Lumikenkäilyretken pakkauslista

Päiväretkellä lumikenkäillen

Päiväretkellä aktiivisesti luonnossa liikuttaessa suosimme tilavuudeltaan noin 20-50 litraista reppua, jossa on hyvät lantiovyö ja rintaremmi. Napakoilla kiinnityksillä reppu ei hölsky tai paina liikaa hartioita. Säädä reppu omaan selkään sopivaksi. Suunnittele retki etukäteen esimerkiksi www.luontoon.fi tai www.retkikartta.fi sivustoja hyödyntäen sekä karttoja ja reitin vaativuustasoa selvittäen. Myös pakkaamista ja pukeutumista kannattaa miettiä huolellisesti, jotta mitään olennaista ei unohdu. Etenkin talvisissa olosuhteissa liikuttaessa suosittelemme aina panostamaan etukäteissuunnitteluun. Pukeudu sään mukaisesti, tuulelta ja sateelta kannattaa suojautua hyvin. Me tykkäämme käyttää lumikenkäillessä housujen päällä korkeita säärystimiä, jotka ehkäisevät nilkkojen kylmettymistä ja estävät lumen menon kenkien sisään. Lumikenkäilyretkellä kannattaa aina käyttää sauvoja, joista saat liikkumiseen sekä tasapainoa, että tehoa. Sauvoissa isot sommat auttavat lummella liikkumisessa.

Pakkauslista:

 • Taukovaatteet: lämmin untuvatakki ja extrahanskat, joskus myös untuvahame.
 • Ensiapupakkaus. Mielellään vesitiivis ja mukana avaruuspeite. Täältä vinkkimme ensiapupakkaukseen.
 • Eväät. Ruokatermarissa valmiina lämmitettynä tai ruokatarvikkeet + keitin ja polttoaine mukana.
 • Puukko ja tulentekovälineet
 • Juotavaa noin 2 L. Mieluiten lämmintä juomaa termospullosta.
 • Kompassi ja alueen kartta
 • Otsalamppu
 • Varavirtapankki
 • Aurinkolasit tai esim laskettelulasit sään mukaan
 • Naskalit aina jäillä liikuttaessa
 • Korjaustarvikkeet lumikenkiä ja sauvoja varten
 • Istuinalusta. Solumuovia tai esim lampaantalja
 • Lumikengät ja sauvat, joissa isot sommat

Pakkaamisessa huomioitavaa:

Jokainen pakkaa repun omalla tyylillään. Toinen järjestelee kaikki tavarat omiin pussukoihinsa, toinen taas sulloo kaiken sikin sokin. Pääasia, että pakkaustyyli on itselle toimiva ja, että painopiste on repussa alhaalla. Jos painavat tavarat pakataan repun yläosaan niin reppu on selässä epätasapainoinen. Kannattaa miettiä mihin repussa sijoittaa mitkäkin tavarat, riippuen niiden käyttötarkoituksesta. Tauko- ja varavaatteet kannattaa pakata omaan kuivapussiinsa, jotta ne säilyvät varmasti kuivina. Ruoat ja mahdollinen retkikeitin voivat olla toisessa pussissa. Repun yläläpässä olevassa taskussa kannattaa pitää sellaisia tavaroita, joihin pääset nopeasti käsiksi, esimerkiksi otsalamppu, pieni ensiapupakkaus, aurinkolasit ja helppoa välipalaa. Repun sivutaskuissa termospullo pysyy hyvin käden ulottuvissa. Lumikenkäilijän päällä olevan takin taskussa kannattaa pitää kompassia ja karttaa sekä lämpimästi pakattua puhelinta. Jos liikut vesialueiden lähistössä, esimerkiksi jääalueilla, niin huomioi silloin vesitiivis pakkaaminen myös muissa varusteissa, ainakin puhelin kannattaa olla vesitiiviissä pussissa. Lisätietoa lumikenkäilystä ja välineistä voit lukea tästä blogitekstistä.

Iloisia lumikenkäilyretkiä!

Categories: Yleinen

Tagged as: , , , ,

2 replies »

Vastaa