Jokamiehenoikeudet ovat luonnossa liikkujan perussäännöt. Joko sinä tunnet ne?

Kun ulkoilualueilla on ruuhkaa, suosi lähiluontoa

Virallisilla ulkoilupaikoilla ja retkeilyalueilla riittää nyt ihmisiä. Poikkeuksellinen tilanne on houkutellut monia ulos luontoon ja sehän onkin mahtavaa! Luonnosta saa voimaa ja hengähdystauon sisällä oleskelun vastapainoksi. Kauniit keväiset ja aurinkoiset päivät innostavat ulos ja meillä Suomessa onkin loistavat mahdollisuudet ulkoiluun, kunhan muistaa Koronaan liittyvät tarkemmat ohjeistukset. Ulkoilevina ihmisinä me arvostamme nyt poikkeuksellisen paljon vapautta ja mahdollisuutta mennä aistimaan keväistä luontoa, kuunnella aaltojen loiskintaa, kulkea metsäpoluilla ja hiljentyä hetki raikkaassa ilmassa antaen mielen levätä. Emme voi tietää mitä tulevat mahdolliset liikkumisrajoitukset tuovat tullessaan, mutta luonto on ainakin toistaiseksi auki. Suosittuja retkeilyalueita kannattaa nyt välttää ja suosia sen sijaan uusia, vähemmän tunnettuja kohteita sekä omaa lähiluontoa. Millainen sinun lähiluontosi on?

Nyt kun liikumme enenevissä määrin ulkona luonnossa, on hyvä myös muistuttaa ja palauttaa mieliimme jokamiehenoikeuksia. Jokamiehen oikeuksiin on määritelty mitä saamme luonnossa tehdä ja mitä emme. Onko sinulla jokamiehen oikeudet hallussa? Voit testata tietosi täällä metsäyhdistyksen testissä (klik!).

Jokamiehen ja jokanaisen oikeudet

Jokamiehenoikeudet ovat meidän jokaisen luonnossa liikkujan ainutlaatuisia oikeuksia käyttää luontoa ja liikkua luonnossa riippumatta siitä, kuka alueen omistaa tai kuka on sen haltija. Suomessa jokamiehen oikeudet ovat poikkeuksellisen laajat, mutta silti niissä on tarkoin määritelty myös rajoitteita, joilla pyritään suojelemaan luontoa ja turvaamaan jatkossakin laajat mahdollisuudet retkeilyrakenteiden hyödyntämiseen.

Näitä asioita saat jokamiehenoikeuksin tehdä luonnossa:

 • liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja vesistöissä
 • ratsastaa maastoa vahingoittamatta
 • oleskella ja yöpyä tilapäisesti alueilla, joilla liikkuminenkin on sallittua
 • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja 
 • veneillä, uida ja kulkea jäällä
 • onkia ja pilkkiä

Näitä asioita jokamiehenoikeudella taas et saa tehdä luonnossa:

 • haitata maanomistajan maankäyttöä
 • kulkea pihamailla, istutuksilla tai viljelyksessä olevilla pelloilla
 • kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita
 • ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta
 • ottaa sammalta tai jäkälää
 • tehdä avotulta toisen maalle
 • häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähellä asumuksia tai meluamalla
 • roskata ympäristöä
 • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa
 • häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia
 • häiritä eläimiä
 • kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia
 • päästää koiraa yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle
 • pitää koiraa kytkemättömänä taajama-alueella, kuntopolulla tai toisen alueella
 • pitää koiraa kytkemättömänä 1.3. – 19.8. välisenä aikana

Mikäli liikut kansallispuistoissa tai luonnonsuojelualueella, varmista aluekohtaiset ohjeet ja säädökset ennen retkeä. Aluekohtaiset säädökset sekä lisää jokamiehenoikeuksista löydät kätevästi luontoon.fi sivustolta. Jokamiehenoikeudella toimiminen ei saa aiheuttaa haittaa maanomistajalle, maankäytölle tai luonnolle.

Meillä kokeneemmilla retkeilijöillä on myös mahdollisuus opastaa ja ohjata vähemmän luonnossa liikkuneita. Jaetaan tietoa, kerrotaan säännöistä, roskattomasta retkeilystä ja perustellaan kantamme. Näin meillä kaikilla on hyvä olla luonnossa ja luonto kiittää.Categories: Yleinen

Tagged as:

1 reply »

Vastaa