Luontohaaste: Talviui säännöllisesti!

Talviuinti on meidän mielestä ihanaa! Joku lukija varmasti mielessään kohahtaa kauhistellen. Ja tottahan se on, että kylmyys ei ole välttämättä se ensimmäinen asia mistä voisi kuvitella saavansa nautintoa. Niin se kuitenkin monelle talviuintiin hurahtaneelle on. Me ollaan vuodesta toiseen kannustettu sekä omaa lähipiiriä ja somen kautta kaikkia muitakin kokeilemaan talviuintia. Tänä vuonna se hetki on nyt!

Luontohaaste haastaa: Talviui säännöllisesti!

  • Haasta itsesi pulahtamaan luonnon vesiin säännöllisesti läpi talven. Voit itse päättää mitä säännöllisyys sinulle on: joka toinen päivä, kerran viikossa tai kerran kuukaudessa?
  • Voit pitää talviuintipäiväkirjaa, johon kirjaat tunnelmia jokaiselta pulahdukselta. Päiväkirjaan voi merkata samalla vaikka vallitsevan sään ja sen kautta on hauska seurata talven ja omien ajatusten etenemistä myös jälkeenpäin.

Kirjoitimme aiemmin kattavasti talviuinnin saloista, joten kaikkia yksityiskohtia ei ehkä ole syytä enää kerrata. Pääset lukemaan tuon tekstin vinkkeineen ja talviuintikonkarien haastatteluineen täältä: Talviuinti – tavoitteena hyvä olo

Talviuinti käsitteenä pitää sisällään sekä jäähän tehdyssä reiässä uimisen, että muissa talvisissa luonnon vesissä pulahtamisen. Talvikuukausina veden lämpötila putoaa noin +3 asteeseen ja pysyy siinä useamman kuukauden. Veden lämpötila ja näin ollen myös tunne iholla on siis suunnilleen sama sekä avannossa, että ilman avantoa. Talviuintia voi ehkä parhaiten harrastaa virallisilla talviuintipaikoilla, joissa on kiinnitetty huomiota turvallisuuteen ja usein on myös saunomismahdollisuus. Mutta ei ole mikään este tehdä sitä myös missä tahansa muualla rannalta tai laiturilta käsin. Uimaan mennessä kannattaa uikkarin lisäksi varustautua uintihanskoin ja tossuin, sekä laittaa pipo päähän. Pulahduskertojen välissä kannattaa mahdollisuuksien mukaan lämmitellä ja saunoa ja saunomisen yhteydessä hörpätä vettä. Muista, että pienikin pulahdus riittää. Avantouinti ei ole testi siitä, kuka jaksaa olla pisimpään. 🙂

Erilaisia uimatossuja testissä

Ella on haastanut itsensä pulahtamaan tänä talvena säännöllisesti noin kerran viikossa. Jos ihan joka viikko ei kerkeä, ei haittaa. Kunhan säännöllisyys pysyy yllä. Meidän kokemuksen mukaan, mitä aktiivisemmin kylmässä vedessä pulahtaa, sitä helpommaksi ja nautinnollisemmaksi, sekä koukuttavammaksi koko touhu muuttuu. Talviuinti on ihanaa ennen kaikkea sen takia, että jokaisen pulahduksen jälkeen on niin voittajafiilis!

Parasta talviuinnissa:

  • Uinnin jälkeinen tunne kehossa ja fiilis mielessä- keho kihelmöi ja mieli on virkeä
  • Yhteys luontoon veden kautta
  • Uinti on ihana ilon aihe talvessa, myös lumettomissa olosuhteissa
  • Rituaalinomainen rauhoittuminen – talviuinti on omasta hyvinvoinnista huolehtimista
  • Sosiaalinen ajanviete ystävän kanssa – uintitreffien lomassa voi vaihtaa kuulumiset ja vaikka hörpätä kupin lämmintä glögiä 🙂

Tartu talviuintihaasteeseen ja haasta ehkä joku kaverikin mukaan? Tägää sosiaalisessa mediassa #luontohaaste niin me päästään seuraamaan teidän haasteen etenemistä. 🙂

Categories: Yleinen

Tagged as: , , ,

Vastaa