Vaelluksen helppo lounaskeitto kuivatuista keittoaineksista

Me suositaan reissuilla ns. juoksevia lounaita eli nopeasti ja vaivattomasti valmistuvia aterioita, jotka jo aamulla liikkeelle lähtiessä laitetaan valmistumaan termariin. Lounastauon koittaessa voi ruoan lusikoita termarista suoraan suuhun, ilman sen kummempia valmisteluita. Useimmiten valmistamme lounaaksi keittoja. Itselle tuttu ja mieluinen sose- tai linssikeitto on kätevää kuivata valmiiksi kotona ja pakata helposti käyttöön otettavassa annoskoossa mukaan retkelle. Vaelluspäivän aamuna keittoainekset laitetaan termariin ja lisätään kuumaa vettä päälle. Lounaalla termarissa odottaa valmiiksi muhinut maittava keitto. Päätimme jakaa keitto-ohjeen, jonka respti on alunperin Raija Hentmanin Herkutellen luonnossa -kirjasta. Me lisätään keittoon hieman reilummin mausteita, kuten chiliä, joka lämmittää etenkin talvisessa kelissä ihanasti.

Lounaskeiton kuivaaminen

 1. Valmista keitto alla olevan ohjeen mukaan
 2. Kuivaa sen jälkeen keitto joko kuivurissa tai uunissa. Anna keiton jäähtyä ennen kuivaamista. Uunissa kuivatessa: Levitä leivinpaperille uunipellin päälle ohut kerros keittoa. Aseta uuni 50 lämpöasteeseen (mielellään kiertoilmalle jos mahdollista). Jätä uunin luukku raolleen ilman vaihtumisen varmistamiseksi. Kuivurissa: Leikkaa leivinpaperi kuivuriin sopivan malliseksi. Levitä varoen ohut kerros keittoa kuivuriin asetellulle leivinpaperille ja laita kuivuri päälle noin 50 asteeseen (säätövaraa on joissakin kuivureissa, joissakin ei). Anna keiton kuivua useampi tunti tarkkaillen kuivumista aika ajoin, kunnes huomaat keiton olevan “kuivunut levy”.
 3. Rouhi/revi kuivuneet keittoliuskat pieniksi ja pakkaa keittoainekset annospusseihin. Voit halutessasi myös laittaa kuivatut “keittoliuskat” tehosekoittimeen, jolloin kuivattu aines muuttuu jauhemaiseksi ja vie vieläkin vähemmän tilaa.
 4. Keiton ennallistaminen retkellä: Laita annos keittoa (puolet alla olevan reseptin keitosta), kasvisliemikuutio ja kiehuvaa vettä termariin, sekoita ja anna muhia 2-3 tuntia. Halutessasi voit lisätä keiton joukkoon ennallistumaan jotakin kuivattua proteiinia, kuten nyhtökauraa, herneproteiinia tai kuivattua lihaa.
 5. Retkeile muutama tunti ja nauti lämmin keittolounas!

Aurinkoinen bataattikeitto, 2 annosta

 • 500 g bataattia
 • 2 sipulia
 • 50 g pala tuoretta inkivääriä
 • 1 tl kardemummaa
 • 1/2 tl chilijauhetta
 • 1/2 tl kanelia
 • 2 rkl öljyä
 • 2 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
 • 2 dl kookoskermaa

Kuori ja pilko bataatit ja sipulit. Raasta kuorittu inkivääri. Kuullota bataatti ja sipulipaloja, inkivääriä, kardemummaa ja chiliä kattilassa öljyssä. Lisää kattilaan appelsiinimehu ja kookoskerma. Anna kiehua, kunnes bataatit ovat pehmenneet ja soseuta sauvasekoittimella.

Huom! Reseptissä ei ole suolaa, muista lisätä termariin kuivien ainesten kanssa 1 liemikuutio/annos.

1 reply »

 1. Moi! Onko tätä teidän mielestä pakko antaa hautua pari tuntia termarissa vai onko hyvää, myös heti ennallistamisen jälkeen? Jos näin toimii, niin onko parempi antaa muhia enne kuivaamista?

Vastaa