Miten aloittaa melontaharrastus? – turvallista harrastamista hienon lajin parissa

Meille ylitse muiden vesillä liikkumisen muodoista on melonta. Olemme molemmat harrastaneet melontaa useamman vuoden ja myös kouluttautuneet ensin itse melonnan tekniikkaan ja turvallisuuteen peruskursseilla ja sen jälkeen melonnan ohjaajiksi. Melonnassa on tärkeä huomioida turvallisuus, kun liikutaan vesillä. Tähän olemme tiivistäneet, mitä melojan tulisi huomioida ennen vesille lähtöä ja millaisia taitoja ja välineitä tulisi olla matkassa, jotta melontareissu hoituu turvallisesti.

Melonnan pariin pääset parhaitan seurojen tai yritysten järjestämien peruskurssien kautta. Kursseilla opit tärkeitä turvallisuustaitoja sekä hyvän melontatekniikan. Kattavat peruskurssit ovat yleensä useamman illan tai parin päivän kursseja. Seuratoiminnassa ja kursseilla oppii myös vesillä liikkumissääntöjä ja navigointia, jotta ei tule törttöiltyä veneväylillä ja oppii turvalliset tavat liikkua kesäisessä saaristossa. Kursseilla usein myös tapaa muita lajin harrastajia, joiden kanssa harrastusta on mukava aloittaa ja yhdessä suunnitella retkiä. Melontaa suositellaan tehtäväksi aina porukassa tai vähintään ystävän kanssa.

Luontohaaste melonta

Ennen melontaretkeä

Aina retkelle lähtiessä on hyvä kertoa jollekkin suunnitelmistaan. Monilla melontavajoilla merkitään lähtö ja reitti vajakirjaan, muussa tapauksessa on hyvä kertoa kotiväelle tai ystäville minne suuntaat ja milloin olet suunnitellut palaavasi reissultasi. Ota mukaan kaveri, sillä yksin meloessa riskejä on paljon enemmän. Pakatkaa mukaan kuivat vaihtovaatteet, puhelin sekä evästä ja juomaa, retken tarpeisiin nähden. Kuivat vaihtovaatteet sekä puhelin on tulee aina pakata kuivapusseihin, jolloin ne pysyvät kuivina kaikissa tilanteissa.

Meloessa säätilan muutokset ja mm. tuulen suunta ja voimakkuus vaikuttavat retken suunnitteluun ja reitin valintaan oleellisesti. Katso siis säätiedotukset ja arvioi onko hyvä ja turvallinen sää lähteä melomaan. Säätilan seuraamisessa on myös se hyvä puoli, että osaat varustautua oikein varustein reissuun, kun tiedät mitä tuleman pitää. Muista myös, että vaikka ilma olisi lämmin vesi saattaa olla kylmää.

Tarkista lähtiessäsi kajakin kunto ja pakkaa tavarat huolellisesti laipioihin eli tavaraluukkuihin ja varmista, että kannet menevät tiiviisti kiinni. Säädä kajakin jalkatuet itsellesi sopiviksi. Pue aukkopeite ja liivit päälle sekä tarkista, että liivissäsi on pilli. Ota mukaan jokin tyhjennysväline esim. sieni tai pumppu.

Turvallisuusvälineet:

  • Melontaliivit – pilli
  • Puhelin vedenpitävästi pakattuna
  • Kaveri <3
  • Sieni/tyhjennysväline
  • Kuivat vaihtovaatteet vesitiiviisti pakattuna
  • Juotavaa ja evästä

Meloessa

Pidä aina liivit päällä meloessasi. Hyväkään uimari ei jaksa uida pitkää matkaa kylmässä vedessä yllättävässä tilanteessa. Seuraa säätä retkesi aikana, aina on lupa kääntyä takaisin tai mennä maihin, mikäli sää muuttuu tai väsymys yllättää. Arvioi myös oma jaksamisesi ja taitotasosi ja mieti reitti sen mukaan. Tuulta, vettä ja aallokkoa ei kannata aliarvioida, aallokko ja tuuli saattavat väsyttää melojan.

Luontohaaste melonta

Turvallisuustaidot

  • aukkopelastautuminen eli kajakin kaataminen
  • avustettuna tai itsenäisesti kajakkiin nouseminen vedessä
  • avun hälytys
  • oman osaamisen arviointi suhteessa vallitsevaan säähän ja retkeen

Melonnan peruskursseilla jokainen meloja oppii aukkopelastautumisen. Tämä tarkoittaa, että kaataessaan kajakin meloja pääsee pois kajakista. Tätä voidaan pitää turvallisuustaidoista ensimmäisenä. Monia aukkopelastautuminen jännittää, mutta ohjaajan varmistaessa turvallisuuden tätä on helppo kokeilla. Kursseilla opetellaan myös parin kanssa pelastautuminen, mikäli kaverisi jostain syystä joutuu veden varaan, niin osaat auttaa kaverin takaisin kajakkiin. Monilla seuroilla on uima-allas harjoituksia, joissa voi myös talviaikaan treenata näitä tärkeitä pelastautumistaitoja.

Luontohaaste melonta

Oletko ajatellut aloittavasi melontaharrastusta tai kokeilevasi melontaa tänä kesänä? Jos vastasit kyllä, niin loistavaa, sillä kyseessä on aivan mahtava laji! Meitä melonta onkin vienyt toistaan hienompiin seikkailuihin ja retkille Suomessa ja ulkomailla.

Vastaa