leivonta

Vaelluksen mutakakku – herkullinen retkiresepti, jolla yllätät retkiseurueen

Herkullista retkiruokaa ja etenkin herkullisia retkijälkiruokia. Kukapa niistä kieltäytyisi? Ei ainakaan meistä kumpikaan! Tämä mutakakkuresepti vie kielen mennessään ja yllättää retkiseurueen niin päiväretkellä kuin pitkällä vaelluksellakin. Mutakakku on maidoton, munaton ja gluteeniton ja valmistuu retkikeittimellä. Munattomuus tekee siitä erityisen helpon vaellusjälkkärin.

Kakku valmistetaan Trangialla eli retkikeittimestä rakennetussa uunissa ja paistetaan miedolla lämmöllä. Trangian kahdesta eri kokoisesta kattilasta saat uunin laittamalla kattiloiden väliin joko pieniä kiviä tai foliosta rutisteltuja palloja. Näin voit koota uunin myös esimerkeiksi sämpylöiden paistamista varten. Tärkeintä on, että kypsennys tapahtuu miedolla lämmöllä, jotta kattilat ja leivonnaiset eivät kärähdä. Hyvin säädeltävät poltin on siis olennainen tekijä. Säädä poltin mahdollisimman pienelle lämmölle ja tarkkaile kakun kypsymistä useampaan otteeseen paistamisen aikana.

Pakkaa kotona kuivat aineet yhteen pussiin ja valmiiksi punnittu suklaa sekä margariini (ja halutessasi voi, mikäli seurueessa maidottomuus ei ole ehdoton juttu) rasiaan tai omiin pusseihin. Retkelle tarvitset Trangian molemmat kattilat, nuolijan tai kauhan, sekä halutessasi ison lautasen tai extrakulhon taikinan sekoitusta varten. Taikinan valmistus ja sekoittaminen onnistuu hyvin myös isommassa kattilassa, mutta vaatii tiskioperaation ennen kuin kakun saa uuniin.

Mutakakku on herkullinen vaellusjälkiruoka

Vaelluksen munaton, maidoton ja gluteeniton mutakakku

70g maidotonta margariinia
70 g tummaa maidotonta suklaata (käytin Pandan Hurmaava tumma levyn)
1 dl sokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
1 dl perunajauhoja
0,5 dl mantelijauhetta
0,5 dl vettä
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
ripaus suolaa

Sulata isommassa Trangian kattilassa rasva, paloittele sekaan suklaa ja anna suklaan sulaa sekaan. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi ja kaada leivinpaperilla vuorattuun pienempään kattilaan. Pese Trangian isompi kattila. Laita isompaan kattilaan muutama foliopallo tai kivi ja asettele pienempi kattila, jossa kakkuseos nyt on, isomman sisään. Paista Trangiauunissa noin 30 minuuttia, miedolla lämmöllä. Varo, ettei pohja kuumene liikaa ja kakku kärähdä. Tarkkaile kakun kypsymistä ja kun kakku on reunoilta kypsä, mutta keskeltä vielä hieman pehmeän oloinen, on kakku valmis.

Nosta kakku kattilasta leivinpaperin avulla ja syö suoraan alustalta tai jaa kavereiden lautasille. Nauti sellaisenaan tai jätskin kera. Vinkki: jäätelön voi kuljettaa retkelle esimerkeiksi ruokatermoksessa.

Kakkutaikina valmistuu helposti myös retkellä
Tarngiasta saat uunin laittamalla kattilat päällekkäin ja lisäämällä kattiloiden väliin foliota tai pieniä kiviä.
Kakku trangialla


P.s. Jatkossa retkiruoka-asiasta voi oppia meidän luennoilla, käy tsekkaamassa Retkeilykurssit ja -luennot sivulta tulevat luennot aiheesta!

3 replies »

Vastaa