä, joiden kanssa jakaa luontoinnostusta, tehdä retkiä ja nauttia luonnon tarjoamista elämyksistä.

Me molemmat nautimme etenkin yhdessä muiden kanssa tehdyistä retkistä. Toisinaan yksin retkeily on myös hyvä tapa nollata päätä ja saada huimia luontoelämyksiä. Kun on kokenut ryhmässä retkeillessä turvaa ja kasvua, on kerryttänyt eväitä myös yksin retkeilylle, joka parhaimmillaan onkin todella upea ja ainutlaatuinen seikkailu.

Haasteet ja onnistumiset kasvattavat retkeilijää

Luonto asettaa autenttisia haasteita, joita voittamalla saa huikeita onnistumisen kokemuksia. Kun luonnossa selviytyy hankalasta tilanteesta, jaksaa kulkea pitkän päivän poluilla, onnistuu suunnistamaan oikein tai saa teltan pystyyn kovassa tuulessa, on onnistumisen tunne korvaamaton. Nämä kokemukset usein kantavat hedelmää myös kotiin palattuamme. Minä pystyn voittamaan haasteita myös arjessa.

Luonnossa liikkuessa ja kulkiessa on ihana tuulettaa ajatuksia. Hektinen arki jää tauolle, kun retkellä perusasiat ja perustarpeet muuttuvat merkityksellisiksi ja mieli saa levätä. Sateinen ja tuulinen sää on välillä ihanaa, sillä oman hupun sisällä ajatukset selkeytyvät tuulen tuivertaessa ja sateen vihmoessa ympärillä. Intensiivisen päivän päätteeksi voi usein huomata keskittyneensä vain hetkessä olemiseen.


Luontohaaste <3 Seikkailukasvatus

Me molemmat olemme kouluttautuneet seikkailukasvatus- ja elämyspedagogiikan kursseilla ja saaneet sen kautta oppia itsestä, ryhmässä toimimisesta sekä omasta ohjaajuudesta. Meille seikkailukasvatus antaa korvaamattomia eväitä ohjata muita luonnossa ja retkeilyssä ja on oleellinen osa ohjaajan ja eräoppaan työkalupakkiamme. Haluamme ohjata ihmisiä oppimaan kokemustensa kautta niin luonnosta, luonnossa toimimisesta kuin itsestään. Luontohaasteen kursseilla pääsee jokainen toimimaan ja oppimaan osana ryhmää.

Meille retkeily ja luonnossa liikkuminen on antanut paljon täytettä rinkkaan. Se millaisia ohjaajia ja retkeilijöitä olemme, on muovautunut omien kokemustemme ja kurssien kautta. Mikäli et ole koskaan kantanut selässäsi rinkkaa, kannattaa se ehdottomasti kokea ja kokeilla, mutta muista ottaa mukaan etenkin ne maistuvat eväät!

Outward Bound Finlandin #munrinkka -kampanjan tavoitteena on herättää keskustelua ihmisten luontosuhteesta ja siitä, mitä luonto ja luonnossa toimiminen opettaa meille itsestä, muista ja ympäröivästä maailmasta. Me olemme oppineet rinkan kantamisesta niin valtavasti, että halusimme ehdottomasti olla mukana tässä kampanjassa. Mitkä ovat sinulle merkittävimmät luonnossa tapahtuneet kokemukset ja mitä rinkan kantaminen on sinulle opettanut?

Lisää luontohaasteesta:

Blogi: http://www.luontohaaste.fi

Instagram ja Facebook: @luontohaaste

Categories: seikkailukasvatus

Vastaa