Vinkkejä vesiympäristöissä retkeilyyn

Olemme saaneet jakaa tietoa ja inspiraatiota retkeilystä erilaisissa tapahtumissa ja muun muassa yhteistyössä Scandinavian Outdoor retkeilyvarusteliikkeen kanssa jo pidemmän aikaa. Kesäkuisessa Facebook-livelähetyksessä jaoimme tällä kertaa ajatuksia ja vinkkejä liittyen vesiympäristöissä liikkumiseen ja retkeilyyn. Liven aikana puhuttiin erilaisista veden äärellä tapahtuvista retkeilymuodoista, melomiseen ja veneilyyn liittyvistä varusteista sekä turvallisuudesta. Helteisen liven aikana kysymyksiä ja kommentteja tuli liveseuraajilta etenkin melontaan liittyen. Voit katsoa tallenteen livelähetyksestä täältä.

Vesiympäristöissä retkeilyyn on Suomessa valtavasti mahdollisuuksia

Kotimaassamme on huikeat mahdollisuudet erilaisten vesiympäristöjen hyödyntämiseen virkistystarkoituksessa. Talvisin voimme luistella meren ja järvien jäillä ja jäiden sulettua veneillä, meloa ja uida mielin määrin. On etuoikeus saada nauttia näistä mahdollisuuksista. Vesillä voi tietenkin perinteisesti soutaa ja kalastaa, mutta sen lisäksi purjehtiminen ja muut veneilyn muodot, melominen eri muodoissaan, kuten kajakkimelonta, avokanoottimelonta ja packraft-melonta sekä suppailu (stand up paddling) kasvattavat suosiotaan myös retkeilymuotoina. Vesistöjen kautta avautuu konkreettisesti uusi näkökulma luontoon, mutta myös mahdollisuus saavuttaa sellaisia kohteita, joihin ei muuten pääse.

Mistä kannattaa lähteä liikkeelle?

Kutkuttaako uusi harrastus? Oletko nähnyt hienoja kuvia auringonlaskuun melovista tyypeistä? Tai haluaisitko kokeilla jotakin vesillä retkeilyn muotoa, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle?

Hyvänä perusohjeena uutta harrastusta aloittelevalle voi aina vinkata lajien alkeiskurssit. Alkeiskurssien etu on siinä, että lyhyessä ajassa saa olennaiset tiedot ja kokonaiskuvan lajista ammattitaitoisessa ohjauksessa. Ymmärrys siitä, mitä jo osaat ja toisaalta mitä taitoja olisi vielä hyvä kehittää, kasvaa kursseilla kokeneempien opissa. Kursseilla turvallisuusasiat käydään läpi ja tiedät, että osaat toimia myös vastuullisesti uuden lajin parissa. Alkeiskursseja voi käydä niin seuratoiminnan kuin kaupallisten toimijoidenkin kautta. 

Toinen hyvä tapa päästä uuden lajin pariin on etsiä aktiivisesti tietoa. Tiedon lähteitä on nykyään ilahduttavan paljon ja niitä kehitetään jatkuvasti lisää. Perinteisen kirjastomateriaalin lisäksi digitaalisia kartta- ja tietopalveluja löytyy kattavasti. Esimerkiksi Metsähallituksen sivusto www.luontoon.fi on oiva alkulähde tiedon haulle ja retken suunnittelulle. Paikalliset palveluntarjoajat, kuten vaikkapa melontavuokraajat omaavat valtavasti ajankohtaista tietoa ja rohkaisemmekin reippaasti ottamaan yhteyttä ja tietenkin hyödyntämään kattavia palvelumahdollisuuksia. Palveluntarjoajien matkaan pääsee vaikkapa opastetuille melontaretkille, jos janoaa ohjattuja seikkailuja. 

Melontaharrastuksen pariin?

Kajakkimelonta kasvattaa suosiotaan, sen ollessa loistava retkeilymuoto myös hieman pidemmille reissuille. Melonta on sinänsä melko helppoa, mutta melomiseenkin liittyy riskejä, joita on hyvä tiedostaa. Sää vaikuttaa olennaisesti kaikkeen mitä vesillä teemme ja sää myös määrittelee suurelta osin toimintaamme vesillä. Vaikka olisimme suunnitelleet hienon retken, voi sää muuttaa suunnitelmat päälaelleen. Huomioi vesillä liikkuessa etenkin tuulen voimakkuus ja suunta. Sääennusteiden kanssa tuleekin olla tarkkana ja nöyränä. Toisaalta taas kovilla helteilläkin pitää muistaa suojautua. Auringolta kannattaa suojautua parhaansa mukaan, niin vaatetuksella kuin aurinkorasvalla, hatulla, aurinkolaseilla ja riittävällä veden juonnilla.

On tärkeää muistaa, että melontaan, veneilyyn, suppailuun ja kaikkeen vesillä liikkumiseen kuuluu pelastus- tai kelluntaliivien käyttö. Siitä kannattaakin ottaa itselleen ihan vakiintunut rutiini, jotta liivit ovat meillä päällä aina vesillä liikuttaessa. Turvallisuus on asennetta ja vain päälle puettu liivi voi pelastaa. Kannattaa tutustua monipuoliseen pelastus- ja kelluntaliivivalikoimaan, jotta löytää omaan käyttöön parhaat liivit. 

Kajakkiin kannattaa pakata tavarat aina mahdollisimman vesitiiviisti. Se tarkoittaa yleensä kuivapusseihin pakkaamista. Vähintäänkin kuivat varavaatteet pakataan aina vesitiiviisti ja helposti saataville yhteen kuivapussiin. Tärkeää on pakata myös kännykkä vesitiiviisti ja sijoittaa se helposti saataville.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota jalkineisiin. Rantakivillä voi helposti loukata varpaansa kiveen tai liukastua kallioilla, jos ollaan ilman kenkiä. Neopreeniset melontatossut tai kevyet avantouintitossut toimivat hyvin meloessa ja suojaavat jalkoja rantautuessa. Mikä olisikaan tylsempi loppu retkelle, kuin uintireissulla saatu haava jalkaan?

Muista nämä turvallisuusseikat kun liikut vesillä:

  1. Ilmoita aina jollekkin lähdöstäsi ja reitistäsi
  2. Seuraa sääennusteita sekä ennen retkeä, että retken aikana
  3. Älä melo yksin
  4. Asenna puhelimeen 112-sovellus ja opettele sen käyttö
  5. Harjoittele vesillä liikkumisen sääntöjä
  6. Pue pelastus- tai kelluntaliivit aina ylle vesillä

Nautinnollisia ja turvallisia hetkiä kesävesillä!

Vastaa