luontohaaste

Ystävänpäivän luontohaaste: Kenen kanssa haluaisit lähteä lähiretkelle?

Ystävyys on ihana asia. Ystävänpäivänä juhlimme monipuolista ja monimuotoista ystävyyttä ja kantavia, itselle merkityksellisiä ihmissuhteita. Ystävyyden rakentaminen ei kuitenkaan ole kaikille ja aina yhtä helppoa. Haluamme tänä vuonna haastaa ja kannustaa jokaisen meistä myös miettimään aihetta pintaa syvemmältä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) mukaan yhdeksän prosenttia eli 400 000 ihmistä Suomessa kärsii yksinäisyydestä. Yksinäisyyttä on monenlaista ja syitä sille niin ikään lukemattomia. Yksinäisyyttä voi kokea ihmisten keskellä, jos ihmissuhteet eivät tunnu merkityksellisiltä. Eri tutkimusten mukaan yksinäisyyttä kokevat Suomessa eniten iäkkäät ihmiset, mutta sitä esiintyy niin ikään myös lasten, nuorten ja aikuisten keskuudessa. Lähes jokainen meistä on kokenut hetkellistä yksinäisyyden tunnetta jossakin vaiheessa elämäänsä. Yksinäisyys harvemmin näkyy päälle päin ja siksi onkin kovin vaikeaa tietää kokeeko joku vaikka lähipiirissäsi tälläisiä tunteita.

Mieti, voisitko näin ystävänpäivän kynnyksellä ottaa yhteyttä uuteen ystävään tai vanhaan tuttuun? Onko sinulla lähipiirissäsi joku, jota et ole nähnyt pitkään aikaan? Joku, johon haluaisit tutustua paremmin? Mummi, ukki, serkku, naapurin täti, kummilapsi, mielenkiintoinen tyyppi samasta harrastuksesta tai kuka tahansa, johon olet välillä harkinnut ottavasi yhteyttä. Voisitko kutsua hänet kanssasi kävelylle lähipuistoon, päiväretkelle lähimetsään tai vaikka ihan vaan kahville naapurikahvilaan?

Luonto eri muodoissaan on ympäristönä usein mukava paikka tutustua toiseen ihmiseen. Luonnossa on tilaa kohdata toinen aidosti ilman ylimääräistä meteliä ja ärsykkeitä. Toisaalta se on myös täynnä erilaisia luonnollisia virikkeitä ja aktivoi itsestään useita aisteja. Luontoon voi lähteä yhdessä katselemaan suuria puita tai pieniä yksityiskohtia, kuuntelemaan tuulen huminaa, linnun laulua ja laineen liplatusta, miksei vaikka vaan tunnelmoimaan hiljaisuuttakin. Voit pakata reppuusi eväät ja esimerkiksi kuumaa kaakaota ja näin syntyy heti pikkuinen retki! Retken ei tarvitse olla aina suuri ja ihmeellinen, pitkään suunniteltu seikkailu. Pieni hetki ja retki lähiluontoon vaatii usein varsin pienen vaivan, mutta voi kokemuksena olla hyvinkin merkityksellinen.

Ystävänpäivän luontohaasteenamme onkin siis miettiä tätä: Kenen kanssa sinä haluaisit lähteä lähiretkelle?

Ota yhteyttä ystävään tai tuttuun johon haluaisit tutustua lisää, kutsu kahville tai kävelylle ja viettäkää mukava hetki yhdessä. Tämän ei tietenkään tarvitse tapahtua ainoastaan ystävänpäivänä, mutta nyt on hyvä hetki nostaa ajatus ilmoille.

Hyvää ystävänpäivää kaikille! ❤

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) alueellinen terveys- ja hyvinvointikyselyyn perustuva Yksinäisyys ja osallistuminen -julkaisu

Kategoriat:luontohaaste

Tagged as: ,

4 replies »

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s