Yövytään ulkona!

Luontohaasteen vinkit ulkona yöpymiseen

Scandinavian Outdoorin ja Luontohaasteen keväisessä Facebook-livelähetyksessä jaettiin vinkkejä ulkona yöpymiseen! Jaoimme omia kokemuksimme ja oivalluksia siitä mitä kannattaa huomioida silloin kun suunnittelee yön yli retkeä tai kun valitsee itselleen sopivaa telttapaikkaa. Livessä keskusteltiin myös erilaisista majoitteista. Liven pääsee katsomaan jälkitallenteena Scandinavian Outdoorin Facebook – sivuilta ja tämän linkin takaa.

Kevät on siitä ihanaa aikaa, että säät lämpenevät ja retkeilykelit paranevat päivä päivältä. Vaikka yöt ovat vielä viileitä, niin nyt on oiva aika vähintäänkin suunnitella tulevia kesän retkiä tai lähteä jo kokeilemaan ulkona yöpymistä. Ulkona yöpyminen on ihanaa ja kesä on sen aloittamiseen parasta aikaa!

Minne saa majoittua?

Kuva: Caj Koskinen

Suomessa jokamiehen tai jokaisen oikeuksilla voi majoittua ja leiriytyä luonnossa tilapäisesti. Monissa Metsähallituksen ylläpitämissä retkeilykohteissa leiriytymistä on kuitenkin rajoitettu ja retkeilijän tulee tarkistaa omaa retkikohdettaan koskevat säädökset esimerkiksi http://www.luontoon.fi sivustolta. Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa telttailu tai muu yöpyminen on yleensä sallittua vain erikseen merkityillä ja huolletuilla telttapaikoilla, joista yleensä löytyy myös muita retkeilyrakenteita, kuten ulkovessat ja tulipaikat. Majoittuessasi luontoon huomioi siis sekä alueen omat säännöt, muut retkeilijät, että alueen luonto. Olemme luonnossa vain vierailulla, joten toimitaan vieraanvaraisesti eikä jätetä itsestämme merkkejä luontoon. Kerätään roskat ja siivotaan jälkemme aina lähtiessämme.

Mitä vaihtoehtoja on luonnossa majoittumiseen?

Teltta on mukava retkikoti, johon majoittua retkeilypäivän päätteeksi. Teltta suojaa tuulelta, sateelta ja hyttysiltä, miksei myös kesäkuumalla auringolta. Teltta toki painaa jonkin verran, mutta sen ehdoton etu on sen suojaavuus. Teltalle tarvitaan sopiva tasainen paikka, joka kyllä melko helposti löytyy paikasta kuin paikasta.

Kuva: Caj Koskinen

Telttoja löytyy paljon erilaisia. Mieti millaisia retkiä pääasiassa teet, millaisissa maastoissa ja millaisella kokoonpanolla. Kysele asiantuntevilta retkeilyliikkeen myyjiltä vinkkejä. Kupolimalliset teltat yleensä ovat korkeampia, joten niissä huonollakin kelillä on mukava viettää aikaa. Ne myös useasti pysyvät pystyssä itsekseen rakenteensa vuoksi, joten et tarvitse montaa kiilaa tai narujen kiinnittelyä. Tunneliteltta taas on virtaviivaisempi ja kestää mm. tuulta paremmin. Teltta vaatii useita kiinnityspisteitä, mutta on hyvä suoja kovemmallakin kelillä. Iso eteinen tuo lisää tilaa varusteiden säilytykseen.

Riippumattoilu on nykyään myös suosittu tapa yöpyä luonnossa. Riippumatossa yöpymiseen tarvitset Suomen olosuhteissa yleensä riippumaton lisäksi puunhalaajat, hyttysverkon sekä tarpin. Usein kesälläkin riippumatossa tulee helposti kylmä selän ja kylkien alta, joten myös aluspeitto eli underquilt on tarpeellinen. Vaikka riippumatossa ei haluaisikaan yöpyä, soveltuu se mainiosti myös päiväunien ottamiseen retkeilyn lomassa.

Valmiiksi rakennetut laavut sekä täysin taivasalla nukkuminen ovat helppoja tapoja yöpyä luonnossa. Laavuilla yövyttäessä on hyvä muistaa, että paikalla voi olla tai sinne voi tulla myös muita, sillä laavut ovat avoimia kaikille. Tämän vuoksi on hyvä aina pitää mukana jotakin majoitetta tai laavukangasta, jonka alle pääsee suojaan tarvittaessa. Majoite on myös turvallisuusvaruste sen varalta, jos sattuisi vaikkapa eksymään, väsymään tai loukkaantumaan ennen kuin löytää laavun. Taivasalla on ihana nukkua tähtitaivasta katsellen, mutta tällöin tulee tarkkaan tarkistaa sääennusteet, jottei tule yllätyksiä keskellä yötä. Hyttysverkosta voi olla hyötyä hyttysaikaan, niin laavulla kuin taivasallakin, ettei yöunet kärsi inisevistä kavereista korvan juurella.


Millainen on hyvä telttapaikka?

Telttapaikkaa valitessa kannattaa ensisijaisesti etsiä tasainen alusta. Sen lisäksi on järkevää huomioida ainakin sen hetkinen tuulen suunta sekä sääennuste tulevalle yölle ja aamulle, jotta muuttuva sää ei aiheuta suuria yllätyksiä. Iltaisin tuuli usein tyyntyy ja onkin hyvä selvittää etukäteen mistä suunnasta aamulla luultavimmin tuulee. Paikan valinnassa voi myös ottaa huomioon auringon liikkeet. Minne aurinko laskee ja mistä nousee telttapaikkaan nähden? Haluatko katsella auringonnousua suoraan teltan ovelta vai nukkua mahdollisimman pitkään aamuauringon paahteelta suojassa?

Hyvä telttapaikka on siis tasainen ja suojaisa sekä huomioi muut retkeilijät ja ympäröivän luonnon. Kun teltan kokoaa lähtiessään pois, ei meistä kuuluisi jäädä jälkeemme mitään. Ehkä pieni painauma maastoon, joka sekin tasoittuu nopeasti.

Luontohaasteen vinkit hyviin yöuniin:

  • Valitse hyvä ja suojaisa leiripaikka
  • Syö ja juo hyvin retken aikana
  • Valitse itselle ja keliin sopivat makuupussi ja makuualusta
  • Testaa varusteet jo ennen retkeä kotona tai lähiretkellä. Harjoittele uuden teltan kokoamista jo kotona
  • Pukeudu sopivasti makuupussiin
  • Varaa mukaan korvatulpat, mikäli olet herkkäuninen
  • Tyyny lisää yöunien laatua, voit tehdä tyynyn tuubihuivista ja untuvatakista
  • Harjoittele yöpymistä, hyviin uniin ulkona usein vaaditaan totuttelua
Kuva: Caj Koskinen

Ulkona yöpyminen on mahtavaa, sillä siinä pääsee niin lähelle luontoa ja lähiretkelläkin seikkailun tuntuun. Suosittelemme kokeilemaan, oivaltamaan ja harjoittelemaan ulkona yöpymistä ensin lämpiminä kesäöinä, sitten viileämmällä säällä ja lopulta unelmana voikin olla jopa talvinen yö teltassa! Vinkkejä ja treeniä retkeilyyn sekä hyviin yöuniin saa helposti myös erilaisilta retkeilykursseilta. 
Mukavia yöretkiä ja makoisia unia!

Vastaa